Se vinde un fost combinat deținut de Ioan Niculae

Lichidatorul Sierra Quadrant organizează marti, 19 martie, la ora 14:00, o licitație pentru activul industrial Ga Pro Co Chemicals din Săvinești, Neamț, la un preț de pornire de 70 de milioane de lei, echivalentul a 14 milioane de euro. Combinatul de îngrășăminte, anterior parte din imperiul agro-industrial InterAgro al omului de afaceri Ioan Niculae, se află acum în faliment și lichidare. Ga Pro Co este scos la licitație de mai mulți ani, iar prețul a coborât în timp de la 85 de milioane de lei la 70 de milioane de lei.

Unitatea a fost deținută a fost deținută de omul de afaceri Ioan Niculae prin intermediul grupului de firme Interagro pe care îl controla. Ga Pro Co Chemicals a fost achiziționat în 2005 de la AVAS, cu suma de 7,6 milioane de dolari. Combinatul a intrat în faliment în 2018, după ani de dificultăți financiare și probleme de management.

Proprietatea include un teren intravilan de 719.297 de metri pătrați și clădiri speciale pentru procesul de producție, inclusiv instalații și echipamente tehnologice. Bunurile mobile cuprind instalații, echipamente, mijloace de transport și stocuri necesare activității. Printre instalațiile de producție se numără cele pentru uree, amoniac, acid azotic și îngrășăminte lichide. Mijloacele de transport includ locomotive, vagoane, autoturisme și tractoare.

Florin Dragomir, reprezentantul Sierra Quadrant, a declarat anterior pentru Economedia că Piatra Neamț se află într-o stare favorabilă pentru revigorarea activității industriale, cu sprijin din partea autorităților locale și de mediu pentru crearea de noi locuri de muncă. Estimează că Ga Pro Co ar putea fi operațional în șase luni.

Al doilea combinat la vânzare din portofoliul Sierra Quadrant este Donau Chem Turnu Măgurele, de asemenea parte a grupului InterAgro anterior. La prețul de 89 de milioane de lei, acesta a suferit un eșec în data de 14 martie.

Dintre cele șase combinate care făceau parte din grupul Interagro, trei au fost cumpărate la preț de lichidare de către Eusebiu Guțu, patronul Pambac Bacău, în timp ce altele rămân la vânzare, oferind o oportunitate pentru renașterea sectorului industrial în zonele respective.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Vechi securisti, lacomi si prosti (nu ca astia noi ar fi mai brezi, sunt doar mai tradatori). Ei cu profitul, cand e, iar statul, cu pierderile. Fara pomeni de la stat sunt morti.

  2. Proiectarea centralei a fost asigurată printr-o colaborare între institutul Teploelektroproiekt din Moscova, în special pentru partea tehnologică, care a fost livrată din U.R.S.S., și Institutul de studii și proiectări energetice din București. Execuția lucrărilor de construcții și montaj s-a făcut de Trustul de construcții și montaje energetice, pentru lucrările de montaj fiind asigurate sprijinul și îndrumarea din partea specialiștilor sovietici.[8]

  3. iar în anul 1973 a devenit „Combinatul petrochimic Borzești”[6], ce cuprindea 12.000 de salariați, din care 463 cu studii superioare.[5] În cei peste 20 de ani care au trecut de la înființarea primei uzine, prin realizarea unei legături organice între procesele tehnologice și printr-o valorificare superioară a consolidat în mod continuu puterea economică, menținându-se ca cea mai importantă unitate industrială a județului Bacău.[6]

  4. iar în anul 1973 a devenit „Combinatul petrochimic Borzești”[6], ce cuprindea 12.000 de salariați, din care 463 cu studii superioare.[5] În cei peste 20 de ani care au trecut de la înființarea primei uzine, prin realizarea unei legături organice între procesele tehnologice și printr-o valorificare superioară a consolidat în mod continuu puterea economică, menținându-se ca cea mai importantă unitate industrială a județului Bacău.[6] NU-I BINE SĂ NE CUNOAȘTEM ADEVĂRATA ISTORIE; DOAR SĂ RUMEGĂM NUTREȚUL OTRĂVITDE LA CEI CE NE VOR NEAPĂRAT CÂMP DE „BĂTĂLIE ” CU RUSIA!

  5. Ce ating securiștii din patrimoniul statului se alege praful. Amin

  6. Proprietatea a fost detinuta de statul si poporul roman. Astia sunt niste tepari care nu au construit nimic in viata lor.

  7. La prețul curentului electric și gazului în România, plus forță de muncă scumpă nu ai cum sa faci concurenta Rusiei, Chinei, Arabiei saudite care exporta îngrășăminte.Nimic nu se poate produce in Romania și să fie competitiv la export datorita energiei și gazelor.Din această cauză multe fabrici in Europa sunt in faliment.

  8. Platforma Petrochimică Borzeşti (denumită în trecut Grupul Industrial de Petrochimie Borzeşti – GIP) este un complex industrial format din 5 combinate de dimensiuni mari: Combinatul de cauciuc sintetic şi produse petrochimice, Rafinăria nr. 10, Combinatul Chimic Borzeşti la care se adaugă Întreprinderea Electrocentrale Borzeşti şi Întreprinderea de Utilaj Chimic, fiind cea mai mare platformă industrială din judeţul Bacău şi cea mai mare unitate de acest fel din România,[1] ce se întinde pe o suprafaţă de 1.038 ha, pe lungime medie de 9,4 km şi o lăţime de 1,8 – 3,4 km.

  9. Cumpără globaliştii, taie tot şi dau la fier vechi ca să fie siguri că nu mai poate fi nimic repus în funcțiune. Degeaba îl înjurăm pe Nicolae, fiindcă indivizi ca el măcar țineau în funcțiune economia națională, chiar aşa, securişti cum erau. Dar românul, pe principiul că „să moară şi capra vecinului” se bucură când vine puşcăria peste oricine, pentru orice pretext, ca să vină străinul să ia tot. Aşa că rămânem fără țară.

  10. URA! URA! URA! Ce ne trebuie nouă uree și îngrășăminte chimice când putem lua de Ucraina direct grâu pe bani și le dăm muniție pe gratis, facilități și ajutor “necondiționat” cum a decretat domnul Iohannis precum și cale liberă pe drumurile, podurile, apele și porturile din țara noastră. Am mai murit o uzină fostă mândrie a industriei chimice românești din inconștiența și trădarea interesului național prin ministrului economiei Radu Oprea și prim ministru Marcel Ciolacu. In schimb aceștia anunță cu mare mândrie o victorie gen Cel mai mare laser din lume Laserul de la Măgurele, că România va avea în viitor cea mai ultramodernă fabrică de pulberi explozive. Nu ne spun entuziaștii miniștri din ce materie primă vor fabrica pulberile, dacă din 5 % cât a mai rămas din Industria Chimică se licitează pentru fier vechi. Încă o victorie strategică a dușmanilor României prin cozile de topor DNA Judecătorii, SRI protocoale anti investitori români, în speță Ioan Nicolae. Vezi și OMV-Oltchim. Cum nu vii tu Țepeș doamne…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.