Dăncilă despre Brexit: „Suntem pregătiţi…”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că respectă votul de marţi seara din Camera Comunelor privind Brexit. „Sperăm că Marea Britanie va veni cât mai repede cu soluţii concrete privind etapele următoare. (…) Suntem pregătiţi pentru a oferi soluţii cetăţenilor noştri care muncesc sau studiază în Regatul Unit, indiferent de scenariul pe care va evolua ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană”, a spus Dăncilă.

Viorica Dăncilă a spus că Brexit este unul dintre cele mai complexe dosare aflate pe agenda europeană.

„Respectăm votul de marţi seara din Camera Comunelor şi sperăm că Marea Britanie va veni cât mai repede cu soluţii concrete privind etapele următoare, astfel încât retragerea din Uniunea Europeană să afecteze cât mai puţin cetăţeni şi mediul de afaceri. Considerăm că acordul de retragere oferă un fundament juridic solid, care limitează consecinţele negative legate de Brexit. În acelaşi timp, vreau să subliniez faptul că Executivul român s-a preocupat în permanenţă de respectarea şi protejarea drepturilor cetăţenilor români care studiază şi muncesc în Marea Britanie”, a afirmat Dăncilă.

Ea a spus că, încă de la începutul negocierilor, a fost creat un mecanism interministerial pentru Brexit, care urmăreşte modalitatea în care prevederile acordului sunt implementate astfel încât cetăţenii români rezidenţi în Marea Britanie să nu fie afectaţi.

„Suntem pregătiţi pentru a oferi soluţii cetăţenilor noştri care muncesc sau studiază în Regatul Unit, indiferent de scenariul pe care va evolua ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. În întâlnirile oficiale pe care le-am avut pe acestă temă, am subliniat că este necesară garantarea drepturilor cetăţenilor europeni în Marea Britanie, precum şi cele ale cetăţenilor britanici în UE 27. Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene va menţine dialogul permanent cu celelalte instituţii şi state membre în vederea unei abordări unitare la nivel european. Vom urmări cu precădere menţinerea unităţii statelor membre în jurul principiilor care guvernează procesul de negociere”, a mai spus premierul.

Parlamentul britanic a respins marţi, cu doar 73 de zile înaintea Brexitului, singurul plan în vederea unei ieşiri ordonate din Uniunea Europeană (UE). Acordul a fost respins cu 432 la 202 voturi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Romania a preluat frîiele UE dar numai noaptea cînd caii se odihnesc si hamurile sunt in cui.Garantarea drepturilor cetatenilor vine de la sine fiecare „parte” gazduind cetateni ai celeilalte.Au smecherii o zicatoare: „se sparg in figuri”.Asta vor face gastile de la Bucuresti 6 luni cît dureaza calvarul, ca altceva nici nu este pentru Codrin stefanescu,liviu dragnea, tariceanu sau johannis.Viorica nici macar nu conteaza.

  2. Cel mai mult i-a distrat pe europeni speakerul Camerei Comunelor,care „‘More animal than ever’!Ce nu stiu romanii e ca aceste John Bercow este de fapt Berkowitz,cu bunicii ratacitori in UK din Romania!Oy ,vah ce urlete „la Ordine!la Ordine!”scoate…

  3. Dancila „e pregatita”, dar AZI in Plenul Parlamentului European s-a dezbatut si Votat Proiectul de Regulament al CE iar din partea Guv. Romaniei care asigura Presedintia Consiliului UE NU a participat NIMENI!
    „Condiționarea fondurilor europene de Respectarea Statului de drept, votată în PE.
    Urmează discuțiile în Consiliul UE.
    PE a ADOPTAT joi proiectul de Regulament care prevede Stoparea alocării de fonduri europene pentru statele UE care încalcă statul de drept, transmite News.ro.
    Proiectul de regulament, inițiat de CE, a fost adoptat cu modificări semnificative, menite să reducă gradul de arbitrariu.
    Din 624 de voturi exprimate, 397 au fost în FAVOAREA Proiectului, iar 158 împotrivă, scrie News.ro.

    Raportul referitor la propunerea de regulament al PE şi al Consiliului privind protecţia bugetului Uniunii în cazul unor deficienţe generalizate în aceea ce priveşte statul de drept în ţările membre a fost propus de Eider Gardiazabal Rubial(social-democraţi) şi Petri Sarvamaa(creştin-democraţi).

    Țările din UE care încalcă regulile statului de drept vor avea fondurile europene blocate, dar vor fi obligate să facă plățile către beneficiari în proiectele europene deja angajate. Prevederea apare în proiectul de regulament votat de Parlamentul European. Pentru România, prevederea e de maxim interes, pentru că Bucureștiul este deseori criticat atât în documentele oficiale ale CE(Raportul MCV), cât și în cele ale Consiliului Europei (rapoartele Comisiei de la Veneția).”
    https://www.g4media.ro/conditionarea-fondurilor-europene-de-respectarea-statului-de-drept-votata-in-parlamentul-european-urmeaza-discutiile-in-consiliul-ue.html

    Rusine!

  4. „Ţările membre UE care pun în pericol statul de drept riscă să piardă bani europeni, a decis Parlamentul European.
    PE a votat joi proiectul de lege potrivit căruia guvernele ce intervin în instanțe sau nu reușesc să combată corupția vor risca suspendarea fondurilor europene.

    PaE a APROBAT Proiectul cu 397 de voturi „pentru”, 158 de voturi „împotrivă” şi 69 de abţineri. Deputații europeni sunt acum pregătiți să înceapă negocierile cu privire la formularea finală a regulamentului cu miniștrii UE care nu și-au adoptat încă poziția.

    CE trebuie să identifice dacă există „deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept”

    Potrivit unui comunicat de presă postat joi pe site-ul Parlamentului European, asistată de un grup de experți independenți, Comisia UE ar avea sarcina de a identifica „deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept” și de a decide măsuri care ar putea include suspendarea plăților din bugetul UE sau reducerea prefinanțării. Decizia Comisiei va fi pusă în aplicare numai după aprobarea Parlamentului și a Consiliului. Odată ce statul membru remediază deficitele identificate de CE, Parlamentul și miniștrii UE pot debloca fondurile.”
    https://www.nhotnews.ro/stiri-esential-22918436-tarile-membre-care-pun-pericol-statul-drept-risca-piarda-bani-europeni-proiect-rezolutie-adoptat-parlamentul-european.htm

    Viorico, esti „pregatita”?!
    Guv Romaniei, care asigura Presedintia Consiliului UE a LIPSIT de la dezbateri, Viorica are alergie la ‘statul de drept”!

  5. Trebuie sa fim pregatiti sa urmam exemplul UK. Macar la nivel declarativ. O mica sperietoare pentru papagalii de la Bruxelles nu strica. Din pacate, n-are cine sa-i stranga de momite. Pesedeii n-au curaj.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.