Art Encounters 2017 la bilanț

Buna întrebuințare a vieții

Lucrarea lui Branislav Nikolić cu Muzeul Corneliu Miklosi în fundal

Pe 5 noiembrie s-a încheiat la Timișoara cea de-a doua ediție Art Encounters. Organizatorii au anunțat că anul acesta manifestarea, concepută în jurul ideii „Viața – mod de întrebuințare“, a adunat peste 30 de mii de vizitatori.

Într-un text trimis presei, se arată că evenimentul a început să se impună pe scena de artă internațională, fiind catalogat de presa internațională drept un reper în lumea artei contemporane pe axa Istanbul – Viena: „Este deja evident că aici, în vestul României, a fost întemeiat un eveniment de artă, Art Encounters, care are potențialul de a deveni unul dintre cele mai relevante proiecte de acest fel din Europa Centrală“, notează publicația germană art Das Kunstmagazin.

Descrisă drept cea mai ambițioasă manifestare dedicată artei contemporane organizată vreodată în România, manifestarea a reunit, pentru cinci săptămâni de bienală, peste 300 de lucrări realizate de 150 de artiști români și străini.

Pusha Petrov

Media de vârstă

Selecția lucrărilor s-a concentrat pe arta românească, dar a avut în vedere și o serie de prezențe artistice de pe scena internațională de azi. Bienala a fost gândită ca punctul de întâlnire al publicului larg cu artele vizuale. Curatorii Diana Marincu și Ami Barak au prezentat astfel o serie de expoziții, organizând lucrări ale tinerei generații. Media de vârstă a artiștilor care au expus a depășit cu puțin 30 de ani. Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi, Halele Timco, Casa ISHO și Muzeul de Artă din Arad au fost spațiile destinate artei selectate în timpul manifestării. Alte expoziții din cadrul bienalei au avut o bătaie istorică, aducând în prim-plan lucrări ale generațiilor deja consacrate (la Muzeul de Artă din Timișoara și Cantina Colegiului Tehnic Ion Mincu- curator Magda Radu). A fost creat astfel un context propice întâlnirilor și dialogului dintre generația tânără și generațiile deja consacrate pe scena artei, notează  organizatorii.

Turul de artă

Art Encouners a inclus lansări de carte, performance-uri, prezentări de artiști (Irina Botea Bucan, Michelle Lacombe, Boris Mitić, Dan Perjovschi, Pusha Petrov), proiecții de film și o serie de evenimente colaterale, printre care expoziția de fotografie a cineastului Cristi Puiu, „Sieranevada“ (Arad), Festivalul Silmultan XII. „Possible Futures“, Expoziția „Fald“, a artistului clujean Ioan Sbârciu, respectiv expoziția „On Duty“, a artistei din Rusia Olga Chernysheva.

Programul educațional My Art Encounters, inițiat cu ocazia primei ediții, a fost îmbogățit, devenind unul dintre cele mai ambițioase din țară. Programul pentru copii, început în 2015, a fost dezvoltat, astfel încât 5.100 copii din școli din Timișoara, dar și din alte orașe (Târgu-Mureș, Oradea, Baia Mare) să participe la unul dintre cele 141 de tururi organizate pentru ei. Noutatea acestei ediții a fost demararea unui program de introducere în arta contemporană pentru adulți, dar și editarea primului Ghid de artă contemporană lansat în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.