
Direcțiile diferite pe care au început să meargă Liviu Dragnea și Mihai Tudose în interiorul PSD își pun amprenta și pe actul decizional guvernamental. Conflictul de opinii dintre șeful PSD și premier ar putea afecta, într-o oarecare proporție, și componența și structura Executivului.
Dragnea vrea să-și reimpună controlul peste tot în ministere prin intermediul oamenilor săi, în timp ce Tudose își dorește să se descotorisească de cât mai mulți apropiați ai superiorului său de partid din Palatul Victoria și restul ministerelor subordonate. În cazul în care nu se va merge spre un congres extraordinar, surse din partid susțin că lupta dintre cei doi factori decizionali va rămâne tot în culise, dar va trece la nivelul în care vor zbura multe capete de miniștri, secretari și subsecretari de stat. Premierul Mihai Tudose a anunţat că este sub lupă o analiză a activității miniştrilor, urmând să fie verificată inclusiv prezenţa unor persoane în Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat.
Clientela de partid, luată la puricat
Liderul PSD Liviu Dragnea a făcut precizarea, încă din perioada Sărbătorilor, că luna aceasta se va discuta despre oportunitatea restructurării Guvernului Tudose. „Trebuie să vedem anul viitor dacă forma Guvernului este cea mai bună, dacă este nevoie sau nu să se procedeze la o restructurare a Guvernului, dacă da sau nu. (…) Şi am avut o discuţie cu prim-ministrul, cu domnul preşedinte Tăriceanu, în ianuarie, să începem să discutăm dacă se impune, repet, să vedem dacă e necesar sau nu. În ianuarie vom începe discuţii serioase despre ce putem face pentru ca activitatea guvernamentală să fie şi mai bună decât a fost în această perioadă“, a spus Dragnea. Însă șeful PSD consideră oportună și verificarea membrilor Consiliilor de Administrație ale companiilor de stat. „Vreau să văd cine, de unde, cum, de ce și fiecare om care este numit într-un Consiliu de Administrație dacă acolo îi este locul, pentru că din ce am înțeles eu mai demult, acești oameni, înainte să fie puși acolo, sunt verificați de anumite instituții. Vreau să vedem, pe de-o parte, dacă au fost verificați și dacă au ajuns cum trebuie, iar pe de altă parte o minimă analiză a activității și dacă sunt acolo, adică dacă au cât de cât legătură“, și-a explicat Liviu Dragnea intenția. La rândul său, premierul Mihai Tudose nu a precizat dacă va avea loc o restructurare a celor 27 de ministere, ci doar că întreg Cabinetul va fi evaluat. Această evaluare ar urma să fie realizată și centralizată sub stricta supraveghere a vicepremierului Marcel Ciolacu, căruia Tudose i-a sporit zilele trecute puterile.
Indezirabilii ajunși „tradiționali“
Tabăra premierului din PSD ticluiește un plan de remaniere a mai multor miniștri. Se știe că pe lista neagră a lui Mihai Tudose figurează pe primul loc șefa de la Ministerul de Interne, Carmen Dan. La fel de indezirabil pentru prim-ministru s-a dovedit a fi și ministrul Tineretului, Marius Dunca. În partid se zvonește că Tudose ar urma să le ceară demisia și miniștrilor Sănătății și Educației. Liviu Pop și Florian Bodog au ajuns și ei veterani ai listei „remaniabililor“. Dacă aceștia doi au scăpat în toamnă de schimbarea din funcție, se pare că de această dată nu mai au nicio șansă. Și asta, nu doar din cauza greșelilor făcute în cele două domenii pe care le au în subordine, cât și pentru unele mișcări din interiorul PSD. Prietenia acestora cu Victor Ponta este încă un inconvenient cu care nu se împacă unii decidenți din ierarhia PSD. Însă nu doar la nivelul miniștrilor se cer înlăturări din funcție. Niculae Bădălău îi poartă de multă vreme sâmbetele vicepremierului Marcel Ciolacu, după ce acesta s-ar fi opus, în vară, dorinței președintelui executiv al partidului de a ajunge șef al Curții de Conturi.
Demisia lui Pană, premisa megaministerelor
Demisia Doinei Pană din funcția de ministru pentru Ape și Păduri este considerată de apropiații lui Liviu Dragnea drept ocazia pentru reorganizarea anumitor domenii. Deja a fost lansată ideea de trecere a acestei structuri prin comasare la Ministerul Mediului, doar că nu se dorește ca o reprezentantă ALDE să aibă și mai multe atribuții. Și totuși, în opinia susținătorilor șefului PSD, ar fi mult mai bună înființarea unor megaministere. Pe de o parte, Cabinetul Tudose, format acum din 27 de ministere, ar deveni mai suplu, dar și mai funcțional din punct de vedere al controlului politic. Mai exact, celor de la ALDE li s-ar mai reduce din putere și reprezentare la vârful Executivului, fără prea mult scandal. Controlul conducerii PSD exercitat asupra unui număr mai restrâns de miniștri ar fi de asemenea un câștig în conflictul care mocnește cu premierul Mihai Tudose pe tema supremației.
Remaniere= alti minioni si marionete,restructurare=mai putini minioni si marionete!