Alegeri în Rusia: o fraudă și o victorie a Vestului

Foto: eurotopics.net/

„Duminică, Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, a câștigat al cincilea mandat de președinte, obținând 87% din voturi, la o prezență la urne de peste 74%”, scrie publicația Meduză. ”Putin este la putere în Rusia de un sfert de secol și următorul său mandat va ține până în 2030, dată la care va putea să candideze pentru încă un mandat de șase ani, grație amendamentelor constituționale adoptate în 2021”, mai precizează publicația rusă în exil.

Buletinele de vot au respectat standardul de zeci de ani al alegerilor prezidențiale: favoritul a avut drept contracandidați un reprezentant al Partidului Comunist (Nikolai Haritonov – ), un urmaș al naționalistului Vladimir Jirinovski, din Partidul Liberal Democrat (Leonid Sluțki) și un candidat nou, o supapă de siguranță, un personaj care sa critice cu o măsură bine stabilită politica regimului – în 2024, acest candidat a fost Vladislav Davankov, care a criticat războiul din Ucraina și s-a pronunțat pentru negocieri. Ecaterina Dunțova (o jurnalistă care a dorit să candideze pe o platformă anti-război, pentru reforme democratice și liberale și pentru eliberarea deținuților politici) a fost refuzată de Comisa Electorală Centrală, iar navetistul politic Boris Nadejdin (susținut de Mihail Hodorkosvski), care critică dependența Rusiei de China și războiul din Ucraina, a fost și el eliminat.

”În cei 24 de ani de regim Putin nu s-a mai înregistrat un asemenea rezultat la alegeri”, scrie cotidianul Italian La Repubblica, arătând că, dacă Putin își va duce la capăt mandatul câștigat acum, ”îl va depăși pe Iosif Stalin” în ce privește longevitatea la putere. ”Occidentul va trebui să se descurce încă mult timp cu fostul agent KGB”.

”Putin a vrut un plebiscit și a avut un plebiscit”, scrie Le Temps. ”La finalul a trei zile de vot, de pe 15 până pe 17 martie, scorul său a atins cote record, la fel ca și participarea la vot, o dovadă a ralierii poporului rus în jurul președintelui sau”, mai scrie cotidianul din Geneva.

„Nu este nicio îndoială” că Putin va folosi aceste rezultate – ”care depășesc până și estimările celor mai optimiști analiști pro-Kremlin” – ca o ”dovadă a susținerii masive de care se bucură”. ”Însă niște alegeri atât de fraudate – în cadrul cărora toți adversarii săi au fost zdrobiți și chiar uciși – riscă să submineze stabilitatea politică la care Putin aspira”, scrie ediția europeană a Politico.

Însă în cele trei zile de vot, cu 113 milioane de alegători și o prezență de 74%, incidentele au fost relativ puține. Atoritățile au operat circa 90 de arestări pentru proteste în apropierea secțiilor de vot sau tulburări produse în interiorul lor. Niște alegeri relativ liniștite, după cum au fost și recentele funeralii ale lui Alexei Navalnîi, netulburate în vreun fel de poliția rusă, operând ceva mai târziu câteva arestări. A fost o dovadă de respect din partea regimului Putin sau teama că protestele ar putea escalada și ar putea strica plebiscitul pentru relegitimarea regimului?

El Pais și Washington Post vorbesc despre ”o farsă electorală”. Cotidianul american spune că ”grupurile de observatori în exil au semnalat umplerea urmelor cu buletine false, „intimidări ale alegătorilor în anumite secții de vot”, precum și multe alte ”tentative de manipulare”.

După anunțarea rezultatelor oficiale, Putin a făcut ”un tur de onoare televizat” și a ținut o ”conferință de presă după miezul nopții, în cursul căreia a comentat pentru prima dată moartea în închisoare a liderului opoziției, Alexei Navalnîi”, scrie The New York Times.  El Pais scrie că președintele Putin „nu a dat niciun detaliu despre moartea subită a opozantului său” și a precizat că a vrut să facă un ”schimb” cu occidentalii, să-l elibereze pe Navalnîi cu puțin timp înaintea decesului său. Schimbul nu s-a mai produs, iar moartea, spune Putin, a fost ”un accident nefericit”. ”Asta-i viața”, a spus președintele reales.

The New York Times scrie că Putin a avut un discurs ”mai dur ca niciodată, întărindu-și confruntarea cu Occidentul și arătând că este gata să meargă pe calea escaladării tensiunilor”. Întrebat dacă ”crede că este posibil un conflict pe scară mare între Occident și Rusia”, Putin a răspuns: ”cred că în lumea de azi totul este posibil”.

”Singura umbră care s-a așezat pe tabloul dorit de Kremlin a fost succesul operațiunii ”Amiaza împotriva lui Putin”, cu mii de ruși care s-au mobilizat să voteze duminica la ora 12, în țară și în întreaga lume, la apelul Iuliei Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, aflată acum la Berlin, scrie Le Temps. Navalnaia a declarat că a scris numele soțului ei pe buletinul de vot și le-a mulțumit celor care s-au pronunțat în favoarea opoziției, scrie The Independent. Mulți dintre participanții la fostele proteste ale lui Navalnîi au primit mesaje de avertizare pe telefoanele mobile, spunându-li-se să nu formeze cozi lungi la secțiile de vot, iar unul dintre consilierii lui Navalnîi, Leonid Volkov, a fost atacat în Lituania, un incident interpretat tot ca un avertisment din partea regimului.

Guvernul de la Kiev a atras atenția asupra organizării ilegale a alegerilor in teritoriile ucrainene ocupate de armata rusa, acolo unde Moscova a anunțat o participare de 80%, deși milioane de oameni au fugit din aceste regiuni de la începutul invaziei. Kievul, unde în urmă cu zece ani conducerea guvernului era decisă de Departamentul de Stat la SUA,  a declarat că „pseudo-alegerile” sunt ilegale. Presa rusă a rulat imaginile cu o femeie care votează în regiunea Zaporojie și apoi spune emoționată: ”Mulțumesc lui Dumnezeu că am avut ocazia să votez pentru președintele Rusiei!”

”Singurul aspect important al rezultatului alegerilor este victoria Rusiei”, a scris jurnalistul rus Roman Golovanov, un mesaj Telegram care a fost apoi preluat de Vladimir Soloviov, unul dintre ideologii regimului, scrie revista britanică The Spectator. ”În Rusia, ritualul electoral este vital pentru afirmarea sprijinului public pentru militarism. Pentru Moscova, alegerile acestea au fost o ocazie de a prezenta o Rusie mai nouă, mai mare și mai îndrăzneață – o Rusie creată prin război”, mai scrie The Spectator.

”Putin ar fi câștigat aceste alegeri și dacă votul ar fi fost liber și corect, având în vedere dominația și longevitatea sa”, scrie Mary Dejevsky, cunoscatoare a Rusiei, fostă corespondentă The Times  la Moscova, la finalul Războiului Rece. De ce se mai organizează alegeri în Rusia, se întreabă Dejevsky, în paginile The Independent.

”Efortul lui Putin de a crea aparentele unei democrații electorale trebuie să fie văzute ca o mare victorie a Occidentului. Sistemul american cu limite de mandat, cu echilibrul puterilor, cu schimbări pașnice de putere, este privit ca un etalon. De aceea constituția rusa de dinaintea lui Putin impunea limita de două mandate și de aceea lui Putin i-a luat 20 de ani pentru a schimba constituția. În Rusia post-sovietică există elemente care trădează invidia și dorința de a copia politica americană – acoperirea mediatică a nopții alegerilor, discursul președintelui despre starea națiunii. În Rusia a fost importată, dacă nu esență, măcar forma standardelor unui stat „corect”. Oricât de incorecte ar părea aceste alegeri când le privim din exterior, Putin are mare nevoie de validarea prin vot. Și, oricât de atent ar fi aranjate alegerile și rezultatele, scrutinul are marje de risc la care lumea trebuie să fie atentă, indiferent cât de fraudulos este scrutinul”, scrie The Independent.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

60 de Comentarii

 1. Măi români , vă aduceți aminte de alegerea primarului din sect 1 București ? Cred că tot KGB și-a coada. ha ha ha

 2. Ha, ha! Ia zâceț’ măh deontolojiluor: dac’ aiasta-i farsă ilectorală, cum să numiește ce-ș’ pregătește Unsula și ciracii iei, ha?…

 3. Ce propaganda gretoasa in gazetele imperialiste! Occidentul a pierdut simtul realitatii, e putred cu metastaze si minte de ingheata „incalzirea globala”. Nu are rost sa comentez aberatiile, ar insemna sa citez tot articolul pe bucati si sa demonstrez cat de hoata e jidanimea imbuibata, scribalai agitatori cu pixul in mana stanga.

 4. Boris Eltan a incercat sa conduca Rusia dupa model american chiar aducand in guvern elemente CIA.Ce a iesit?A fost nevoie sa il numeasca premier pe Putin si astfel Rusia si-a revenit din lovitura democratica administrata de Gorbaciov statului pe care il conducea[unic in istorie-dar pentru un Nobel ce nu face anticomunistul cu sange comunist?Cu atati sacali democratici flamanzi raspanditi prin tufele europene si pustiurile americane ,rusii au ales ce au vrut.Parca asa se cheama democratia votului.O,desigur pentru nemti era buna o Navalnaia.Mai poftiti dragi europeni si la struguri acri si constatati la ce va duce spoiala democratica ce se instaleaza in UE.Maine, poimaine o sa-i cereti sfaturi batranului Putin despre cum se construieste o tara.

 5. Alegere far(l)sa in Rusia fascista gulagovista! Tara primitivă de lumea a saptea! Putin s-a autoales si se va tot autoalege „lider suprem” in fruntea unui stat schizofrenic. Pana in 2042, pana cand va ajunge o mumie ambulanta, botoxata sau nu. Stiti care e diferența dintre Egiptul Antic si Rusia păgână? In Egipt, mumiile stsu in cosciuge. In Rusia barbara, mumiile stau in fotoliile din Reikhremlin.

 6. … alegerile din Rusia au fost mult mai corecte decât alegerile din multe ”țări civilizate”, a se vedea USA, Franța, și altele, acolo unde câștigă alegerile fix ”marionetele”.

 7. Alegerile au fost o bascalie masluita
  Nimeni nu da doi bani pe aceste alegeri;de la caderea URSS au castigat permanent/cat au candidat/si la partide si la prezidentiale comunistii, dar au fost furati pe programe de urmarire si calcul al votului date de americani
  Rusia de azi (ca si Romania) are zestrea industriala lasata de bolsevici; data 100% pe mana pradatorilor iudeo-rusi/khazarii ;un combinat,o uzina,o centrala,o fabrica chiar de potcoave,nu s-a mai construit din 1990 incoace
  Rusia e numita azi ‘Nigeria sub zapada’,practic traieste doar exportand resursele naturale gaz,petrol,cereale,aur
  Produse industriale,masini, bunuri de consum,nema,nici poveste
  Armamentul e vechi sau inutilizabil,au cumparat obuze de la Kim ,va dati seama cat ‘fabrica’Rusia
  Armata e decimata in Ucraina,care a ingropat cecenii,apoi Wagner si acum se ocupa de bietii trupeti prinsi cu arcanul
  Cum iesi din Moskova sau Leningrad,saracia e lucie,extrema
  Coruptia e pana la varful puterii,ca si concursul de cine cumpara mai multe vile in Italia,Franta,etc,azi confiscate
  Dobitocul de Peskov are un ceas la mana de 200.000 dolari,ca orice cocalar american si avea proprietati in Italia,va dati seama cine conduce azi Rusia

 8. este prostie, idiotenie in cea mai pura forma sa afirmi ca este frauda la un vot de 88% . Lasati-o naibi ca este doar oftica voastra. Bai nu ai ce fura la un asemenea vot.

 9. @Leopold
  Normal sa castige marionetele, pentru ca democratia este dictatura din umbra a oligarhiei. Oligarhia dicteaza iar toate oalele se sparg in capul marionetelor, oligarhii fiind protejati si la adapost, fara sa isi asume nici un esec. Democratie = dictatura oligarhiei oculte.

 10. Ok, acum, inca, Putin mai e subiect de interes global că între parteneri, dar, sa vedem după următorii maximum 4 ani daca mai exista interes față de Putin sau îl jelesc ca prostii, sau, cum jelesc membri familiei decedatul la groapă. Degeaba aruncă cu vinovații doar spre Putin, în otice dara de pe glob se procedează la fel că acum in rusica când e vorba de interese și alegeri.

 11. În ce ziar scrie că guvernul de la Kiev a fost decis de departamentul de stat al SUA? N-ai pus ghilimele, n-ai indicat un ziar deci afirmația e din capul tău și din căștile prin care asculți ordinele de la Kremlin? Băi Markievici tu ne crezi pe toți cititorii ziarului ruși? Ce-ți fac măi dacă nu respecți punctajul Kremlinului? Te otrăvesc?

 12. Un articol cu argumente total nefondate,apanajulEditat globaliste.Rusi și rușii nu au de suferit că voi crăpați de oftica. Este fix treabă voastră democrați belicoși ce sunteți. Doar gălăgie și iar gălăgie. O să vedeți în scurt timp și o să simțiți cu se sta cu botul pe labe. Scuzați limbajul dar trebuie oarecum să înțelegeți cum sta situația.

 13. FRAUDA ne-frauda
  sper ca PUTIN sa nu-si numasca adversarii FASCISTI
  asa cum si-a numit BIDEN cei 80 de milioane de con-cetateni care l-au votat pe TRUMP nu pe el !

  Sper ca rusii sa se abtina de la ce-i dau drumul …yankeii !

  Ce-a facut BIDEN atucni pubic prin ocara cuma toti cei care l-ai votat pe TRUMP (80 de milioane de americani maturi si cu drept privat de vot, liberi sa alega ideologia si seful pe care si-l vor) a fost
  o magarie BIDENISTA fara margini …ceva care-a redus RESPECTUL fata de USA !

  Cum poti tu , alesc cu aproape la fel de multi cetateni injura si face FASCISTI pe cetatenii , la fel de multi ca cei care te-au ales pe tine , deci nu o minoritate ignorabila
  face OBRAZNIC (si fara cei 7 ani de-acasa din USA ! 😛 )

  FASCISTI ! Doar pentru ca n-au ales BIDENIST ! 😀 … sper ca PUTIN sa se abtina de la injurii fascistoid yankeie
  celor ce nu l-au ales ! O spun ca partial evreu ! 🙂

  SHALOM ! IQ=? [PS: nu vi se pare putin BALBAIT Sleepy Joe ? -> MAGA ! TRUMP=POTUS ❤️❤️❤️!]

 14. @. 18:05. CezArm

  Lache, termina cu labareala peogresista ca nu tine.

  Sictir.
  Ps.atentie la neatentie.vin vremuri grele.

 15. „Elena Popa spune:
  18 MART. 2024 LA 18:46”

  In ziarul cu BABA care impartea COLACI …
  pe … maidan ! 😀

  (inca nu sti ca NULAND a fost demisa ? 😮 )

 16. A văzut un univers cum Clotilde fura voturile cu sacii și nu s-a întâmplat nimic. Asta e democrația occidentală? Am văzut că mamaia Sandu a interzis partidele de opoziție cu 3 zile înainte de alegeri. Asta e democrația occidentală? Am văzut că Trump conducea în aproape toate statele swing la votul clasic și a pierdut la votul electronic. Ca și cum doar democrații aveau calculator acasă. Ca și cum republicanii nu știau să voteze electronic. Asta e democrația occidentală? Am văzut un președinte-marketing care se uita în direct la uciderea lui bin laden și care a fost propus pentru premiul Nobel pentru pace. Asta e democrația occidentală? Am văzut cum a fost demolat regimul mubarah, fiind înlocuit de o dictatură militară. Asta e democrația occidentală? Am văzut cum în numele unui cuvânt, democrație, au fost distruse țări, executați președinți, umilite popoare, aliniate clasele politice din țările de mâna a doua, devalizate economiile țărilor emergente, anulate voturile populare (pragul din timpul lui Băsescu, alegerea lui ianukovici). Asta e democrația occidentală?
  Singurul avantaj al occidentului a fost că a oferit propriului popor mâncare și iluzia libertății. Mâncarea a fost obținută prin crimele instrumentate împotriva popoarelor colonizate. Amintiți-vă de românii închiși în case în pandemie și de cei extrași pentru a culege sparanghel. Occidentul se iubește doar pe sine. Iluzia libertății e o ficțiune orchestrată. Faptul că poți bate câmpii și, dacă ești nesemnificativ, nu ți se întâmple nimic, face parte din condiția coliviei. Dacă ești semnificativ, ajungi ca Assange, ca Lira, ca Snowden. Asta e democrația occidentală?
  Ridicați-vă popoare, rupeți lanțul coloniei!

 17. Până una – alta , conducătorii a 5 000 000 000 ( pentru elenii popii & comp cinci MILIARDE ) de OAMENI de pe planeta asta l-au felicitat pentru VICTORIA în alegeri ? Ce se mai olicăie, ce se mai vaită amerlocii, cu naziștii aLĂTURI, e cacamaca ? Ce caută baze amerloce în Siria, Niger, Irak, ROMÂNIA etc (vreo 1 000 de baze ILEGALE) ? Au ceva resurse de ,, supt” ? Amerlocii TREBUIE să înțeleagă că nu sunt doriți? Ce mai vreți de la viața noastră? Mars afară jav .. (editat) or di na ră! SLAVĂ PĂCII , ,, aducătorilor de …. democrație , libertate, egalitate, fraternitate ” și alte farse în cuvinte pompoase, mars !

 18. Nu exista nici macar vreo informatie c-ar fi fost furate voturi (stie bideul cum se face!), nici c-ar fi fost fortati oamenii sa mearga la vot. Cei care-au votat au vrut sa voteze! Care dintre liderii lumii „democrate” poate spune ca are votul a 60% dintre cei cu drept de vot? Biden? Macron?…Jalensky? Ca-s indoctrinati rusii, ramane de discutat. Dar ce ne facem cu manipularile „democratice”? Mar-a-Lago a fost „evaluata” la vreo 20 de milioane de dolari de un „judecator”, avand peste 20 de milioane venit pe an!, doar pentru ca-n democratie unii au mai multe drepturi ca altii!

 19. Puneti-va ba streangul sau unghia in gat ca a castigat Putin din nou.Si de data asta KGB-ul a invins cia,fbi,mi6, macronii si frizzii europei! Luati ceva hapuri daca v-a disparut somnul, sa va vina calmul.

 20. Mosu e un provocator ordin Narr posesor de zeci de pseudonime care-l incadreaza in cele doua HAITE ale Securitatii dislocate pe forum!!! Intr-o singura propozitie concentreaza marsa via ticacaloasa a tuturor Ji vinelor din HAITE, acreditand FARSA electorala din IMPERIUL COLONIAL URSS ca „exprimand vointa popolului”!?

  Ce sa mai zic de MarK Kievici care fortzat de REALITATILE citate de MEDIA occidentala care-i alimenta de obicei rasputinoidismul
  nondeontologic printr-o serie de PROFI, a fost presat de vaga urma de verticalitate sa le prezinte, dar nu si-a refuzat deliciul
  unei declaratii hidoase, cum ca Filiala Comintern deepee dee staatee a legendat in 2014 AGENTII SOVIETICI la Kiev, AGENTI fara de care NU SE PUTEA ANEXA Peninsula UCRAINEANA MILENARA Crimeea si nici nu se TOLERA un MACEL BOLSEVIC CIVIL tot timp de 10 ani in ESTUL UCRAINEAN!!! Si un soim al patriei ceausiste si-ar da seama ce PROSTII PARTIZANE SPUNE, mizand pe prostocratia cititorilor!

 21. Aștept alegeri la Kiev, cu 75% preZență la vot !
  Și 🥳ul cântând fără mâini la pian !
  De fericire că a luat 87% din voturi.
  Occidentul ce Zice, măR😜g ?

 22. @Întreb Și EU (sau CEDO),ai scăpat de la Balaceanca,neicusorule?.Esti cioban,ori hingher,ori gunoier?Nu că acestea ar fi profesii neonorabile,dar tu nu poți mai mult Ori ești hoț de buzunare?La fel ,Transumanu.Acesta cred că e cuier viu la ștrand.Mai mult nu poate fi.

 23. De rasul curcilor scrot-inul asta! Totul a fost un fals, o farsa, o butaforie ieftina, o circoteca internationala, o comedie proasta, o cotcarie, o escrocherie greu de reprodus chiar si de catre Cuba, Coreea de nord, China, Turcia sau alte asemenea….

 24. Daca Putin a furat la vot e lipsa de democratie. Daca Iohannis, Clotilde şi alte astfel de lighioane au furat la vot: URAAAAAA, DEMOCRAŢIA A ÎNVINS!
  Hahahai sictir maidanezilor, vin vremuri grele pentru voi – VĂ BELEŞTE PUTIN! (scuzaţi verbul)

 25. Dupa ce occidentalii au sondat opinia publica rusa ani de zile si chiar ei au recunoscut ca Putin se bucura de 80-85% incredere, acum si-au schimbat propriul lor narativ. Tipic pentru occident. Azi spun una, maine o dau la-ntors. Asta inseamna panica si frustrare la Potomaci&Cateii. Minciuna e adevar si intunericul e lumina.

 26. Putin (2024) : 87,3% din 74% prezenta la urne, deci victorie reala cu 64,6% din persoanele cu drept de vot … Iohannis (2019) : 66% din 54,9% prezenta la urne, deci „victorie” (??) reala cu 36,23% (!) din persoanele cu drept de vot … Macron (2022) : 58,55% din 72% prezenta la urne, deci „victorie” (??) reala cu 42,15% (!) din persoanele cu drept de vot … Concluzia : Putin, dorit de aproape 2 din 3 rusi ; Iohannis, dorit de doar ceva mai mult de 1 din 3 romani ; Macron, dorit de nici macar 1 din doi francezi.
  Asa ca … taceti dracu’ din gura, nimic nu mai e de comentat, lepre securiste !

 27. Lui Zelenski i-a expirat mandatul de anul trecut si, in prezent, ocupa ilegal postul de presedinte al Ucrainei.
  Asa ca ar trebui sa taca.
  Zelenski spune ca Putin „e bolnav de putere”.
  I-a sa vedem ce a facut Zelenski:
  1. Imediat ce a ajuns presedinte a desfiintat trei posturi de televiziune care l-au criticat si a interzis partidele de opozitie.
  2. In prima lui sedinta ca presedinte a afirmat ca va transforma Ucraina intr-un stat militarizat. Asta o face doar un dictator.
  3. S-a folosit de armata si de batalionul nazist Azov ca sa continuie decimarea etnicilor rusi din Donbas.
  4. Desi trebuia sa faca alegeri prezidentiale inca de anul trecut, nici acum nu le-a facut pentru ca ii este frica ca va pierde puterea si s-ar putea sa ajunga si in puscarie pentru genocid.
  Deci…, cine e bolnavul de putere?

 28. Rusii au ales ce au vrut pentru tara lor,este problema lor.Nu intaleg de ce se dau de ceasul morti alti ce nu i priveste.Sa vedem cum urlati cand Ursula castiga cu 99,99 la suta,atunci este bine si acum este rau.?Totul este un circ facut de dusmani rusei.

 29. Ha ha ! Ce (ma) mai rid ! In padure la Baneasa luna asta nu se mai dau prime, pentru economii in subsolurile din care se posteaza anti-Putin se scriu comentarii la lumina festilei, rumburak si Ghita fac spume la bot mai ceva ca DERO iar Leanta a lu’ Popa si-a bagat gheara in git ca pitigoiu’ ! Spectacolul face toti banii !

 30. …din 2004 începînd, încoa’, au ales – PENTRU NOI – cei cu yepooleți!
  Și în Ukraina, entere$$ant: tot în 2004 a început țirkusul (cu Yușcenko, despre care în Okțident nu mai pomenește nimeni, nimic! și cu Timoșenko, altă „ghieroină a Dimukrațîiei”, despre care la fel nu mai pomenește nimeni, nimic, în Okțident, deși în martie 2007 a încercat o primă lovitură de stat amerlocă la Kiev, la cîteva zile după ce a fost la Washington și a discutat în secret cu Cheney, cu Rice și cu șeful N.S.A.! de-aia i-au cerut în 2013 eliberarea din pușcăria unde a fost băgată pentru HOȚIE)! Surprize 🇺🇸, surprize 🇺🇸……[Rumburak]

 31. @Elena Popa : ,, ai scăpat de la Balaceanca,neicusorule?.Esti cioban,ori hingher,ori gunoier?Nu că acestea ar fi profesii neonorabile,dar tu nu poți mai mult Ori ești hoț de buzunare?La fel ,Transumanu.Acesta cred că e cuier viu la ștrand.Mai mult nu poate fi ” . Exact asa mi-ai scris si mie ! Atat de limitata esti , toanto ? Numai tu esti dasteapta ! ‘Ti-ai dreaqu da prosti ingamfati !

 32. Tarile UE & NATO traiesc intr-o BULA A MINCIUNII .

  Infringerile repetate economice , politice si sociale sunt victorii pentru tarile auto-declarate ” democratice” iar orice victorie a Rusiei este de fapt ” o falsitate , o infringere a lui Putin ” .

  O BULA ROTUNDA A MINCIUNII … care , sa speram , ca nu se va sparge sub impactul Raketelor putiniste .

 33. Bravo, VV! Lasa-i pe banditii occidentali si pe slugoii lor sa crape de oftica :))

 34. Eternul strigat de satisfactie al impotentilor occidentali neomarxisti: „AM INFRANT” ! 10 August este in fiecare zi. Continuati, pe loc repaus !

 35. Putin castiga numai cand poate maslui rezultatul. In schimb, pe front in Ucraina, nu poate face asta, deci nu castiga.Zglobii troli prorusi au intrat în trepidație (coit),bucuroși că idolul lor a câștigat alegerile.Imi imaginez ce vor face,zglobii,când vor asista la fărâmițarea imperiului putlerist.Dupa plăcere vine și suferință pentru zglobii.

 36. Putin: „In Rusia este garantata libertatea de exprimare, însă nu și libertatea de după exprimare”.

 37. Eltan a adus Rusia in pericol de implozie și explozie,datorita consilierilor americani infiltrați peste tot in statul rus ! Bogățiile și resursele imense ale Rusiei ar fi fost mană cerească pentru economia hrăpăreață a occidentului ! Acum este aceiași situație având în vedere criza profunda a economiei occidentale ! Mai rău este că propaganda occidentală minte grețos și ne considera prosti pe toți ! Sunt mulți care cred sincer in narativul oficial privind războiul din UCR și despre Rusia! Și în WW II când nemții și românii erau bătuți măr,presa noastră evoca succesul și sucombarea rușilor ! Rușii plecau din Chișinău și erau aproape de Iași și noi tot repurtăm victorii teribile !
  Spălarea creierelor fenomen asumat de mulți pe motivații puerile,
  demne de idioții satului !

 38. 19.46 hiena popii, mamaie, am înțeles că matale vrei democraHOȚIE, liberTRUFE, mă bucur că la voi se dă ordin pe unitate ce să mai scrieți, ce să mai comentați, că cum e mai bine pentru OAMENII planetei să trăiască, matale , dacă vrei să fii JEFUITĂ, e problema matale, ai opțiuni, aurul de la londragleji, de la roșia , poți să te duci pe front cu copchii tăi, e gratis, vezi , mătăluță, unii nu vor, ăia se cheamă ruși DÂRJI, mătăluță , care lingi dosul amerloc nu ai de unde să percepi SUFLETUL RUS , e mai MARE și că ca tine, GHINION ? Să lăsăm POPOARELE să trăiască CUM VOR ELE, altfel iei șî mătăluță o ceva în cap? Ce spui , mătăluță, fetele din Afganistan au sau nu voie să poarte danteluță? Hotărăști matale asta? Sau soțul tău poate să folosească vaselina când se întâlnește cu vreun amerloc, cu numele de ghiță educat? MARS ÎNAINTE, SLAVĂ PĂCII, mătăluțelor !

 39. Rusia evolueaza, totusi. De la unanimitatea bolsevica la 87% e ceva progres.

 40. Navalnii n-a fost eliberat din puscarie la cer, in bratele Inexistentului ? Putem spune ca este al doilea fiu la Sau ! Putin asigura toate variantele: gravitational, antigravitational … cum prefera opozantul. Si se spune ca nu exista libertatea alegerii … Cum o fi in SUA cand politistul iti sta cu bocancul pe artera carotida ?

 41. Nu inteleg titlul. In ce consta victoria Occidentului?

  In rest aceeasi rusofobi de profesie sunt de nebagat in seama!
  Povestea cu iesirea la pranz la vot a fost o gaselnita realizata propagandistic pentru ca se stia ca atunci ies rusii masiv la vor. De unde stiu antiputinistii de profesie ca cei care au votat la pranz au votat impotriva lui Putin?

  Trebuie spun cinstit – ma amuza, dar ma si intristeaza limitarile intelectuale ale rusofobilor de profesie….

 42. VOR CASTIGA..COMUNISTIIII.. LUI ISIS EVREUL,CARE AU MANCAT LA CINA-CU CEI
  12 ACTIVISTI-SARMALE,PASCA,CARNATI,MITITEI,,,SI AU BEUT ZANGELE LUI.
  TRAIASCA SI SA INVINGA COMUNISTII RUSI,CEI MAI FRUMOSI SI CINSTITI. EI,
  L-AU BATUT PE GHITLER DE 2 ORI =1918 SI 1945.URA,URA. AZMERICANII FURAU MEXICUL AZTEC,CU COIBOI SI PISTOALE.AZMERICA NU ARE DACAT 300 ANI VECH
  IME.AZI FURA DE LA TOTI,SI DE LA ROMANIA..TOT,TOT.RUZINE AZMERICA,ORIUN
  DE NU TE VEI MAI AFLA,ORIUNDE N-O SA MAI FI. RUSIA SI PUTINA,VOR INVINGE DEFINITIV SI TOTAL,O ADUNATURA DE EMIGRANTI GONOTI LA 1756,DEFINITIV, DIN ANGLIA COLONIALA-azi are 75 de colonii,cu limbuta inglijesca,ofticiala.MAMARUSIA
  SI ISTORICA MILENARA DACIA-ROMANIA.N-AU NICI O COLONIE DE EXPLOATAT SI FURAT.PREDA-TE AZMERICA SI DA INAPOI TOT CE AI FURAT,IAR BOMBELE DE LA HI
  ROSIMA SI NAGASACHI,SA CADA IN HAZNAUA SULFUROASA PLINA DE CRIME SI FURTURI DE OAMENI SI TERITORII.

 43. @ Transumanu….nota 10…
  Democratia occidentala numita tip Westminster este Dictatura Oligarhilor exercitata prin Marionete votate de prostime….Din 4 in 4 ani Marionetele platesc esecul, poporul e multumit ca a curs sange… iar Oligarii prospera….Ca dovada, in acest tip de democratie Inegalitatea Sociala creste tot timpul….Normal ar fi sa scada.

 44. Pe elenul popii il asociez cu radutudor, pe nabadaiosul sandu cu tudorpacuraru, ma gandesc cine-o fi bogdanchireacu?

 45. După cum merg treburile, de-a-ndoaselea , că deh, așa le place la unii 😉 se pare că nu peste mult timp alegerile din Rusia vor fi date ca exemplu de corectitudine politică, iar cele din SUA , vor fi mai criticate decât cele din Rusia ! 😎
  P.S.
  În ce țară din Lume s-a mai pomenit ca o „navalnică” să distrugă o urnă cu buletine de vot turnând odată cu buletinul de vot și o sticlă de cerneală ?
  Un asemenea gest este reprezentattiv pentru disperarea la care au ajuns globaliștii, iar faptul că toate acuzele lor de falsificare a alegerilor din Rusia nu face decât să aducă aminte de felul în care se desfășoară de ani buni aceste alegeri prin alte democrații, dar în special în SUA !
  Ca să nu mai vorbim de cele de la noi. 😎

 46. Bine ca rusii n-au Europa Libera ! am fi aflat c-au mierlit-o 60.000 de rusi….
  E bine ba baieti c-a iesit Putin…dac-o pune si Trump in toamna…avem pace pentru 4 patru ani !

 47. Ce diferență este intre alegerea lui Putin și alegerea hoțească a lui Biden in 2020 ! In prima Kremlinul a forțat(furat) prezența la vot și 87% pro Putin ! La Biden s-a furat soft,cu votul prin corespondență ,cu sacii pregătiți cu luni de zile înainte în fiecare stat republican sau chiar democrat ! Mulți au văzut și gura lumii este slobodă ! S-a trecut apoi la blocarea plângerilor in justiția măsluită de Soros in folosul democraților ! Și ne-am pricopsit cu pemparsi! Acum se pregătește altceva mai soft combinat cu lovituri mai dure ! Mlaștina îl susține pe Biden pentru că poate lucra pe langa el ! Nuland s-a pensionat dar raul cel mare vine !

 48. Elena Popa….Babo, vorbeste frumos ca daca nu te spun lu’ Mishteaux frizeru’….

 49. Propaganda ANTI-RUSEASCA precum si sanctiunile ANTI-RUSESTI (militaro-politice, economico-financiare, sociale, culturale, spirituale, sportive) a Occidentului, NU AU FACUT DECAT sa stranga, si mai mult, poporul RUS in jurul conducatorului sau. Explicatia cea mai simpla a votului dat, saptamana trecuta, de catre RUSI.

 50. În 1783, Crimeea a fost anexată de Imperiul Rus în urma războiului ruso-turc (1768-1774).
  În 1954, Ucraina a fost transferată RSS Ucrainene de la RSFS Rusă.
  Odată cu colapsul Uniunii Sovietice, Ucraina a fost proclamată stat independent în 1991, iar cea mai mare parte a peninsulei a fost reorganizată ca Republica Autonomă Crimeea, orașul Sevastopol păstrându-și statutul special în cadrul Ucrainei. Tratatul de Partiție cu privire la Statutul și Condițiile Flotei din Marea Neagră din 1997 a împărțit fosta Flotă sovietică din Marea Neagră și i-a permis Rusiei să continue să-și țină flota în Crimeea: atât Forțele Navale ale Ucrainei, cât și Flota rusească a Mării Negre trebuia să-și aibă sediul la Sevastopol. Ucraina a prelungit chiria Rusiei pentru facilități navale prin Pactul de la Harkov din 2010, în schimbul reducerii ulterioare a prețului pentru gazele naturale.
  În februarie 2014, în urma revoluției ucrainene din 2014 care l-a eliminat pe președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, separatiștii pro-ruși și forțele armate ale Rusiei au preluat teritoriul.

 51. Istoricul peninsulei Crimeea …
  Istoria antica documentata a Peninsului Crimeea (Tauris, Taurica si Tauric Chersonese „Tauric Peninsula”), incepe in secolul V BC., cand apar primele colonii grecesti pe litoralul Crimeei, cea mai importanta fiind Chersonesos (Sevastopolul de astazi), iar in nord fiind locuita de catre Sciti si Tauri. Coasta de sud este consolidata in Regatul Bosforic (cimmerian) care a fost anexat de Regatul Pontic elenistic a lui Mitridate, si mai apoi devenind un regat clientelar Romei/(63 BC – 341 AD). Apoi a apartinut Imperiului Roman de Rasarit si Bizantin/(341-1204 AD), apoi Imperiului bizantin Trebizond/(1204-1461), devenind Principat independent sub Theodorus/(pana in 1475). In sec. XIII porturile din Crimeea sunt controlate de catre Venetieni si Genovezi. In perioada medievala, zona din interiorul Crimeii este cucerita, controlata si crestinata de catre Rusia Kieveana a lui Vladimir cel Mare (printul Novgorodului/970 AD si al Kievului/(978-1015)). In timpul invaziei mongole/1241 zona de nord si centru a Crimeii este cucerita de catre mongolii si tatarii Hoardei de Aur, apoi ajunge sub stapanirea Imperiului Otoman/1440. In anul 1744, ca urmare a infrangerii Imperiului Otoman, Crimeea cade sub stapenirea Imperiului Rus a lui Ecaterina cea Mare (prin pacea de la Kuciuk-Kainargi). În 1954, Ucraina a fost transferată RSS Ucrainene de la RSFS Rusă. Odată cu colapsul Uniunii Sovietice, Ucraina a fost proclamată stat independent în 1991, iar cea mai mare parte a peninsulei a fost reorganizată ca Republica Autonomă Crimeea, orașul Sevastopol păstrându-și statutul special în cadrul Ucrainei. În februarie 2014, în urma revoluției ucrainene din 2014 care l-a eliminat pe președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, separatiștii pro-ruși și forțele armate ale Rusiei au preluat teritoriul.

 52. Prin acest vot covarsitor in favoarea lui V.Putin,intreaga Russie l-a mandatat pe presedinte sa continue razboiul pina la granitele Poloniei.Vom trai(oare?)si vom vedea!Cit priveste prostia romaneasca cu baza militara americana (circa 10.000 de soldati cu familii si tot ce decurge de aici)la Kogalniceanu(urmeaza Cimpia Turzii,Cincu,Borcea-Fetesti si…)sintem pe lista scurta a rusilor;hop vine si saracia de Republica Moldavia.Uite asa incet si de buna voie soarecele intra in ghearele pisicii.Si gata!

 53. Mandria sta înaintea căderii-proverb biblic valabil pentru state dar și pentru indivizi.

 54. Hei Marchievici, ce te arde de fapt pe tine ? Coreligionarii tai din Ucraina si de pe aiurea vor continua sa fie sifonati-sa speram neutralizati.
  Poti intelege mai acesta , ca dupa Putin va urma….PUTINISMUL. Marele om de stat a reformat Rusia la modul decisiv si dupa 2030, tara va naviga pe pilot automat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.