Bulgaria şi UE arestează spectaculos pentru România

O arestare care ar fi trebuit să provoace valuri la Bucureşti a trecut mai neobservată decât o amendă pentru un turist. Un om de afaceri numit Said Baaklini a fost arestat în Bulgaria. Respectivul cetăţean era totuşi destul de cunoscut. Şi în presa de scandal, şi în lumea politicienilor, şi în cea de afaceri.

Said Baaklini este în România de prin 1990. Imediat a şi devenit un apropiat al lui Gioni Popescu, directorul adjunct al SRI din vremurile de mare „neamestec” în toate. Baaklini a prosperat spectaculos deşi nu are nici o investiţie serioasă în România. A învârtit doar importuri, mai ales de conserve din diferite ţări asiatice. Cu vremea, Baaklini s-a făcut cunoscut ca un ins foarte puternic în vamă, în Ministerul Finanţelor Publice, dar şi în lumea politică. Mulţi dintre potentaţii zilei au zburat cu el în Liban. Unul dintre apropiaţii săi este chiar Dorin Cocoş. Ce se mai ştie despre Said? Că nici un comerciant asiatic nu poate introduce containere în România fără a trece pe la acesta. Taxa de container este încasată şi, spun cei care cunosc mecanismul, distribuită mai departe. Se vorbeşte chiar de un Said Baaklini ca şi colector de bani pentru politicieni şi demnitari. Said Baaklini este cunoscut şi ca un apropiat al lui Sorin Blejnar. Tot Said Baaklini este un favorit al Ministerului Finanţelor Publice de la care recuperează cu prioritate sume fictive din TVA datorată de stat unor societăţi comerciale. Gurile rele spun că operaţiunea de încasare a TVA se făcea atât din exporturi fictive, cât şi din importuri rulate prin România de firme cu sediul social în Bulgaria. Din informaţiile pe care le-am primit până la această oră, Said Baaklini ar fi fost arestat pentru o pagubă de 70 de milioane de euro produsă Ministerului Finanţelor Publice. În acelaşi timp, suma totală a taxelor încasate în mod fraudulos se ridică la circa 200 milioane de euro.

De ce a fost arestat Said Baaklini în Bulgaria? Pentru că el era urmărit inclusiv de OLAF şi de fiscul bulgar. Operaţiunea nu s-ar fi desfăşurat în România pentru simplul fapt că investigatorii europeni, nemţii şi bulgarii nu aveau încredere în instituţiile româneşti. Corupţia în care era implicat Baaklini şi beneficiarii importanţi ai acesteia l-ar fi făcut scăpat imediat după reţinere. Se spune că arestarea lui Said Baaklini în Bulgaria, departe de braţul controlat al justiţiei din România, ar fi prima operaţiune din istoria acestui tip de combatere a criminalităţii transfrontaliere din zona Europei de Est.

P.S. Nici n-a început interogarea lui Said Baaklini că în România a fost declanşată o diversiune menită să-l mute în curtea altora. Astfel, ziarul „Curentul” a şi postat un articol care îl ia pe Baaklini din braţele lui Cocoş şi Blejnar şi-l mută în curtea lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.