SUA garantează pentru tehnologia nucleară ce va fi utilizată la Doicești

Ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec, susține că tehnologia NuScale ce va fi utilizată la Doicești, județul Dâmbovița, la viitoarele centrale nucleare modulare este considerată sigură, iar proiectul beneficiază de susținerea Guvernului SUA. Oficialul american făcut o vizită la amplasamentul viitoarei unități ce va fi dezvoltată în parteneriat de compania românească de stat Nuclearelectrica.

„Acest proiect inovator este sprijinit la cel mai înalt nivel de către Guvernul SUA, atât din punct de vedere politic, cât și financiar. Prin urmare, am venit aici astăzi pentru a reitera acest sprijin. Banca de Export-Import a SUA (U.S. EXIM Bank) și Corporația Internațională de Finanțare a Dezvoltării (DFC) din SUA și-au exprimat angajamentul de a finanța acest proiect SMR la Doicești, cu o sumă de 3 miliarde de dolari și, respectiv, 1 miliard de dolari”, a declarat Kathleen Kavalec, conform unui comunicat al Ambasadei SUA.

Diplomatul american a subliniat că modelul reactorului nuclear modular mic (SMR) a stârnit interesul mai multor țări, oferind o alternativă sigură și scalabilă pentru energia nucleară.

În discursul său, Kavalec a evidențiat importanța colaborării dintre Statele Unite și România în cadrul acestui proiect strategic pentru viitorul energetic durabil al țării. Ea a recunoscut că progresul necesită eforturi comune și a subliniat angajamentul ambelor țări în acest sens.

În ciuda discursului optimist al oficialilor, proiectul SMR de la Doicești este încă într-o fază incipientă, iar costurile totale și calendarul de implementare nu sunt încă cunoscute. Deși se estimează că primul reactor ar putea fi pus în funcțiune în 2029, detalii precum costurile totale și sursele de finanțare rămân subiecte de discuție și analiză.

Pe de altă parte, în timp ce oficialii discutau perspectivele proiectului, o delegație de protestatari, simpatizanți ai Partidului AUR, a exprimat îngrijorări legate de siguranța și costurile acestuia. Cu toate acestea, numărul mic al participanților la protest sugerează că opoziția față de proiect este încă limitată.

Proiectul SMR de la Doicești reprezintă o colaborare strategică între România și Statele Unite, cu scopul de a oferi o sursă de energie curată și sigură pentru viitorul energetic al țării și pentru regiunea înconjurătoare

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

26 de Comentarii

  1. Orice proiect e bun daca transfera si tehnologie nucleara Romaniei. Dar daca amwrucanii fac doar experimente cu module pe care le vor trimite pe Luna si pe Marte si fac ecperimente in Romania fara ca romanii sa stie ce se intampla. Deseuri vor fi, poluare va fi . Dar sa merite.

  2. „care sunt celelalte țări interesate de minibombele americane? ori au nume interzise? da drept garanție: pe cine ni-o lasă ? pe v nuland,pe cătălina cu cavalu,ori pur și simpu -o coroană artificială?”

  3. la Doicești, județul Dâmbovița
    ar fi o utilizare pasnica a energiei nucleare
    daca ar pica acolo bomba
    si nu in Bucuresti.

  4. cine-i SUA in ecuatzia asta…?

    pina nu vedem centrala de acest tip pe teritoriul USA nimeni nu garanteaza nimic…

  5. Americanii vor sa experimenteze in Romania acest sistem si iarasi cadem de fraieri .Au ei asa ceva in America la ora actuala ,sau au gasit fraierii unde sa experimenteze asa ceva .

  6. A crede in garantii Americane, iata reteta dezastrului. Ingineria lor pute rau de ceva vreme. Boeing e un exemplu. Chiar si avioanele de lupta- jumatate mit.

  7. Acest tip de centrale modulare vor fi viitorul producerii energiei electrice in tarile prapadite ca Rromanistanul Democratic.
    Acelasi scepticism al unor nanaci a fost la inceput si cu centralele atomo-electrice clasice: daca exploAdeaza, daca chica bomba pe ea, daca vine beat Culae, calca pe buton si face poc … daca …
    Daca si cu Parca……[Rumburak]

  8. IAR NU MAI ÎNCAP ! CHIAR NU VREȚI SĂ ȘTIE LUMEA CU- CE-CINE GARANTEAZĂ PUTEREA PROTECTOARE ȘI CARE-S ȚĂRILE CE NU ÎNCAP LA RÂND SĂ IA „NUCILE ENORGO MORȚII”! PE CARE O VREȚI GARANȚIE: PE CATALINA CU CAVALU,PE VIOREAUA NULA,ORI PE TÎNĂRUL ȘI PROASPĂTUL B(E)ID BOY,CĂ COROANA ARTIFICIALĂ-I CA AJUNSĂ!

  9. … cu cei mai mari patrioti conducatori si cel mai destept popor din UE.

  10. E o tehnologie scumpă și nerentabilă economic, experimentală, si despre care mulți specialiști străini au stabilit că nu se merita

  11. Americanii au instalat sute de astfel de module nucleare pe teritoriul lor.am auzit ca biden doarme cu unul in pat.toate functioneaza perfect.normal ca duduia asta garanteaza aceasta tehnologie.maine-poimaine o sa le gasim si la market,langa felinare si lanterne.ne-am scos inca o data cu licuriciul!

  12. Warren Buffet investeste masiv in petrol. El administreaza banii miliardarilor

  13. SUA garanteaza ca bubuie la Doicesti, asta-i adevarul,covrigare iti permiti asa ceva ?

  14. Am ajuns ca toate ji.godiile sa ne dea asigurări…ma duc sa vomit!

  15. Sfanta Cruce Vie a lui Iisus Christos impiedica prin orice mijloace construirea acestor centrale atomoelectrice in Romania, Gradina Maicii Tale, Sfanta Fecioara Maria. Fa ca tot ce vor construi satanistii ziua sa se prabuseasca noaptea si constructiile centralelor atomoelectrice sa nu fie terminate niciodata. Amin, Amin, Amin, Amin.

  16. Sunt de specialitate,un profesionist, U1/U2 de la Cvoda au trecut si pe la mine cu toata partea electrica si pusul in functiune. Ce-i sfatuiesc pe acesti americani care baga mortul in casa la romani pe toate palierele. Bai amabasadoareo,nu trebuie s-o garantati, trebuie s-o tineti la voi. Noi nu avem nevoie de asa ceva, e parerea mea de specialist.Astia cu care tratati voi nu stiu cu ce se mananca astfel de bombe.Astia sunt buni la lins la voi si la dat cu stangul in dreptul.Judetul Dambovita nu are nevoie de bombe.Sa le duceti la Ciolacu ca e bun la lins, sau la ala caruia i-ati dat sapca si, de ce nu,la Maciuca de la Valcea, sa-i fericeasca pe olteni.Acolo e mai multa apa,e Oltul aproape. Dambovita si Ialomita nu au apa ptr asa ceva.

  17. Astia care sunt asa rai si priceputi in nucleare, nu trebuie decat sa se intrebe cum functioneaza submarinele nucleare. Alea rusesti, ca alea americane dau cancer.

  18. Gurile rele spun ca programul SMR a dat inapoi deoarece conbustibilul nuclear e rusesc

  19. Daaa, garantează ca si cu celebra autostradă al lui Bechtel. Bechtel fiind una din firmele lui „Kia”.

  20. O afacere marca Burduja. Ca si Bechtel care a luat o caruta de bani si nu a facut nimic.Ca si cea de la Pangarati cu gazele de sist. Aceste minicentrale nu sunt omologate de Agentia Europeana pt. Energie Atomica. Asa ca ne vom trezi ca va trebui sa platim daune ca la Rosia Montana. Pt aceasta afacere proasta cine a luat comisionul ?!!!

  21. Numai niste iresponsabili si interesati pot sa instaleze in tara lor tehnologie nucleara experimentala,care in tara de origine este refuzata!
    Iar romanii dorm cu bomba sub cap!
    Cred ca aceasta natie va dispare cit de curind!
    Pacat pentru copiii si tinerii care nu au nici o vina!

  22. O fi cumpărat fata acțiuni la NuScale și are nevoie de știri pozitive. CE specializare are duduia asta de garantează ea pentru tehnologie nucleară NECERTIFICATĂ ÎNCĂ PE NICĂIERI. La gară cu ambasadorii ăștia de rahat, să își vadă de politica lorâ nu de ”certificarea” înstalațiilor nucleare. La rahat cu minciunile amdericane. Întâi să îți certifice tehnologia și pe urmă s-o exporte, așa este normal în industria nuclerară, dar la proștii noștri de politicieni ”normalul” arată altfel ( cu lins de clanțe la ambasade și spăgi) ,așa au procedat și cu ”vaccinurile” de au înghițit toate mincinilece le garantau funcțiile și bani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.