Turcia suspendă toate relaţiile comerciale cu Israelul

Turcia a suspendat joi relaţiile sale comerciale cu Israelul, după ce a restrâns deja exporturile către această ţară în aprilie, ca răspuns la războiul din Fâşia Gaza, a anunţat Ministerul turc al Comerţului, notează AFP.

„Exporturile şi importurile în legătură cu Israelul au fost suspendate”, a indicat ministerul, marcând o nouă etapă în deteriorarea relaţiilor dintre cele două ţări.

„Turcia va aplica în mod strict aceste noi măsuri până când guvernul israelian va autoriza un flux neîntrerupt de ajutoare umanitare spre Fâşia Gaza”, a adăugat ministerul într-un comunicat.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat joi mai devreme că preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a „rupt acordurile (dintre Israel şi Turcia) prin blocarea importurilor şi exporturilor israeliene în porturi”.

Şeful diplomaţiei israeliene a spus că doreşte „să creeze alternative la comerţul cu Turcia, concentrându-se pe producţia locală şi importurile din alte ţări”.

Ministrul turc al Comerţului nu a precizat dacă exporturile de petrol azere către Israel prin portul turc Ceyhan (sud) au fost afectate de decizia luată de Ankara.

Potrivit analiştilor, mai mult de o treime din necesarul de petrol al Israelului trecea până de curând prin acest port turcesc de la Marea Mediterană.

Ca răspuns la războiul din Fâşia Gaza şi furia crescândă a populaţiei turce împotriva menţinerii relaţiilor comerciale cu Israelul, Turcia a restrâns la începutul lui aprilie exportul către Israel a numeroase bunuri, printre care produse din oţel, fier şi aluminiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

13 Comentarii

 1. Turcia nu poate face abstractie de protestele uriase interne care-l condamna pe Bibi. Asta inseamna sa-ti urmaresti interesele nationale.

 2. Joc de glezne din partea Turciei. Simte că Hamerica este în picaj și încearcă să profite de situație.

 3. Bravo Turcia ! Ar trebui ca toate tarile suverane sa procedeze intocmai,

 4. Ce aiuriti mai sus. Parca Turcia v-a ucis domnitorii în trecut și c-au răpit pruncii și nevestele. Ce trolaci mai sunteți.🤣

 5. @Horia, exact! Problema este ca acesti indivizi detin monopolul financiar mondial, vrand nevrand toate tarile sunt dependente de ei!

 6. Stire care sa-i prosteasca pe prosti, Izdrael inseamna comertul mondial, cum sa-l deturneze un pulicar de 75 de ani vechime ? A gresit pastila. Oare de ce teroristul secerat la zidul din Targoviste era cel mai inversunat sustinator al teroristilor palestinieni si lua bani pe evreii vanduti ?

 7. @Suprareactor
  De cand „Izdrael inseamna comertul mondial”…..
  CHINA ESTE BEIIIIII – COMERTUL MONDIAL……PUNE MANA PE CARTE…

  BRAVO TURCIA…..BRAVO ERDOGAN…..

 8. Israil Stat Terorist.NATO organizatie teroristă.Romanistanul e parte din amândouă .Am mai pățit- o când a fost alături de Hitler și Mussolini și erau românașii tot așa de mândri de ispravă ,da până la urmă au luat- o in bot ca intotdeauna.Pe urmă plâng toți că ursul nu are coadă.

 9. „De cand „Izdrael inseamna comertul mondial”…..” ?

  Decand lumea si Pamantul !

 10. Asta poate fi primul pas al Turciei spre iesirea din NATO. O sa fie nasol pentru ” parteneri „. Daca intra si in BRICS, e jale! Balteanco, oa sa faci caca maca pe tine!

 11. cam greu de cap Erdogan
  mai bine mai tarziu decat niciodata!

  Preşedintele Columbiei anunţă ruperea relaţiilor diplomatice cu Israel

  acum 2 zile · Brazilia şi Columbia susţin procedura istorică intentată de Africa de Sud împotriva Israelului în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (

 12. africa de sud n-a comis crime de razboi cu intentie de genocid impotriva negrilor din Soweto si totusi s-a ales cu embargou mondial cu atat mai mult merita israelul sa fie supus unui embargo mondial astia isi inchipuie c-au inventat gaura din macaroana

 13. Sa intzelege-m ca s-a stopat shi livrarea apei bunei de baut? Ar fi mai rau decat daca porneshti un razboi. Orientul este intotdeauna plin de surprize, dar eu cred ca panala urma se vor impaca ei…
  O zi buna.
  Con

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.