Noua Zeelandă ”serios îngrijorată” de acţiunile Chinei în Pacific

Ministrul de Externe al Noii Zeelande, Winston Peters, a denunţat vineri dorinţa Chinei de a-şi spori prezenţa în domeniul securităţii în insulele Pacificului, avertizând împotriva acţiunilor care ar putea „destabiliza” sau slăbi securitatea regională, notează AFP.

„China are o prezenţă îndelungată în Pacific, dar suntem serios îngrijoraţi de angajamentul său sporit în sectoarele securităţii Pacificului”, a declarat Winston Peters într-un discurs despre relaţiile cu China, o critică rară la adresa principalului partener comercial al Noii Zeelande.

China a determinat o serie de state insulare din Pacific să treacă de la recunoaşterea diplomatică a Taiwanului la cea a Beijingului şi a încheiat un pact secret de securitate cu Insulele Solomon în 2022.

Navele chineze de poliţie, de cercetare şi militare sunt din ce în ce mai prezente în regiune, declanşând o luptă pentru influenţă cu Statele Unite şi îngrijorarea că regiunea Asia-Pacific, sfâşiată de violenţe în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, devine din nou scena unei bătălii între marile puteri.

„Nu dorim să asistăm la evoluţii care să destabilizeze instituţiile şi acordurile care au stat multă vreme la baza securităţii regiunii noastre”, a declarat Winston Peters în cursul Consiliului Noua Zeelandă-China la Auckland.

China este cea mai mare piaţă de export a Noii Zeelande şi un client important pentru produsele sale lactate, carne şi alte mărfuri.

Wellingtonul a fost mult timp unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai Beijingului din rândul democraţiilor occidentale.

Cu toate acestea, relaţiile s-au deteriorat în ultimii ani, China încercând să-şi extindă puterea militară şi diplomatică într-o zonă a Pacificului şi nu numai.

Winston Peters face parte dintr-o coaliţie conservatoare de centru-dreapta recent aleasă, care s-a orientat spre relaţii mai strânse cu Australia şi Statele Unite, şi mai puţin calde cu Beijingul.

Agenţia de securitate cibernetică din Noua Zeelandă a legat un grup chinez cunoscut sub numele de „APT40”, „susţinut de stat”, de un atac cibernetic asupra serviciilor parlamentului.

Clasa politică din Noua Zeelandă evită în mod tradiţional comentariile sau acţiunile susceptibile de a nemulţumi China, de teamă să nu suporte sancţiuni politice sau economice dăunătoare precum cele impuse de Beijing împotriva Australiei şi Canadei.

Beijingul respinge acuzaţiile de piraterie informatică şi ingerinţă politică, acuzând în acelaşi timp unele ţări mici că sunt marionete ale Washingtonului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. Populatie Noua Zeelanda conform Wikipedia: 5.118.700. Populatie China conform Wikipedia: 1,409,670,000. La auzul denutului Neo Zeelandez, China s-a cutremurat de teama. Urmeaza denunturile altor tari impresionant de mari si importante. Gen Lituania cu ai sai 2.000.000 locuitori.

  2. Alt cățelus legat cu zgarda hamericană. Latră și el ca să-l mulțumească pe stăpân știind că nu produce nici cea mai mică agitație celui care-l hrănește de fapt.

  3. Alt Bichon penibil care latră la Dragon ascuns în cotetZ, măR🤣g…
    ● (RumburKK- Cititoru de Clasici Ruși pe nemâncate, nerăsuflate, nedormite. NOPȚI ÎN ȘIR ! -RumburKK)●

  4. Ce de reprezentanti , bastinasi , maori , conduc aceasta tara !!! Daca vrei sa intri in aceasta colonie BRITANICA , chiar daca ai viza , esti cautat chiar si in cele mai intime locuri !!! Cand a fost gasita de JAMES COOK , bastinasii i-au cerut VIZA ??? Le-a aratat viza tunurilor engleze , iar acum la fel ca in AUSTRALIA iti este refuzat orice acces daca nu ai cel putin 4200 de DOLARI !!! HALAL DEMOCRATIE !!!

  5. Dar prezența a sute de baze militare americane în Pacific nu îl îngrijorează pe acest domn?
    Ce caută acele baze la mii de km de coastele SUA şi la o aruncătură de băț de China?

  6. Dacă Rusia sau China ar face exerciții militare în Golful Mexic, cam ce ar zice americanii? De ce în Marea Chinei se pot face exerciții ale armatei SUA?

  7. LATRA si EL, preventiv … … :):):)
    Adevarul este ca NU SE STIE NICIODATE CE poate face un URIAS in Zona.
    DACA NU este celPutinIncaUnuu’ p’Acolo … :):):)
    Ir Golful MEXIC sepoate OriCAND deschide, daca Puterea Cinii se va agala cu aia A Americii … ;):):)
    CE poa’ sa ii mai faca America Chinii, ATUNCI?
    CE ii face China Amricii ACUM, ACOLO!
    N I M I C …
    INCA.
    Deci face SI PMuu’ ASTA CE face OriCE Piticanie Statala, ca si NOI, Romaniide Frica RUSIEI”
    L A T R A de SUB Nadragii lu’ Uncle SAM!
    Catre NORD, spre China.
    CAND se va RORI Roata Istoriei va LATRA Invers, catre AMERICA … :):):)

  8. Se agităde formă.China de azi este capodopera tâmpiților elitarzi care în lăcomia lor fără de margini au pus China în poziția de a-i demola literalmente.Acum se întorc către populația care nu mai dă un cent găurit pe palavrele lor, pentru sprijin dar n-au nici măcar decența de a readuce prosperitatea pierdută definitiv în țările lor ci dorm pe ei ascultând doinele a doi decrepiți îmbatrâniți în rele care le susură tembelisme de la amvonul WEF cu control, putere și alte texte tălâmbe ca ei.Nu vor să recunoască nici fața de ei înșiși că Beijingul le pregăteste eșafodul.Vorba Mântuitorului”Nu dați comorile voastre porcilor , că să se întoarca asupra voastră și să vă rupă
    „.Adică exact ce au făcut cu râvna de două decenii încoace. Biblia nu le place.Dau foc bisericilor și disprețuiesc codul și etică creștină care a adus vestul la civilizație, mai degrabă în contra celor că ei, în loc să-i cunoască înțelepciunea.Trufia îi va pierde că pe atâția alții.Păcat de sacrificiile celor cari au fost.Va trebui s-o luam de la început, însa fără rasaasta defectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.