Rămăşițele ultimului domn al Principatului Moldovei vor fi repatriate

Rămăşiţele domnitorului Grigore Alexandru Ghica vor fi aduse la Iaşi în luna septembrie, după mai multe demersuri făcute de-a lungul anilor, afirmă primarul Mihai Chirica

Edilul a precizat că se fac pregătirile de repatriere a ultimului domn al Principatului Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, ale cărui rămăşiţe sunt înhumate în apropiere de Paris.

„Am convingerea că voi reuşi să-l aduc acasă pe ultimul domnitor al Principatului Moldovei. Este vorba despre Grigore Alexandru Ghica, care a fost nevoit să părăsească Moldova, şi a murit într-o localitate din proximitatea Parisului. Am luat legătura cu familia moştenitoare, cu autorităţile franceze, cu Ambasada Franceză în România, reprezentanţii României la Paris. În cele din urmă am primit avizul primăriei Le Mée-sur-Seine. Cred că îl vom aduce în ţară până la sfârşitul lunii septembrie. Consider că este o restaurare morală pe care trebuie să o purtăm domnitorilor noştri”, a declarat pentru Agerpres primarul Mihai Chirica.

Potrivit sursei citate, ceremonia de aducere în ţară a ultimului domnitor al Moldovei va fi una specială.

„Va fi înmormântat cu un ceremonial dedicat unui şef de stat. Vom construi şi un monument funerar. Sperăm să înţeleagă toată lumea cât de important este istoria noastră domnitorul Grigore Alexandru Ghica. (Sicriul -n.r) va fi depus în Palatul Culturii, edificiu care a fost construit pe locul fostei Curţi Domneşti. Am găsit, împreună cu moştenitorii şi locul de aşezare a osemintelor, undeva în proximitatea Bisericii Sf Nicolae Domnesc, biserica în care a fost uns domn al Moldovei. E un moment special pentru noi”, a mai declarat primarul Mihai Chirica.

Grigore Alexandru Ghica (1807 – 1857) a fost domnitor al Moldovei între 1849 şi 1853 şi între 1854 şi 1856. El a fost ultimul domn al Principatului Moldovei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

8 Comentarii

  1. In Romania te ingroapa si dupa 7 ani daca nu mai vine nimeni la mormant te scoate si te arunca la marginea cimitirului intr-o groapa comuna . La francezi mortii se respecta si ii gasesti si dupa 200 ani. Daca murea in Romania mormantu lui erea furat de tzigani si revandut.

  2. Familia Ghica (Ghiculestii), la origine albanezi, a fost o familie ilustra, s-au impamantenit in Moldova si Tara Romaneasca devenind romani cu dragoste de tara si popor.
    Au fost permanent deschisi spre cultura, arta si emancipare. Au mai fost si cateva putregaiuri in aceasta familie, dar cei mai multi au fost demni si au facut tot ce s-a putut spre binele tarilor lor.
    Foarte frumos acest gest al primarului din Iasi……[Rumburak]

  3. E înscris cu toată familia pe liste la alegeri ca alegător votant😉?

  4. Ghyka sînt fenicieni. N-au cum să fie albanezi. Fenicieni veniți via Abania, se poate.

  5. Albania era pustie, nepopulata. Noroc ca venira fenicienii si o populara. Fara fenicieni, la fel de pustie ar fi fost si azi.
    Daca nu ar fi venit fenicienii in Albania, romanii nu ar mai fi avut domni si boieri pe nume Ghica.

  6. Dac-au zis că-i albanez, fără nici o dovadă, atuni așa e. Așa a fost cum au zis și la plan-demie.
    Întreținerea minciunii că poți ajunge orice precum fiul morarului analfabet ce-a avut doi copii tot analfabeți, ce n-a călătorit nicăieri dar, după istoricii italieni, din scrierile lui reiese că știa orașele italiene de la vremea aceea stradă cu stradă. Sau că-n ranița fiecărui soldat stă bastonul de mareșal cînd genovezul (de aclo se trage familia, în Corsica au stat doar o vreme) era putred de bogat. Marx de sărac ce era și-a lăsat grea servitaorea.

  7. Nu ierea Prințipat, ierea VILAYETT dupe ce fuse voievodat!
    iErea condus di un kaimakam.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.