Convorbire între Xi Jinping și Putin. Să-şi „apere suveranitatea, securitatea”

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat joi într-o convorbire telefonică purtată cu omologul său rus Vladimir Putin că ţările lor trebuie să se opună „ingerinţelor” străine, potrivit postului televiziunii publice de la Beijing, CCTV, informează AFP, preluată de Agerpres.

China şi Rusia denunţă cu regularitate ingerinţele cărora spun că le sunt victime din partea ţărilor occidentale, în special în problema Taiwanului, a minorităţii musulmane chineze a uigurilor sau în problema Ucrainei, notează agenţia franceză de presă.

„Cele două părţi trebuie să lucreze în strânsă colaborare din punct de vedere strategic”, i-a transmis Xi Jinping preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unei relatări a televiziunii publice CCTV.

China şi Rusia trebuie să-şi „apere suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare ale ţărilor lor şi să se opune cu hotărâre ingerinţelor din partea forţelor străine în afacerile lor interne”, a afirmat şeful statului chinez.

Liderii rus şi chinez au denunţat politica de ingerinţă SUA în afacerile interne ale altor ţări şi au acuzat Washingtonul că încearcă să descurajeze Rusia şi China, declară Kremlinul într-un comunicat cu privire la această discuţie telefonică, potrivit AFP.

În cadrul acestei convorbiri telefonice, Xi Jinping şi Vladimir Putin şi-au „exprimat opoziţia faţă de politica americană de amestec în afacerile interne ale altor state”, a indicat consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov. „Liderii celor două ţări înţeleg bine că SUA pun în aplicare o politică de dublă descurajare, a Rusiei şi Chinei, a adăugat el.

În mod oficial, convorbirea telefonică dintre liderii chinez şi rus a avut drept scop un schimb de urări cu ocazia Anului Dragonului în China, care începe sâmbătă.

Diplomaţia chineză a fost criticată de către Occident în privinţa dosarului ucrainean. Chiar dacă face apel la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor – inclusiv a Ucrainei – Beijingul nu a condamnat niciodată public Moscova.

Puternic sancţionată de Occident pentru ofensiva sa împotriva Ucrainei, Rusia încearcă să-şi consolideze legăturile, şi aşa foarte strânse, cu China.

„China este pregătită să lucreze cu Rusia pentru a consolida coordonarea multilaterală internaţională, a practica un adevărat multilateralism şi a apăra o lume multipolară egală şi ordonată”, i-a transmis Xi Jinping lui Vladimir Putin.

China este principalul partener comercial al Rusiei.

În comunicatul Kremlinului se menţionează că Vladimir Putin şi Xi Jinping au abordat în detaliu conflictul din Ucraina şi reglementarea situaţiei din Orientul Mijlociu. Totodată, cu această ocazie, preşedintele rus şi-a exprimat sprijinul pentru principiul „o singură Chină”, potrivit Reuters.

Preşedinţii Putin şi Xi şi-au confirmat cursul spre formarea unei ordini mondiale multipolare mai juste, mai afirmă Kremlinul în comunicatul său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

19 Comentarii

  1. De ani de zile (poate ar trebui sa spun chiar dintotdeauna ?) „diplomatia” americana este imaginea fidela a unui elefant intrat intr-un magazin cu portelanuri …

  2. „Puternic sancţionată de Occident pentru ofensiva sa împotriva Ucrainei”. Ase i-o sanctionat octzidentu’ de ajunse Rasia prima economie a Oiropei. Insistati toarasi, tocmai bagara hartie igienica proaspata la Tesco! Asta fu gluma zilei de la jgheab, n-asa?

  3. Fara marfurile chinezesti ieftine si bune romanii erau azi de 10 ori mai saraci…Din Occident nu puteau sa cumpere, erau de 3 ori mai scumpe…Fara Rusia Romania ramane Colonie pe vecie…

  4. Dintre toate tarile Lumii Rusia si China sunt cele mai rele pentruca NU se lasa ingenuncheate de Mafia iudeo americana… Cine se opune Axei Iudeo – Americane trebuie inlaturat….

  5. Corect! Doar când e vorba de țările lor nu accepta îngeri tele, dar, accepta ingerințele lor în alte țări! Cât despre invadare și ocupare, e aceeași problema, a lor nu dar alte țări da.

  6. Dacă ai fi fost un român adevărat ai fi intrat cu armata in Basarabia și Bucovina de Nord și ți-ai fi recuperat teritoriile așa cum fac rușii. Dar tu ești doar un alt Mare Urs legendat ca rusofob care latri pe aici de pomană

  7. Și ce mai măkănea Mașinăria AgitProp după începerea conflictului din UrcRuina…
    Că Maoiștii vor ataca Rusia PE LA SPATE, cum le place „progreseilor” woke, uSE🌈ici…
    De parcă nu ar ști ChineZii foarte bine că sunt primii pe listă dacă Li🌈icii DemonRați Belicoși reușesc să deZmembreZe și să jefuiască la sânge Rusia.
    Ca-n vremea Bețivanului Elțîn, măRog…🤮

  8. In afara de China nu vad pe nimeni sa atace Rusia. China sta la panda si o va face. Nu o ataca armat,ci strategic si politic. Putin mu(IE)

  9. @“parere” substantiv banal Si daca Turcia isi vrea Dobrogea inapoi trol prost? Daca Ungaria isi vrea Transilvania gagauza. Tu ori esti prostovan, ori provocator.

  10. axon Baaa,trezeste-te la realitate. Esti in alta epoca, alt secol alt mileniu. Tu tot cu propaganda bolsevica ai ramas ? Baa,lumea este in continua schimbare.Vei muri de draci si ciuda vazand cat de inapoiat esti.Flegme eterne pe rusi si pe prostituatele lor.

  11. Axoane, ce medicamente iei? Atat Rusia cat si China,fara ajutorul american ar fi fost praf si pulbere.Niste inapoiati mancatori de soareci,caini si pisici. SUA a ajutat mult China sa iasa din saracie.Tot SUA a sprijinit Rusia sa poata infrange Germania in WW2. Rusia si China sunt marete doar din propaganda. Realitatea este alta trol tembel.

  12. mult hulitul Ceausescu, in 1968, s-a auzit:”Neamestecul in trebuile interne” pana la noul cantec a lui Ciolacu cu sa facem cat mai multe ca sa fim pe plac maretului Apus. Vorba lui Mihai Eminescu „Ce-au voit acel Apus?” in Scrisoarea III dar si https://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/imparat.php este atat de actuala in care Imparatul e Apusul, iar poporul e proletarul oprimat si supus unor expermente. Pe wiki in engleza si cititi pt cateva capitale precum Bucurestiul pana jos si o sa vedeti in ce eroare sunteti. In China pe paralela 40 sau 45 sunt minusuri mari. intotdeauna au fost maxime si minime sunt echilibre ale naturii nu incazire globala, alternante intr-un loc ger dincolo maxima care echilibreaza temperaturile pe Terra.

  13. @ caca maca 16:33
    Rusia nu își cerea Donbasul înapoi dacă t.e.m.b.e.l.i.i de Urcaci nu-i bombardau pe Rușii de acolo cum o fac din 2014 și PÂNĂ AZI !
    Citește Acordurile Minsk, EDUkkATULE !
    măRog…🤣
    (● RăuPorKKaK-UrKaK BuimaK-RăuPorKKaK ●)

  14. Dar in Nato este bine? Nu de alta, unii mai comenteaza p acilea ce mari si fericiti suntem azi cu acesti NATO. lume multa, oameni putini…

  15. „CCTV, informează AFP, preluată de Agerpres.”
    -exact acelasi lucru spune si RussiaToday!

  16. Situatie de tot rasul.Doi papagali gorbaciovisti ce discuta despre nimic.Cat timp prin Taiwan americanii isi scot mijlociile in sus si le arata chinezilor si in Rusia,ca Ucraina este RUSIA ,ucid rusi ce spun astia doi are doar valoarea razelor de luna asupra izoprenului din guma.S-au adunat prea multi imbecili pe planeta asta sa o mai putem duce asa.

  17. @caca maca inventatorul trotinetei electrice! S-ar putea sa iti ceara orice teritorii daca treci de partea unuia sau altuia si nu ramai INDEPENDENT.Am patit-o in istorie nu-i asa? Deocamdata suntem ocupati de straini si trebuie sa scuturam jurul asta intr-o zi. Ca astia nr-au luat TOATA tara si nu numai un teritoriu.

  18. O singură China, ok, dar oamenii din Taiwan au votat altfel. Asta înseamnă că tovarășii de la Beijing n-au reușit să-i convingă că le-ar fi mai bine cu ei. Aici nu văd nici o ingerință.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.