Putin părăseşte Rusia după învestitură

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că plănuieşte să efectueze o vizită în China în cursul lunii mai, o călătorie care va avea loc cel mai probabil după ceremonia de învestitură programată pentru 7 mai, în timp ce Occidentul manifestă îngrijorare în legătură cu parteneriatul din ce în ce mai puternic între cele două ţări.

„Vizita este prevăzută pentru luna mai”, a declarat Putin în cadrul unei reuniuni televizate cu reprezentanţi ai Uniunii Industriaşilor şi Antreprenorilor din Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi, la conferinţa sa de presă obişnuită, că detaliile acestei vizite vor fi anunţate la unison cu partea chineză.

Putin, care a modificat Constituţia în 2020 pentru a rămâne la Kremlin, va fi învestit pe 7 mai în funcţia de preşedinte pentru un al cincilea mandat de şase ani.

Aceasta va fi prima vizită a lui Putin în străinătate de la realegerea sa în martie, în timp ce din martie 2023 preşedintele rus face obiectul unui mandat de arestare din partea Curţii Penale Internaţionale pentru „deportarea” de copii ucraineni.

Liderul rus a călătorit ultima dată în China în octombrie 2023, după o vizită în Rusia a omologului său chinez Xi Jinping în martie acelaşi an.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov s-a deplasat la începutul lunii aprilie în China pentru o vizită oficială, în cadrul căreia preşedintele chinez Xi Jinping a promis că va consolida cooperarea cu Moscova, spre marea nemulţumirea a occidentalilor, care încearcă de mai multe luni să exercite presiuni asupra Beijingului.

Beijingul şi Moscova şi-au intensificat cooperarea economică, diplomatică şi militară în ultimii ani , iar „parteneriatul lor strategic” s-a consolidat după ofensiva în Ucraina lansată de Kremlin la 24 februarie 2022.

Putin a semnat un acord de parteneriat „fără limite” cu preşedintele chinez Xi Jinping în februarie 2022, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de a-şi trimite trupele în Ucraina.

În timpul vizitei lui Lavrov, Xi Jinping s-a pronunţat pentru ca Beijingul şi Moscova „să unifice ţările din ‘Sudul global'”, care cuprinde în special ţările sud-americane şi africane, precum şi să „promoveze o reformă a sistemului de guvernanţă mondială”, China şi Rusia denunţând hegemonia occidentală.

SUA şi alte ţări occidentale avertizează în mod regulat China împotriva unui ajutor indirect a efortului de război al Rusiei şi o îndeamnă să-şi folosească influenţa asupra Moscovei pentru a pune capăt conflictului în Ucraina.

În cadrul întrevederii din 9 aprilie cu preşedintele Xi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a mulţumit pentru „poziţia imparţială” a Beijingului faţă de Ucraina. De altfel, Rusia, ca şi Occidentul, a subliniat rolul important al Beijingului în viitoarea soluţionare a conflictului în Ucraina.

Legăturile diplomatice şi comerciale cu Beijingul au căpătat o importanţă şi mai mare pentru Moscova în condiţiile în care ţările occidentale au instituit valuri succesive de sancţiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului din Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

20 de Comentarii

  1. China știe foarte bine că e următoarea țintă dacă Li🌈iciul DemonRat Belicos și sclaveții reușesc să deZmembreZe și să jefuiască metodic și fără jenă Rusia.
    Ca-n vremea Bețivanului Elțîn, măR🤮g

  2. ‘Putin părăseşte Rusia după învestitură’:))Definitiv,alege libertatea,cere azil politic in China

  3. Nu veti dormi, nici voi, nici stapanii vostri pe timpul vizitei Tsar’ului la Beijing.
    Se vor parafa niste treburi-„chestii-socotei” vorba lui nea Bachus.

  4. Francezii cumpara gazul lichefiat de la rudii fiind anul acesta lideri iar englezii cumpara țițeiul rus ocolind sancțiunile.. Dacă rușii interzic exportul de uraniu îmbogățit în SUA bidonul va avea probleme..
    Blimchen a fost în China daunazi și s-a întors de acolo înghițind în sec.. Chinezii înțelege bine, ca SUA vrea sa domine lumea singuri..

  5. Occidentul manifestă îngrijorare în legătură cu parteneriatul din ce în ce mai puternic între cele două ţări???
    Bai idiotilor, VOI ati aruncat Rusia in bratele Chinei!!!!

  6. Într-o țară civilizate ar fi arestat criminalul de război,având mandat de urmărire penală.Sarmanul Putler nu pupă in veci să facă pași într-o țară civilizată.Mai mare pedeapsa cred că nu-i trebuie.Numai punem faptul că ,din cauza lui, pentru zeci de ani , rușii vor fi scuipați, batjocoriți pentru crimele din Ucraina.Sa nu spun de mai rău!

  7. De la Nord spre Israel, si evreii o stiu prea bine. Alianta China Rusia se va indrepta spre Israel.

  8. Interesul Chinei este Siberia.Nu va îmbatati cu apă rece, China așteaptă la cotitură și hâț…Rusia cu cât își prelungește agonia din Ucraina cu atât mai bine pentru Shi zhi ping.

  9. se pare ca rusia nu poate fi condusa decit de canalii si criminali… tatuca stalin si-a fatat copia in prezent. dara stalin va fi tatuca pentru totdeauna!

    stalin-mao
    putin-xi…

    tot asa si atunci, vremuri tulburi, dupa ce rusii fura planurile bombei atomice… nimic nou, doar repetitie.

  10. Occidentul putea sa puna piciorul in prag rapid – daca China continua sa ajute Rusia, atunci inseamna ca este de acord cu incalcarea principiilor de drept international astfel ca nici vestul nu trebuie sa considere ca Taiwanul e parte a Chinei.

  11. Apusul Cnezatului Moscoviei s a semnat. Siberia se intoarce la China. Siberia pamant chinezesc de la Dinastia Ming.

  12. Nu toata Siberia, dar rusii au ocupat delicat o parte Manciuria exterioara pe vremea cand se credeau imperiu si au cam uitat sa o dea inapoi! Sa mai mentionam ca toata Asia centrala ruseasca are legatura culturala mai mult cu Mongolia si China decat cu Rusia?

  13. Putinantropul mai poate vizita doar cateva state cu aceleasi regimuri totalitare ca si Rusia: China, Coreea de Nord si Iranul. In restul lumii are statut de ciumat.
    Mai valabil decat zicala: ,,Spune-mi cu cine te imprietenesti, ca sa-ti spun cine esti”, nici ca se mai poate…….[Rumburak]

  14. @Ghita:
    Care sunt standardele tale pentru a defini o tara…”civilizata”…?
    Educatia populatiei, ordinea, curatenia, siguranta personala, accesul la servicii publice gratuite, infrastructura generosa?
    Pai in orasele din China gasesti toate acestea.
    Nu sunt sigur ca si in USA…
    S-au schimbat multe in 30 de ani, ai fost plecat mult timp…

  15. Inghesuiala mare la lingaii amerloco-haholi. Se dau primele de 1 Mai si sclaveti tb sa manance mult
    material maro.
    Rrombukk, guitza svinya eram convins ca sarbatoriti 1 Mai in transeele de la Chasyv Yar dar voi ventilati propaganda de 💩 hahola.

  16. Deocamdata colaborarea dintre fascismul rus si bolsevismul chinez functioneaza. A mai fost in istorie unul: fascismul german si bolsevismul stalinit. N-a tinut prea mult. Nici acesta nu va avea multi sorti de izbanda. Sunt doua pumnale varate in mersul obisnuit al istoriei. Dar istoria isi urmeaza cursul ei normal. Atunci si marile si micile imperii cedeaza. Sa nadajduim ca va fi mai degraba. Nici imperiul rus nu prea are oameni de sacrificiu, nici comunismul chinez decrepiti obedienti sa-l perpetueze. Crimele din piata Tien an Men inca sangereaza. Sa nu mai vorbim de tulburarile din Iranul fundamentalist. Daca readucem in actualitate foametea endemica din Corea de Nord ne dam seama de criza fara de sfarsit a sistemelor tiranice asiatice. Dar daca s-au apucat de razmerita directa si absurda contra civilizatiei vor trebui sa suporte si consecintele. Daca civilizatia nu le va putea face fata (dupa cate se observa) apoi sa se gandeasca ce va fi chiar in ograda lor. Caci de acolo stiu si ei ca le va veni sfarsitul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.