Germanii au lansat racheta cu ceară de lumânare

Revoluţionar. Hyimpulse, un start-up german din sectorul spaţial, a anunţat că a efectuat vineri, cu succes, prima lansare a unei rachete care utilizează parafină pe post de carburant, adică ceară de lumânare, cu scopul de a testa această tehnologie înaintea unui prim zbor orbital la sfârşitul anului 2025, transmite AFP.

Mica rachetă SR75, echipată cu o singură treaptă şi având lungimea de 12 metri, a fost lansată din sudul Australiei la ora 05:10 GMT, a anunţat compania Hyimpulse, cu sediul la Heilbronn, în vestul Germaniei, într-un comunicat.

Lansatorul suborbital, care nu este aşadar suficient de puternic pentru a se plasa pe o orbită în jurul Terrei, a fost conceput pentru a atinge altitudinea de 250 de kilometri şi pentru a transporta o încărcătură de 250 de kilograme. Prin această lansare se doreşte să se obţină date despre funcţionarea sistemului de propulsie şi a sistemelor de control.

Prin lansarea de vineri, Hyimpulse, o companie înfiinţată în 2018 şi care are 65 de angajaţi, trimite „un semnal despre capabilităţile Germaniei ca putere spaţială şi lărgeşte accesul Europei la zona spaţiului”, a declarat cofondatorul său Mario Kobald, citat în acelaşi comunicat.

Competiţia este acerbă în Europa în ceea ce priveşte proiectele de minilansatoare spaţiale. În Germania, Hyimpulse concurează cu rachete dezvoltate de Isar Aerospace şi RFA, în Franţa cu rachete produse de Maiaspace şi Latitude, iar în Spania cu dispozitive inventate de PLD Space. Această companie spaniolă a realizat în octombrie 2023 primul său zbor suborbital cu rol demonstrativ.

Pentru a se diferenţia pe această nişă, Hyimpulse mizează pe o propulsie inovatoare, ce combină oxigen lichid şi parafină, „care nu prezintă un risc de explozie”. Parafina este puţin costisitoare şi este folosită o tehnologie mai puţin complexă, potrivit Hyimpulse, care vorbeşte despre „o construcţie a vehiculului lansator care este cu aproximativ 40% mai ieftină decât dacă ar avea sisteme de propulsie convenţionale”.

După datele care vor fi recoltate, acest start-up va perfecţiona dezvoltarea rachetei sale SL1, cu lungimea de 32 de metri şi al cărei zbor inaugural este prevăzut pentru sfârşitul anului 2025. Această rachetă va putea să transporte până la 600 de kilograme de încărcătură utilă până la o altitudine de 500 de kilometri, suficientă pentru a atinge orbita joasă a Pământului.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

18 Comentarii

  1. „Lansatorul suborbital, care nu este aşadar suficient de puternic pentru a se plasa pe o orbită în jurul Terrei, a fost conceput pentru a atinge altitudinea de 250 de kilometri şi pentru a transporta o încărcătură de 250 de kilograme.”
    —-
    Gunoi spatial, nimic in plus.

    Pe Terra, oamenii normali platesc si pentru ca resspira (produc CO2; GRAV!) … dar toti tampitii sunt lasati sa produca gunoi spatial. Gunoi pentru care, tot oamenii normali vor plati ca sa-l elimine!

  2. profanarea sfintelor Pasti
    numai de asta se tine mass-media necinstita!

    -cand vor lua Lumina
    Domnul sa le ia vederea!

  3. Incercati si cu lapte de pupaza.Total ecologic.Zero carbon,zero sanse.

  4. Nemtii sunt specialisti in inlocuitori. La sfarsitul razboiului, dupa ce fusesera goniti din Romania, au fabricat benzina din carbune, ulei de motor din rapita. Si iesise un banc: niste savanti germani au reusit sa faca unt din c… S-au dus la Hitler.” Mein Fuhrer are toate calitatile nutritive ale untului si grasimi si vitamine. Doua lucruri n-am reusit sa eliminam: gustul si mirosul.”

  5. Dupa CE AU FACUT DOUA RAZBOIE MONDIALE OCUPATI PT TOTDEAUNA . Toti NEMTII DELA MIC LA MARE au fost spalati pe creier ca ei sunt BURICUL lumii acesteia , au fost si participat alaturi de NAZISTI LA RAZBOI SI HOLOCAUST omorand MILIOANE si MILIOANE de oameni .

  6. Sper ca este in lucru si racheta care functioneaza cu aghiasma. Implica costuri mult mai mici. Cel mai mare cost va fi ptr plata popii care se urca pe cisterna.

  7. Parafina nu este ciară de lumânare, parafina se extrage din petrol, dar faptul că se fac lumânări artificiale din parafina nu are nici o treabă cu ceara.

  8. Peste un an cumpara motoare de racheta de la rusi care de fapt le-au furat de la ei acum …zeci de ani si doar le-au perfectionat.

  9. Noua racheta spatiala gigantica a Rusiei, lansata de pe pe cosmodromul Vostocny pe Amur, numita Angara – A5 a reusit zborul inaugural cu cateva zile in urma. Racheta e capabila sa trasporte in spatiul cosmic o sarcina de circa 25.000 kg. Un vagon CFR…nu merge cu ceara.

  10. „Lansatorul suborbital, care nu este aşadar suficient de puternic pentru a se plasa pe o orbită în jurul Terrei…”

    -povesti de claca la chibutz!

  11. Punem pariu ca este vorba de fapt de arma minune scoasa acum pe piata care intra in probe practice pe linia frontului din Est …!? Se ridica suficient de sus ca sa scape de antiaeriana clasica dupa care cade liber cu viteza. Zilele trecute o fabrica de rachete (care producea si pt nenorocita de gubernie)fix din Germanica a facut boom kabom, asa din intimplare, acum trebuie onorate contractele cu ceva si poate stau prost cu combustibilul solid (le trebuie la munitia clasica). Razboiul se muta in spatiul cosmic la limita dintre atmosfera si stratosfera. Urmeaza showuri aviatice intre F si Suhoi de toata frumosetea. Votca am, tuica am pe stoc, ma duc sa-mi cumpar floricele pt cuptorul cu microunde…:-). Un Paste fericit va doresc !

  12. Cu alte cuvinte, nemtalaii si-o cauta cu lumanarea :D!

  13. O fi Ceara de Lumânare da in Stare Lichida si probabil cu Hidrogen ca sa dea Impuls Rachetei

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.