Zelenski, despre oferta de pace a lui Putin. „Este ca la Hitler”

Oferta de încetare a focului formulată vineri mai devreme de Vladimir Putin este un ultimatum, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce liderul de la Kremlin a cerut retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, drept condiţii pentru o încetare a focului şi o pace negociată, transmite Reuters.

La postul italian de ştiri SkyTG24 în timp ce participa în Italia la summitul G7, Zelenski a susţinut că Putin nu-şi va opri ofensiva militară nici dacă cererile sale de încetare a focului vor fi satisfăcute.

Preşedintele ucrainean a descris condiţiile enunţare de preşedintelui rus pentru o încetare a focului şi reluarea negocierilor de pace drept un ultimatum în care nu se poate avea încredere.

Într-un discurs susţinut mai devreme în faţa responsabililor din Ministerul de Externe rus, Putin a promis că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina îşi retrage trupele din cele patru provincii ale sale revendicate de Rusia şi renunţă la aspiraţia de aderare la NATO.

„Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu diferă de mesajele din trecut”, a remarcat Zelenski în declaraţia acordată postului italian. „El nu se va opri”, a spus Zelenski despre Putin, încercând să facă o paralelă cu ambiţiile expansioniste ale dictatorului nazist Adolf Hitler înaintea declanşării celui de-al Doilea Război Mondial.

„Este acelaşi lucru pe care Hitler obişnuia să-l facă (…) De aceea nu trebuie să avem încredere în aceste mesaje”, a argumentat preşedintele ucrainean.

În intervenţia sa mai devreme, preşedintele rus a spus că „trupele ucrainene trebuie să se retragă complet de pe întreg teritoriul republicilor populare Doneţk şi Lugansk, şi din regiunile Herson şi Zaporojie”, după care „negocierile (de pace) vor fi atunci posibile”. Rusia a anexat pe hârtie cele patru regiuni ucrainene, dar pe niciuna nu o controlează în întregime. Putin a cerut de asemenea ca Ucraina să fie o ţară „neutră, în afara blocurilor (militare) şi ne-nucleară”.

„Fără nicio îndoială, vor trebui garantate deplin drepturile, libertăţile şi interesele cetăţenilor rusofoni din Ucraina, trebuie recunoscute noua realitate teritorială, statutul Crimeei şi al Sevastopolului, republicile Doneţk şi Lugansk, precum şi regiunile Herson şi Zaporojie ca entităţi ale Federaţiei Ruse”, a completat preşedintele rus.

El a subliniat că toate aceste angajamente vor trebui consfinţite în acorduri internaţionale, care de asemenea să includă „anularea tuturor sancţiunilor contra Rusiei”.

„Consider că Rusia propune o variantă care să permită încetarea cu adevărat a războiului în Ucraina. Adică, îndemnăm să întoarcem o pagină tragică a istoriei”, a mai spus Putin.

Dacă Kievul şi capitalele occidentale resping aceste propuneri, „vor fi de la început până la sfârşit responsabile politic şi moral pentru continuarea vărsării de sânge”, întrucât „situaţia pe teren, pe câmpul de luptă, se va schimba şi aceasta nu în favoarea regimului de la Kiev, iar condiţiile pentru lansarea negocierilor vor fi altele”, a avertizat Putin, în timp ce trupele sale înaintează pe mai multe sectoare ale frontului, dar fără progrese notabile.

La fel ca înaintea lansării invaziei în Ucraina, el le-a cerut ţărilor occidentale crearea unei noi arhitecturi de securitate. În decembrie 2021 Rusia a transmis puterilor occidentale un document care cerea retragerea trupelor NATO din Europa de Est, garanţii că Ucraina şi Georgia nu vor adera la NATO şi iniţierea de negocieri pentru crearea unui sistem de securitate indivizibil. Occidentul a respins toate aceste cereri, răspunsul Rusiei fiind apoi atacul asupra Ucrainei.

„Este important să plecăm de la premisa că viitoarea arhitectură de securitate este deschisă tuturor ţărilor euro-asiatice care doresc să ia parte la crearea ei. „Tuturor” înseamnă de asemenea ţările europene şi cele membre ale NATO, desigur”, a sugerat vineri preşedintele rus. „Trăim pe acelaşi continent. Orice s-ar întâmpla, nu putem schimba geografia, va trebui să coexistăm şi să colaborăm într-o formă sau alta”, a remarcat el.

Intervenţia lui Zelenski vine cu o zi înainte ca în Elveţia să se desfăşoare ceea ce Ucraina numeşte un „summit pentru pace”, o conferinţă organizată la cererea Kievului, fără ca Rusia să fie invitată şi la care Ucraina va încerca să obţină sprijin internaţional pentru „formula de pace” enunţată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în toamna anului 2022.

Această formulă de pace în zece puncte cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Condiţiile enumerate de Putin pentru pace în Ucraina!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

27 de Comentarii

 1. Deci tre sa te amagesti rau daca tu crezi ca in prima 100a de ani intri in Otan asta cât trăiește Orban gen. La restu poti sa renunti ca acolo si asa 95% sunt rusi daia nici nu suferi ca tembelii aia de generali rusi i-au omorat pe toti. Ce sa faci acolo iti trebuue triliarde sa refaci orase sa aduci viata animatie atmosfera. Nu mai tine coada aia parlita pe sus ca se vede.

 2. jeglenski stie foarte bine cum proceda Hitler, pentru ca ai lui au fost colaboratori apropiati ai lui Hitler.

 3. Herr Putin is Herr Hitler! Precum Hitler, Fuhrer-ul Putin urla: „Nimeni nu mă poate inlocui!”, „Sa ma urască, dar să se teamă!”, „Acolo unde suntem noi, nu e loc pentru altcineva!”, „Nu voi ceda, voi lovi în continuare, in stanga și in dreapta!”.

 4. Evident ca-i ultimatum, asta locuieste in Italia, la lacul Como ?

 5. Din ciclul ia-l de pe mine ca-l omor sau capra raioasa cu coada pe sus.Asta nu-si da seama ca nu-i in situatia de a pune conditii.

 6. Sa crezi că Lucifericul Dictator e de buna-cuviință, e ca si cum ai spune că Satan e de bună-credință. Asadar, sa-l creadă calul.

 7. acest demensky poate sa spuna orice, important e sa scapam odata de el si de cei ca el !

 8. Incă o chestie.. De la 1 julie, țările OPEC nu mai acceptă ca dolarul să fie moneda universală pentru tranzacții petroliere. Deci petrodolarul intră pe tobogan, la fel america toată..De acum sunt acceptate cu predilecție monedele principale ale grupării BRICS,.Sapă la buncăr bre romîne,..

 9. Da, bineinteles ca e vorba de un ultimatum. Adica probabil una din ultimele tale sanse de a-ti mai salva pielea si a-ti termina cariera prin vreun bar pentru pederasti de prin Texas, ca pianist !

 10. Radio Erevan: Putler, deși le iei rușilor x miliarde de dolari, trimiti intreg poporul la moarte sigura?

 11. Ce om decent ar putea lua in serios declaratiile Clown’ului de Kiev ?

 12. Dacă e adevărat că rușii au cerut retragerea NATO din Europa de Est, atunci trebuie ținuți în țarc, cu zid și cu sârmă ghimpată. Ăștia or să iasă la furat din nou și din nou ca să le împlinească KGBiștilor visul de a fi noua aristocrație a Rusiei .La altceva decât să pustiască totul nu-i duce mintea. În urma romanilor a rămas cultura, în urma englezilor țări puternice și mai mult decât respectabile. Americanii au împrăștiat tehnologie și internet. În urma rușilor nimic n-a rămas.

 13. Am uitat să spun că dacă nu luptau sute de ani Rușii cu Turcii și Tătarii, acum purtam șalvari și feregea, măR🤣g

 14. cu cat ukrania va fi rupta mai iute, cu atat mai bine pentru umanitate

 15. Elena Popa 1 spune:
  14 iun. 2024 la 22:01
  Te faci de rusine cu toate opiniile pe care le afisezi la diverse articole din acest ziar ——————– ( În urma romanilor a rămas cultura, în urma englezilor țări puternice și mai mult decât respectabile. Americanii au împrăștiat tehnologie și internet. În urma rușilor nimic n-a rămas.)

 16. @ Probabil , ”problemele” ucrainiene și ruse ar putea fi și de digitalizare, deci de ”Silicon Valley” , ?

 17. Zelensky știe care este moda in Vest, toți liderii străini din ultimii 20 de ani care nu au fost pe placul neoconservatorilor americani au fost sau sunt acuzați că ar fi asemenea lui Hitler. Totuși,în timp ce un Saddam Hussein sau Gaddafi au fost anti-evrei și/,sau anti-Israel, Vladimir Putin nu este cunoscut pentru așa ceva, ba chiar dimpotrivă : până foarte recent a avut bune relații cu Israelul și nu este cunoscut ca anti-semit. Zelensky este un escroc, pentru că el știe treaba asta dar le cântă în strună neoconservatorilor.

 18. Lenutzei Popa1 22:01..Lenutzo..
  Cândva la Chișinău era uzina de tractoare, uzina de calculatoare și uzina de televizoare…Uzina Mezon confecționa utilaje complicate pentru industria cosmică..uzina de pompe..s.a…La Bălți era o uzina care ansambla utilaje electronice ..
  Am avut-o pe Maria Bieșu,ansamblul de dansuri Joc și multe altele.. Eu am crescut privind spectacolele în limba română și mi-am făcut studiile tot în limba română.. Cel mai bătrân deputat din PAS a devenit om învățat având studii universitare la Facultatea economică din Sankt-Petersburg. Cine scobește trecutul își va pierde un ochi. Cine îl uita, îi pierde pe amândoi..Te prostești doamnă sau domn, cine ai fi acolo..

 19. E un război intra-rus.Binențeles că pe rușii moscoviți cu țăcăniții lor lideri nu-i iubesc nici rușii.Așa au apărut de-a lungul Istoriei Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria și mica Rusie-Serbia, care s-au spart în bucăți mai nou, iar acum Ucraina, care vrea și ea „afară” și în ritmul ăsta, tor restul Rusiei se va macină cu Siberia cu tot în următorul veac.Urmeaza SUA unde situația e albastră rău, și China.E soarta imperiilor.

 20. Sunt convins că Putin a fost inclus de neoconservatori pe lista Hitler/Saddam/ Gaddafi din prostie, din cauza faptului că Rusia este un stat mare producător de petrol,la fel că Irak sau Libia. Din nefericire pentru neoconservatori ( și firește și pentru omul lor din Kiev,Zelensky ) Rusia este mai mult decât atât, este și un stat mare producător de armament,avioane de luptă,submarine nucleare, rachete de croazieră,fiind și o superputere nucleară de talia SUA. Confuzia aceasta între regimurile irakian sau libian – state simple exportatore de petrol – și Rusia poate avea consecințe catastrofale nu doar pentru Ucraina, dar și pentru SUA și UE.

 21. Între timp, rubla seprabuseste din nou, și rușii nu mai au voie sa scoată valute straie din băncile rusești!
  Troli putiniști, mîncați de-acum înainte ruble! 😂

 22. De peste 2 ani se tot prăbușește rubla și tot moare Putin.
  Iar dolarul se tot întărește, economia UE duduie, Urcacii AVANSEAzĂ pe tot frontul, ca la BahmutZ.
  Știi tu, să-i toace pe Ruși de pe dealurile dimprejur, măR🤣g …
  ■] Halena- PloMba 9v-Halena [■

 23. Rubla s-a mai prabusit o dată și acum se pare că se va prăbuși total. Și se pare că ucrainienii au declanșat în sfîrșit contraogensiva, și în curind vor recuceri Avdiivka.
  Troli putiniști, veți înghiți cu noduri!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.