Regimentele grănicerești românești din Transilvania

În 16 aprilie 1762 au fost înființate printr-un decret imperial, semnat de împărăteasa Maria Terezia, regimentele grănicerești românești. Regimentul I a avut sediul la Orlat, iar Regimentul II la Năsăud. Începea, pentru comunitățile românești și secuiești militarizate din Transilvania, o perioadă de modernizare, care va influența pozitiv evoluția din Transilvania, până în zilele noastre.

Militarizarea regiunilor Transilvaniei

Granița Militară Transilvăneană, în germană Siebenbürgische Militärgrenze, în maghiară Erdélyi határőrvidék, a fost un teritoriu ce făcea parte din mai vasta regiune „Granița Militară”, care, în secolul al XVIII-lea, se întindea din Croația și Voivodina, până în Banat și Transilvania. După desființarea organizațiilor plăieșilor și a pușcașilor, care se ocupau cu paza granițelor Transilvaniei, Curtea Imperială de la Viena a hotărât militarizarea regiunilor transilvănene de la granița cu Moldova și Țara Românească, prin înființarea pe aceste teritorii a unor regimente grănicerești formate din rândurile populației locale. Proiectul de înființare a „Miliției Naționale Grănicerești”, încheiat la data de 13 octombrie 1761, a fost aprobat la data de 16 aprilie 1762 de către împărăteasa Maria Terezia cu toată împotrivirea nobilimii și a aristocrației, pe care această măsură urma să îi lipsească de mii de iobagi, fără a lua în considerare teama față de urmările înarmării românilor și secuilor. Sub presiunea evenimentelor, autorităţile imperiale s-au văzut obligate să treacă și la crearea de regimente din rândul populației românești, deși cu multă precauție și având grijă să prevină cât mai mult posibil accesul românilor în funcțiile de conducere. La 12 martie 1761 i s-a încredințat generalului Nikolaus Adolf, baron de Buccow, noul comandant al forțelor militare din Transilvania, misiunea de a-i pacifica pe români și a înființa granița militară. În acest sens, Decretul din 16 aprilie 1762 a dat „undă verde” începerii campaniei de recrutare, mai întâi din rândul secuimii din Scaunul Ciucului, din Năsăud, care s-a opus, cum a fost cazul secuilor din Odorhei, de sub comanda judelui lor Daniel.

În februarie 1763 s-a făcut o nouă încercare prin așa-numitele „Puntumuri vestite la Orăștie”, în care se reglementa mai bine starea militarilor din regimentele de grăniceri, dar prin care se stipulau însă restricții și pedepse aspre pentru ostenii de pază ai hotarelor.

Grănicerii, scoși din iobăgie

Prin patentă împărătească, întreg teritoriul supus militarizării a fost declarat liber, viitorii grăniceri urmând a fi scoși din starea de iobăgie și scutiți de toate taxele, excepție făcând „taxa capului”(capitația), „taxa marhelor”(vitelor), de un așa-zis impozit comercial și unul pe case, stabilit în funcție de sursele de venit ale grănicerului respectiv. Și în acest caz, grănicerii urmau să plătească totuși 2/3 din valoarea acestora, comparativ cu ceilalți locuitori ai țării.

Puntumurile de la Orăștie reprezintă o ordonanță premergătoare Decretului din 13 noiembrie 1766 al Mariei Tereza, care stabilește statutul de organizare definitivă a celor două regimente românești, regulament care a fost tipărit și în limba română. În „puntumuri” se precizau avantajele de care se bucurau militarii care făceau parte din regimente: scutirea de impozite, în afară de taxa capului și a marhelor (taxa pe vite). Totodată, deși plăteau dijma că restul populației, „grănicerii” erau scutiți de semănătura, taxa pe vin și fân. În plus, cei înrolați în regimente treceau sub jurisdicția autorităților militare, în timp ce populația civilă românească era dependentă de scaunele de judecată nobiliare. Militarii nu puteau face comerț cu vite sau să dețină cârciumi. Cei care încălcau aceste „ordine” erau pedepsiți cu arestul. Militarii, ca și restul populației, nu aveau voie să taie lemne sau să vâneze în „pădurile cele oprite”. Unii luptători pentru drepturile românilor, cum a fost Grigore Maior, au profitat de situație, condiționând înființarea „miliţiilor românești” de satisfacerea unor revendicări ale românilor. Acesta a încercat să impună în conducerea regimentelor comandanți români, ceea ce contravenea intențiilor autorităților imperiale, care urmăreau promovarea unor străini care să le apere interesele. Militarilor li se cerea să întrețină relații pașnice cu „provincialii”. În caz de abatere și dacă erau vinovați ei erau pedepsiți cu bătaia cu nuiele. În cazul unor disensiuni între grăniceri, acestea se rezolvau la nivelul comenzilor batalionului sau regimentului.

Înrolarea era privită cu scepticism

Pe parcursul anului 1763 au avut loc mai multe incidente legate de organizarea regimentelor grănicerești. În data de 10 mai 1763, cu ocazia consacrării drapelelor de luptă de la Salva, un bătrân dezertor a stârnit o revoltă împotriva recrutărilor, revoltă căreia i-a dat o turnură religioasă. Conducătorii mișcării, Tănase Tudoran împreună cu trei coautori, au fost prinși, judecați și condamnați la moarte. Executarea pedepsei a avut loc în data de 13 noiembrie 1764. Pe parcursul anului și unii secui s-au opus înrolărilor, iar revolta lor a culminat în Masacrul de la Siculeni/Madéfalvi veszedelem/Siculicidium, din 7 ianuarie 1764, soldat cu 200 (unele surse dau ca cifră 400 de victime).

În anul 1764, după constituirea Regimentului II de graniță valah, cu sediul la Năsăud, precum și a celor secuiești, s-a trecut la înființarea Regimentului I de graniță cu sediul la Orlat, căruia i s-a încredințat misiunea de a păzi granița dinspre Țara Românească, începând de la Porțile de Fier și până la Tohan, în preajma Brașovului.

Deși revoltele a fost înăbușite iar „capii” omorâți sau pedepsiți aspru, împărăteasa Maria Tereza s-a văzut nevoită să emită, la 16 martie 1764, o patenta prin care preciza că grănicerii nu vor fi duși din țară în ținuturi îndepărtate, decât cu totul excepțional. Se preciza inclusiv faptul că românii pot deveni ofițeri, subofițeri sau fruntași destoinici ai unităților de grăniceri și vor primi solda, inclusiv în timp de pace. La câteva luni, mai precis la 15 august 1764, întregul efectiv (peste 3.000 de oameni) al Regimentului 2 Grăniceri a depus Jurământul. În anul 1765 s-a încheiat și constituirea celui de-al doilea regiment – Regimentul I Grăniceri.

Cu toate aceste restricții și obligații la care erau supuși militarii, s-a constatat un exod la înrolare, pentru că aceasta însemna o ușurare a situației materiale a țăranilor, eliberarea de sarcinile iobăgești. Apariția celor două regimente grănicerești în Transilvania reprezintă un pas înainte și pe linia creării unor stări militare, ce vor fi folosite în acțiunile de emancipare a poporului român. În anul 1768, a fost înființat un alt regiment românesc de grăniceri, la Caransebeş.

Regimentele grănicerești românești din Transilvania luptă și în afara granițelor

În statutul grăniceresc se prevedea că „grănicerii nu vor fi scoși din țară și duși în ținuturi îndepărtate decât numai când va cere trebuință”. Cum însă trebuințele imperiului, în acea perioadă, au fost multiple, grănicerii au fost obligați adesea să lupte pentru apărarea intereselor lui și pe alte tărâmuri, în timpul secesiunii Bavariei, când Iosif al II-lea, fiul Mariei Tereza, a intrat cu trupe în Bavaria inferioară, când Frederic al II-lea a invadat Cehia și Silezia (1778), în timpul războiului cu turcii (1788). În luptele purtate cu turcii (1788-1791), numai Regimentul II Grăniceri a pierdut 1218 soldați. Grănicerii au avut pierderi grele și în luptele de la Zabern, pe frontul Rinului. În Campania din anii 1793 – 1796, dintr-un singur batalion românesc au pierit în lupte 122 de grăniceri, 761 au fost râniți iar alti 94 au fost luați prizonieri.

La războiul dintre Franța și Austria, din 1796 – 1797, au participat două batalioane de grăniceri de câte trei companii fiecare, din două regimente românești – 32 de ofițeri și 1880 soldați. Mai târziu, în luptele din Italia, li s-au adăugat și altele. Despre eroismul unui batalion de grăniceri români, cronicarii spun ca Napoleon a afirmat că „dacă ar fi dispus de un asemenea batalion ar fi ajuns la Viena în trei zile”. În bătălia pentru cucerirea Podului de la Arcole, la Areda Veneţiei, aparat de un batalion românesc, opoziţia a fost atât de îndârjită, încât însuşi Napoleon, care preluase comanda ostilităţilor, a căzut în mlaștina și s-a salvat cu mare greutate. Inutil să mai precizăm participarea grănicerilor de dincolo și de dincoace de Carpați la evenimentele din anii 1821 și 1848, din timpul Războiului de Independentă, în timpul celor două războaie mondiale etc.

Surse:

Ștefan Ciocan „Istoria cum nu e scrisă în manual. Regimentele grănicerești românești din Transilvania” https://glasul-hd.ro/istoria-cum-nu-e-scrisa-manual-regimentele-graniceresti-romanesti-din-transilvania/;

Tudor Duică-transsylvanica.ro https://xn--tudorduic-transsylvanica-3xc.ro/istorie-transilvania/6-aprilie-1762-se-infiinteaza-regimentele-graniceresti-valahe-romanesti-din-transilvania/;

Nicolae Uszkai „S-a întâmplat în 15 aprilie 1762:” https://www.facebook.com/nicolae.uszkai/posts/pfbid0P2tjZLV9vK35VmuHiUQLzGtnLkNiy8RdzdrvnLDKBgMMYYgeq6GmTwsB3U6oQGMCl;

Decretul de înființare a regimentelor grănicerești: „Noi, Maria Theresia…” (în română, cu litere chirilice) https://ro.wikipedia.org/wiki/Grani%C8%9Ba_Militar%C4%83_Transilv%C4%83nean%C4%83;

https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-istoria-politiei-de-frontiera-25.html.

Notă:

Decretul de înființare a regimentelor grănicerești: „Noi, Maria Theresia…” (în română, cu litere chirilice)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Dan Orghici 132 Articole
Author

37 de Comentarii

 1. Mă, iarăși furați istorie :: Secuiești, DA,.. ”romînești” in nici un caz,. Eventual la est sau sud de
  Carpați, mult mai tîrziu..

 2. …„valahii din Transilvania” „…Au fost amestecaţi în toate războaiele care au însângerat provinciile transilvane, au luptat împotriva ungurilor, a saşilor, a secuilor; numele lor figurează în cântecele şi doinele, unde se perpetuează amintirea nenorocitei perioade; aveau drept deviză faimoasa lozincă valahă: «Dă până la moarte!» şi-şi dădură, îşi vărsară pentru cauza independenţei sângele, acest sânge care le venea de la romani, străbunii lor. Se ştie, atâtea silinţe, jertfe şi sacrificii n-au dus decât la cea mai nedemnă asuprire a urmaşilor acestei rase viteze. Ea nu mai are existenţă politică. Trei călcâie au zdrobit-o. Dar valahii din Transilvania nu deznădăjduiesc că-şi vor scutura jugul. Viitorul le aparţine şi ei repetă, cu o încredere de nezdruncinat, cuvintele în care li se concentrează toate năzuinţele: «Românul nu piere!»”. (Jules Verne, în cartea „Castelul din Carpați”); „Catanele negre”:1762- a fost format ”Regimentul II Valah de infanterie grănicerească“, din 12 companii-In fotografie:Ultima cătană neagră din faimosul Regiment 2 Grăniceresc al Năsăudului purtând rămăşiţele steagului de luptă ce a fluturat in bătălia de la Arcole, Italia împotriva trupelor franceze ale generalului Napoleon Bonaparte…atât cât a putut fi salvat…dar n-a fost capturat de inamic,ca semn că ONOAREA a rămas intactă:steagul n-a fost capturat ! trecut prin foc și sabie,s-a întors acasă glorios

 3. Se vede ca ursii mari nu cred nici in decretele Mariei Tirizia, ca in cronica lui Anonimus stiam demult ca nu cred. Ei cred doar in gogosile istorice care li se servesc in scolile unguresti.

 4. Ca sa nu mai existe dubii asupra populatiei cele ISTORICE din Transilvania …

  An Total Români Unguri Germani Sasi Note
  1730 ~725,000 57.9% 26.2% 15.1% – Austrian statistics
  1850 1,823,212 57.2% 26.7% 10.5% – Austrian statistics
  1869 4,224,436 59.0% 24.9% 11.9% – Austro-Hungarian population census
  1880 4,032,851 57.0% 25.9% 12.5% – Austro-Hungarian population census
  1900 4,840,722 55.2% 29.4% 11.9% – Austro-Hungarian population census
  1910 5,262,495 53.8% 31.6% 10.7% – Austro-Hungarian population census
  1919 5,208,345 57.3% 25.5% 10.6% – Romanian statistics
  1920 5,114,214 58.3% 26.7% 9.7% – Romanian statistics
  1930 5,548,363 57.8% 24.4% 9.8% – Romanian population census
  1948 5,761,127 65.1% 25.7% 5.8% – Romanian population census
  1992 7,723,313 75.3% 21.0% 1.2% – Romanian population census
  2002 7,221,733 74.7% 19.6% 0.7% – Romanian population census
  2011 6,789,250 70.6% 17.9% 0.4% – Romanian population census

 5. „…Așa e scris în cartea soldatului : Dacă vreun flăcău să’ntoarce din luptă fără pușcă,rușinea e numai a lui,dacă s’ar întoarce fără pușci un regiment întreg, numai a regimentului e rușinea pățită. Dar când un regiment se’ntoarce fără steag,rușinea e a oștirii întregi și a țării.Semnele de mândrie și de mărire ale oștilor sunt steagurile lor.” George Coșbuc… și,pentru compație(dacă tot veni vorba):…de pe câmpul de luptă de lângă Brasov unde (la 1603), oștile lui Radu Șerban(venite în ajutorul austriecilor) s-au confruntat cu armata lui Moise Secuiul (sprijinită de turci),luptătorii „valahi” au capturat peste 150 de steaguri,printre care și pe al lui Moise Secuiul(decapitat în timp ce fugea să se pună la adăpost…);după victorie,Radu Șerban s-a întors în Cetatea de Scaun,Târgoviște,nu a avut pretenții teritoriale…capul lui Moise Secuiul a mai rămas în piața cea mare a Brașovului o vreme,înfipt într-o țeapă…

 6. Ar fi de scris despre Statuta Valachorum, de la 1630, prin care se recunoșteau Legile Valahe localnicilor de la frontiera dintre Imp Habsburgic cu Imp Otoman, din actuala Krajina, azi parte a Croației, în schimbul servicilor militare.
  Citat: În evul mediu, spațiul ocupat de Krajina se numea Mica Vlahie și era populată de vlahi (cunoscuți și ca morlaci) sârbizați și ortodocși. gata
  Despre Statuta Valachorum wikipedia nu are pagină-n română!

 7. Inarmatea romanilor este imperativa,amenitarile Rusiei Devin tot mai evidente.Cu ajutorul armelor vom reusi sa ne APARAM pe noi ,familiile noastre si hotii neocomunisti care ne au RUINAT si Furat in ultimii 34 de ani.Vrem armeeeee.. vrem armeeeee….vrem armeeeee🤣🤣🤣🤣🤣

 8. Maria Tereza a vazut potentialul uman si militar al romanilor ardeleni, majoritari din Ardeal. Nu de proasta a dat decretul de infiintare a regimentelor graniceresti romanesti……[Rumburak]

 9. Nu era proasta duduia. Adica i-a pus pe romanii ardeleni sa caste ochii ca nu cumva romanilor regateni sa le vina vreo idee. Iar baietii erau mandri de sarcina. Basca acum se credeau austrieci, baieti fini, occidentali. Probabil de la ei au mostenit azi romanii din Transilvania scarba incomensurabila pe untermenschii de la sud de Carpati.

 10. Cu multa TICALOSIE politica,grofii magheari au reusit sa DEZNATIONALIZEZE si sa MAGHEARIZEZE toata etnia Secuiasca si o parte din cea vlaho-romana din Transilvania. De s-a ajuns azi la numai 41 de secui-puri inregistrati la recensământ.(culmea este ca comunitati intregi de TIGANI din Harghita si Covasna sau declarat magheari si secui la recensământ ,in schimburi unor privilegii din partea locala)!. Nu uitati ca acum 4 ani un intreg cartier de TIGANI din Miercurea Ciuc a ARS total.

 11. De aceea … chiar si astazi austriecii au preferat INTRAREA INTEGRALA a Croatiei in zona Schengen.
  Pentru PAZA granitelor Austriei.
  De aceea … chiar si astazi austriecii au refuzat INTRAREA INTEGRALA a României in zona Schengen.
  De ce, si pe ce baze istorice ?

 12. Trimăs-a-mpăratu’ carte
  La fetile di pă sate
  Să nu-și facă rochii-n flori,
  Că nu le rămân feciori,
  Să-și facă rochii mierâie,
  C-o murit feciori o mie.

 13. regimentele graniceresti..romanesti—au aparat imperiul austriac in primul rind de romani…erau doar pe granitza cu moldova si Tzara romaneasca…romanii au trecut la catolicism…si..li s-a bagat in cap ca romanii neimperiali le sunt inferiori si needucatzi…
  niste inchipuitzi si tradatori as zice eu…
  exemplul cel mai bun acuma este …diferentz dinter ukrainienii din fostul imperiu austro ungar..galitzieni…si kazacii filorusi din est…la ukrainieni mai au si problema khazara—deh aia care le stiu ei mai bine pe toate

 14. Civilizatorii habsburgi luau opt ani la oaste, 8, și trei după aia era în rezervă. Mulți treceau munții să scape. Părinții, dacă erau sub am uitat cîți ani erau duși în locul lor sau amendați.
  Erau scutiți de oaste avocații, popii și învățătorii. Dacă pînă atunci a fi popă era o chemare a devenit un fel de-a scăpa de cei opt ani de cătănie. Nimic nu-i întîmplător.
  A nu se uita că toți regii și împărații erau, sînt, neamuri. Poate chiar se sfădeau între ei, nu cred, dar mureau oamenii cărora tot ei le sugeau și le sug vlaga.

 15. Romanii ardeleni pusi sa apere granitele imperiului austro-ungar, nu le aparau de romaniii din Moldova si Valahia ci de turci si tatari.
  Voievozii moldo-vlahi nu faceau incursiuni in Transilvania decat daca erau zgandariti in f u n d de pradaciunile facute de maghiarii cu pohte de cotopire, sau de interdictiile impuse comerciantilor din cele doua principate. Asta au invatat-o pe pielea lor trufasii regi hunguri Robert D’Anjou si Matias. Pana si Matias s-a lamurit ca a fost un dobitoc arestandu-l pe Vlad Tepes si trezindu-se la hotarul sudic cu sluga/amantul lui Mahomed. De aceea l-a si eliberat pe Vlad, care ii pazea de fapt Transilvania.
  Toti prostvanii bata la istorie, scriu elucubratii pe forum……[Rumburak]

 16. „participarea grănicerilor de dincolo și de dincoace de Carpați la evenimentele din anii 1821 și 1848, din timpul […] etc.”?
  Cre’ că-i luată de la Ilie Ceașkă. Ce legătură a fost între regimentele Transilvaniei și vilayetili alea? O fi fost cu regimentul secuiesc… Regimentele grănicerești din Transilvania au fost înființate ca să nu mai pătrundă haitele de otomani și balkanicii din Sud și Est aliați cu ei. Ca și pentru kălugării ortodokși sîrbi trimiși cu misie de Mitropolia di la Karlovitz, la ordinu’ Moskovei, cu bani și kălăuze di la trădătorul brînkovesk. Care ridicară un skit din lemn la Sîmbăta, pe care von Buccow l-a distrus CONFORM LEGII, dînd startul minciunilor BORîte de azi despre „sute di biserici ortodokse bombardate cu enoriașii înlăuntru”… Bă, întreaga Transilvanie era greco-catolică, că de-aia se zbăteau Mitropolia sîrbă și Tîrgpviștea!
  La 1821, în Valahiya s-au găsit cîteva zeci de papițoi lăsați-la-vatră de armata rusă, în frunte cu POLKOVNIKU’ oltean Tudor din Vladimiri (devenit azi „Vladimirescu”, deși oltenii adoptară nume di famiglie „dăcît” la 1830, la presiunile generalului Kisseleff care le-a înființat „Turnu-Severin”!). Se lipiră și ăia di greții din „Eteria”, care chiar aveau o mișcare de eliberare de sub otomanii musulmani, și i-au cooptat și pe alți creștini balkanici supuși ‘Stambulului. Da’ cînd grecii și-au dat seama că tudorelul nu respectă jurămîntul făcut, i-au „luat gîții”, ca la un trădător. Oltenașii nu au dus lupte, nu NIMIC!
  La 1848, la fel: NICI O LUPTĂ! Șuolduovienii au fugit la Brașov fără măcar a da o proklamație, iar valahii fugiră tot în Transilvania dupe o proclamație debilă, cînd auziră că debarcă 3000 di yeniceri pi malu’ Dunării! 3000! HAHAHA!
  Așea că: mai ușor pi scărili lu’ bordeili, cu pianili yesstrakarpatice!

 17. Dupa obiceiul hungurilor de a falsifica adevarul istoric,se trece la minciuni pentru a acoperi „maltratarea si asuprirea” romanilor din Transilvania.
  ADEVARUL:!…Dupa anul 1761 trupele genaralului austriac Buccow au luat credinciosilor crestini ORTODOXI din Transilvania,din vointa imparatesei Maria Tereza,la solicitarea grofilor hunguri,peste 500 de biserici,au distrus-ars TOATE manastirile si schiturile ortodoxe romane din Transilvania.
  BESTIALITATEA asupririi romanilor din Transilvania nu se va opri pana la ELIBERAREA de sub jugul Austro-Hungar din 1920!.

 18. DIPLOMA LEOPOLDINA sau MAREA PACALEALA !!.
  La 6.mai.1729 Inochentiu Mincu (Ioan) este numit episcop Unit cu Roma in urma Diplomei leopoldine si primeste un loc in Dieta Transilvaniei (instalat oficial la 28.sept.1732).!…el va depune mai multe demersuri catre Curtea din Viena pentru respectarea prevederilor diplomei leopoldine,care nu vor fi respectate NICIODATA.
  Abia in 1757-1761 ,romanii din Transilvania AFLA ca sunt crestini UNITI cu Roma si incepe Miscarea condusa de preotul Sofronie din Cioară impotriva abuzului de Unire cu Roma. Izbucnita in Zarand,răscoală se intinde apoi pe vaile Muresului si Tarnavei. Rasculatii ataca Blajul ,iar la Alba Iulia are loc un sinod convocat de parintele Sofronie pe 25.februarie.1761 care revendica deplina libertate a cultului si revenirea la ORTODOXIE. ASA se explica ATROCITATILE habsburgilor impotriva ortodoxilor romani si a bisericii ortodoxe din Transilvania,totul la comanda GROFILOR hunguri si a BESTIEI nimfomane si zoofile de împărăteasă Maria Tereza.

 19. În Transilvania mișcarea românească de la 1848 a avut un caracter preponderent național.
  La 29 mai 1848, Dieta de la Cluj a proclamat unirea Transilvaniei cu Ungaria, fapt care a nemulțumit deopotrivă părți importante ale românilor transilvani, ale sașilor și maghiarilor.
  Liderii românilor din Transilvania nu au împărtășit ideea creării unui stat național maghiar de acest tip unde românii ardeleni, majoritari în Ardeal, ar fi urmat să rămână mai departe fără drepturi politice egale cu ale maghiarilor, minoritari în Transilvania și au convocat o adunare proprie în care să discute problemele care îi preocupau. Adunarea românilor transilvăneni a avut loc la Blaj pe 15 mai 1848, fiind cunoscută istoriografic ca Adunarea de la Blaj. S-a format în Munții Apuseni o armată de voluntari români condusă de avocatul Avram Iancu. Aceștia au reușit două victorii importante împotriva armatelor revoluționare maghiare, la Abrud și Mărișel. Pe lângă români, se ridicaseră la luptă și croații în Croația, fiindcă nici ei nu doreau să facă parte din statul național ungar, preconizat de revoluționarii maghiari ai lui Kossuth.
  Nicolae Bălcescu s-a dus chiar la Budapesta pentru a încerca aplanarea conflictului revoluționar româno-maghiar, dar Kossuth și membrii nobilimii maghiare au refuzat în context să acorde drepturi egale românilor transilvani, încercând doar să câștige timp trimițându-l pe Bălcescu să negocieze pacea cu moții lui Avram Iancu în numele revoluționarilor unguri și încercând să îl convingă pe acesta din urmă să se alăture defensivei maghiare împotriva forțelor austro-ruse. În lupta de la Șiria lângă Arad, armatele revoluționare ungurești au fost cu totul zdrobite de ruși, iar Ungaria și Transilvania (Ardealul) vor fi predate de ruși austriecilor potrivit prevederilor Sfintei Alianțe.
  DEH … ISTORIA BAT’O VINA !

 20. Revoluția de la 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României.

  Vestea ridicării la luptă a pandurilor a avut un efect imediat în toate teritoriile locuite de români. În oastea revoluționară s-au înrolat aproximativ 1.500 de „ungureni” – militari români transilvăneni din regimentele grănicerești, care desfășuraseră o vie propagandă pentru „crăiuțul Todoraș”.

  DEH … ISTORIA BAT’O VINA !

 21. În Transilvania mișcarea românească de la 1848 a avut un caracter preponderent național.
  La 29 mai 1848, Dieta de la Cluj a proclamat unirea Transilvaniei cu Ungaria, fapt care a nemulțumit deopotrivă părți importante ale românilor transilvani, ale sașilor și maghiarilor.
  Liderii românilor din Transilvania nu au împărtășit ideea creării unui stat național maghiar de acest tip unde românii ardeleni, majoritari în Ardeal, ar fi urmat să rămână mai departe fără drepturi politice egale cu ale maghiarilor, minoritari în Transilvania și au convocat o adunare proprie în care să discute problemele care îi preocupau. Adunarea românilor transilvăneni a avut loc la Blaj pe 15 mai 1848, fiind cunoscută istoriografic ca Adunarea de la Blaj. S-a format în Munții Apuseni o armată de voluntari români condusă de avocatul Avram Iancu. Aceștia au reușit două victorii importante împotriva armatelor revoluționare maghiare, la Abrud și Mărișel. Pe lângă români, se ridicaseră la luptă și croații în Croația, fiindcă nici ei nu doreau să facă parte din statul național ungar, preconizat de revoluționarii maghiari ai lui Kossuth.
  Nicolae Bălcescu s-a dus chiar la Budapesta pentru a încerca aplanarea conflictului revoluționar româno-maghiar, dar Kossuth și membrii nobilimii maghiare au refuzat în context să acorde drepturi egale românilor transilvani, încercând doar să câștige timp trimițându-l pe Bălcescu să negocieze pacea cu moții lui Avram Iancu în numele revoluționarilor unguri și încercând să îl convingă pe acesta din urmă să se alăture defensivei maghiare împotriva forțelor austro-ruse. În lupta de la Șiria lângă Arad, armatele revoluționare ungurești au fost cu totul zdrobite de ruși, iar Ungaria și Transilvania (Ardealul) vor fi predate de ruși austriecilor potrivit prevederilor Sfintei Alianțe.

 22. „Bă, întreaga Transilvanie era greco-catolică …” PROFUND GRESIT !

  „Between 1766 and 1785 several censuses recorded a proportion of 1 Greek-Catholic to 4 Romanian Orthodox believers.”
  (in A HISTORICAL ANALYSIS OF THE ORIGIN AND EARLY DEVELOPMENT OF THE GREEK-CATHOLIC CHURCH IN TRANSYLVANIA (1697-1761). THE INFLUENCE OF THE TENSION BETWEEN DOGMA AND PRACTICE WITHIN THE RURAL COMMUNITIES OF TRANSYLVANIA , A Thesis submitted for the degree of Doctor of Philosophy by Alexandru Nădăban, 2003.

 23. @ „Doru Popescu”, 18 apr. 2024 la 8:31
  La 1700, prin acceptarea Uniației, mitropolitul Atanasie Anghel și restul ierarhiei au scos COMPLET comunitatea română ardeleană ortodoksă din subordonarea bisericească față dă greții brînkoveanului trădător a Creștinătății (printre multe altele, vezi Stănilești 1711). Datele oficiale de la 1920 (la anexare, ale Regatului Pravoslavnik debil a’ Rromînikii, deci nu pot fi bănuite dă părtinire pro-catolică) arătau că în Transilvania românii erau greco-catolici în proporție de 75%. Deci între 1700 100%, și 1920 75%, doftoru’ ăsta philosophyk
  https://www.youtube.com/watch?v=z7Sw-6H-biE
  pă care-l citezi tu înainte di a deveni glorio$$ di Bukale, și a fi primit în șParlament și în kAkademiya Rro’, ne spune că ierea’ 80% hortodokși? HAHAHA! La Bukale aveți o lungă tradiție: ați trădat în două răzbele mondiale (și în altele mai mici, vezi Stănilești, vezi prima campanie anti-otomană a lui Ioan Huniadi), iar dupe ce ciripirăți 1000 di ani (di pi vremea hanului bulgar Krum) în slavonă, acum ciripiți în inglișa di baltă di DevetSelo. Cîntați la altă masă, bre!
  @ „ADEVARUL !”, 17 apr. 2024 la 20:57
  Beeey, „ADEVĂRUL” gol-goluț a’ lu’ miticu’ Purci cel condamnat! …domnul Orghici și cu mine putem fi mîndri că măcar te-am făckut să-i scrii korrekt numele lui Adolf von Buccow, österreichischer General der Kavallerie und Gubernator von Siebenbürgen. „Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei”! Decedat la Hermannstadt. Tatăl său a fost văr-primar cu regele George al II-lea al Marii Britanii. Tu ești văr-primar cu grăjdaru’ lu’ Erdoğan… :))

 24. NU toti românii din Transilvania l-au urmat pe Atanasie Anghel la convertirea la ritul unitarian !

  În anul 1750 au fost consemnați în Transilvania 543.657 uniți și 25.165 neuniți. În anii 1760, în contextul tuburărilor provocate de trimișii mitropolitului sârb de la Karlowitz, numărul uniților a cunoscut o scădere drastică, și s-a stabilizat până la sfârșitul secolului, în contextul înființării unei episcopii ortodoxe dependente de Mitropolia de Karlowitz, cu sediul la Sibiu, în anul 1761, sub păstorirea lui Dionisie Novacovici.
  Continuarea persecuțiilor a dus, la sfârșitul lui 1759 la izbucnirea primei răscoale împotriva unirii cu Biserica Romei. Arestarea ieromonahului Sofronie de la Cioara a determinat ridicarea a peste 600 de țărani pentru eliberarea lui. Ieromonahul de origine sârbă, Sofronie, a organizat în 10 august 1760 un sinod, la Zlatna. Hotărârile acestui sinod cereau episcop ortodox, restituirea bisericilor și averilor confiscate, eliberarea credincioșilor și clericilor închiși pentru credință, libertate religioasă. Memoriile trimise Curții de la Viena și Guvernului Transilvaniei nu au primit nici un răspuns. Persecuțiile au continuat, provocând întinderea răscoalei. În 1760 țăranii răsculați au atacat Blajul, centrul Bisericii Române Unite, silindu-l pe episcopul Petru Pavel Aron să se refugieze la Sibiu.
  Fapt este ca la anii 1766-1785 … doar 25% dintre românii din Transilvania mai ramasesera convertiti la unitarism !

  Datele recensământului din anul 1930 arată că românii din interiorul arcului carpatic aparțineau celor două confesiuni (ortodoxe și greco-catolice) în proporții aproximativ egale.

 25. Datele recensământului din anul 1930 arată că românii din interiorul arcului carpatic aparțineau celor două confesiuni (ortodoxe și greco-catolice) în proporții aproximativ egale, cu o majoritate ortodoxă. Astfel, în Transilvania se găsea o majoritate românească greco-catolică (31,1% din populație), în timp ce ortodocșii vin pe locul al doilea (27,8% din populație). În Banat proporția greco-catolicilor era de 3,6% (comparativ cu 56,1% ortodocși), iar în Crișana și Maramureș de 25,2% (comparativ cu 36,8% ortodocși)

  MAI TINE MINTE ca NOI cei români AVEM in mod TRADITIONAL o RELIGIE straveche de tip paleo-crestina …
  „Numele lui Hristos ajunsese să fie cunoscut în vremea sa inclusiv „popoarelor din Galia, Marea Britanie, sarmaților, DACILOR, germanilor și scitilor” (Tertulian/150-220 AD), Adversus Judaeos, 7).
  Astfem INTELEGEM in sufletul nostru racnetul existential al unui neam paleo-crestinat pe la anii 50 AD de catre Sf. Ap. Andrei (crestniism in rit apostolic si nu inca evanghelic) !
  Crestinism care a fost mai apoi TOLERAT de catre Galerius DACUL (cu mama nord-dunareana)/311 AD, si OFICIALIZAT de catre Constantin DACUL(nascut in Dacia sud-dunareana)/325 AD.
  Crestinism devenit de rit crestin-ortodox dupa Schisma din 1054 .

  Unitarismul reprezentand doar o schisma de tip struto-camila, religie NESPECIFICA neamului nostru cel geto-dacic de rit paleo=crestin/(50-300 AD), daco-romanesc (de rit bizantin)/(300-1054 AD) si românesc (crestin-ortodox)/(1054-si pana astazi) !
  NU TRREBUIE INSA sa te SUPERI pe NOI – cel de NEAM si DE RELIGIE SPECIFICA româneasca – de pe acest TARAM/România !

 26. @din Ardeal, cu dragoste,
  Nu merită să intrați în contradicții cu indivizi ca Cațavencu, Brânzăvenescu și Farfuridi. Ei sunt o prezență veșnică în această …lă.

 27. Imi scot cu respect palaria in fatza postarilor Dv super-documentate……[Rumburak]

 28. Sa nu uitam MARSEVIA colonistilor-grofi-hunguri,din anul 1568 numita „Unio Trio Nationum”,dedicata hungurilor,sasilor si secuilor,adoptata de Dieta Transilvana la Turda,prin care au fost exclusi reprezentantii romanilor ardeleni din dieta si romanii au fost declarati natiune „tolerata”,iar religia ortodoxa a fost decăzută la statutul de religie tolerata. In Voievodatul Transilvania din acei ani religia ortodoxa a populatiei romane MAJORITARE,era considerata nerecepta,iar religile acceptate erau numai; luterană,reformata,unitariană si romano-catolica. Romanii transilvaneni desi majoritari,nu au fost recunoscut nici macar ca a patra natiune din voievodatul Transilvania. Dupa 1763_singurii care si-au recastigat dreptul de proprietate si mostenire,au fost locuitorii din comunele militarizare: Regimentului 2 Graniceri de la Nasaud (44 comune)si Regimentului 1 Graniceri de la Orlat (82 comune).
  Toate NENOROCIRILE si ABUZURILE asupra romanilor transilvaneni, de catre colonistii-grofii hunguri,au dus la izbucnirea rascoalei din 24.mai.1782 a lui Horia (Nicula Ursu),Cloșcă si Crisan,carora le aducem un Omagiu,Respect si Recunoștință EROILOR MARTIRI !.

 29. @Doru Popescu…”unitarienii”erau maghiari,adepti a unui cult initiat de David Ferenc,cult care nu recunostea Sfanta Treime(si altele)-pana la Dieta de la Turda(1568),nu a fost recunoscut,fiind socotit eretic;Ioan Sigismund(Zsigmond Janos),fost romano-catolic,fost lutheran,fost calvin,devenit unitarian,porneste cu armata ca sa-i converteasca la unitarianism pe ultimii catolici(franciscani),ramasi in Transilvania,la Sumuleu-Ciuc,batalia sfarsindu-se cu victoria catolicilor franciscani(eveniment pe care il onoreaza in fiecare an prin cunoscutul pelerinaj de Rusalii),prefacandu-se ca au uitat cum luptau „ei”intre „ei”;asadar,”unitarian” nu e acelasi lucru cu „unit”…

 30. Din cate se poate vedea si citi,ROMANII sunt mai documentație in istoria Voievodatului Transilvania,decat magraonii de etnie magheara si secuie !.

 31. Nu e cazul să se laude cu cea ce n-au și nici nu vor reuși să facă vreodată istorie. Pentru a avea istorie multi seculară, nu este deajuns să inventezi copiind istoria altora, susținând că, ”și noi am fost”. Mai întâi trebuie să întemeiezi un stat funcțional, trainic, cu legi drepte,clare dorite de tot poporul și nu celor din clanuri, bande și haite, care părăsesc încropteala decât să se supună legilor copiate de la străini.

 32. Sper ca nu bati apropouri referitoare la statul functional trainic maghiar, cu legi unguresti drepte, dorite de tot poporul?
  De care popor erau dorite legile acelea, de poporul minoritar maghiar din fosta Ungarie mare? Ungurii erau minoritari in propria tara, iar legile erau drepte doar ptr ei. Ce lege dreapta era aceea care nu recunostea ca natiune pe majoritarii romani din Transilvania?
  Nu uita ca trainicia acelui stat maghiar statea in cruzimea cu care inabusea in sange si atrocitatile pe care le comitea impotriva celor pe care ii tinea ca sclavi. Cu sabia, tragerile pe roata, tronul inrosit si atrocitatile de nedescris ati tinut statul trainic hunguresc, nu cu legi drepte dorite de tot poporul. Poporul vostru erau doar ungurii, sasii si secuii. Cei multi si obiditi erau doar vitele voastre de munca si povara, buni doar sa va slugareasca si sa-si verse sangele ptr voi ca si carne de tun……[Rumburak]

 33. @ „Dle” ANALphabet, 18 apr. 2024 la 14:23 !
  Bueeey, Rromburyk, scoate-ți cu respect pălăria în fatza ‘lii mele…
  Zupăr-dokumentatu’ tău oltenesk pravoslavnik ~escu logo-rrhœik care copiaza voinicește texte di pi net nu a aflat că UNITARIENI au fost o parte din unguri, și că n-au nici o legătură cu UNIAȚII români ardeleni (în afară de faptul că au conlocuit pașnic în Ardeal), cum nici Biserica Unitariană n-are nici o legătură cu Biserica Catolică!
  Ignoranți și primitivi, balkanicii hortodokși, pînă la dispariție (ce vă e foarte aproape, nici nu vă-dați-s’ama! Bărrăkanu’ kuman, a’ vostru acum, peste 10 ani va fi locuit di alte neamuri, la fel di brunete ca voi, da’ vorovind altă limbă)…

 34. Nu va place Doru Popescu ptr ca va da cu documentele istorice in cap, de fiecare data cand debitati gogosi pe forum.
  Si nu inteleg de ce faceti atata parada cu superioritatea bisericii voastre catolice!
  A fost o biserica total facuta de kko prin crimele de ordinul milioanelor, facute in randul enoriasilor ei ptr vrajitorie, blasfemie, schisma, ateism, astronomie si tot ce nu gandesti. A facut holocausturi in ambele continente americane unde a omorat milioane de amerindieni in numele crucii si al lui Hristos.
  O biserica, condusa de niste papi desfranati, criminali, avizi de imbogatire si putere, inclusiv de o papesa.
  Ungaria a fost ultima tara europeana care a ars pe rug o femeie ptr ,,vrajitorie”.
  Cu asa ,,cultura” si ,,emancipare” va mandriti voi?……[Rumburak]

 35. Halooo! Trebuie peticit tomberonul [brambureac], deoarece scapă miros de hoit!

 36. Unire cu Roma sau nu, asta e problema veche, dar ce cauta atâtea secte „neoprotestante” – iehovisti, baptisti, penticostali, adventisti etc in Transilvania si nu numai ? Eu as spune ce, dar mi-e frica ca se sterge comentariul, singur, de rusine ! :))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.