Calea Victoriei, o afacere imobiliară din care cam lipsesc românii

Dezvoltatorii imobiliari pregătesc investiții de peste 300 milioane de euro în șapte clădiri noi de birouri și șase hoteluri în zona Căii Victoriei, artera cu o lungime de 2,8 kilometri situată între Piața Victoriei și Piața Națiunile Unite, conform companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Noile clădiri de birouri vor avea o suprafață închiriabilă de peste 100.000 de metri pătrați, iar hotelurile ar urma să suplimenteze oferta cu peste 700 de camere cotate la patru și cinci stele. Majoritatea dezvoltatorilor sunt companii cu capital străin, românii având o pondere extrem de scăzută, aproape neînsemnată în zona de clădiri de birouri. Doar una din cele șapte companii ce construiesc sau au în plan construcția de astfel de clăduri are în acționariat un cetățean român. Este vorba de Forte Partners, societate condusă și înființată de Geo Mărgescu. În acționariat îi găsim și pe frații libanezi Johnny și Jihad Jabra. Forte Partners dezvoltă proiectul Millo Offices, de 9.000 de metri pătrați, precum și proiectul Tandem Offices, de 15.000 de metri pătrați.

În rest, avem doar companii cu capital străin. Globalworth, care dezvoltă Luterană Development, proiect de aproape 30.000 de metri pătrați, este contraltă de către societăți din Africa de Sud și Germania precum și de miliardarul ceh Radovan Vitek.
Compania deţine 14 proprietăţi office cu o suprafaţă de 629.000 mp pe piaţa românească, cu un grad de neocupare de 5,5% şi cu contracte de închiriere în valoare de 83,9 milioane de euro la jumătatea acestui an. Totodată, Globalworth e implciată în piaţa industrială şi deţine proiectul rezidenţial Upground din Pipera.

Al doilea mare proiect din zona Căii Victoria este dezvoltată de austriecii de la S+B Gruppe. Este vorba de Doamnei 7-9-11, în suprafață de 20.000 de metri pătrați. Compania, care are șase acționari privați din Austria, este activă în România în zona viticolă, prin Crama Liliac, și pe piața imobiliară, unde deține clădirile de birouri Pipera Business Tower (13.300 metri pătrați), Magheru One (4.000 metri pătrați) și un imobil mai mic pe strada Jean Texier (830 metri pătrați), toate din București. Investitorii mai au un teren în Otopeni, unde pregătesc un proiect format dintr-un hotel și patru clădiri de birouri, denumit Airport City Park, în suprafață de 25.000 metri pătrați. Grupul a investit până acum peste 3 miliarde de euro în proprietăți cu o suprafață utilizabilă de un milion de metri pătrați în Viena, Praga, București și Varșovia, conform Profit.ro.

Belgienii de la Atenor au în construcție proiectul Dacia One, de 15.000 de metri pătrați. Ei mai au în dezvoltare proiectul de birouri @Expo din bulevardul Expoziției, de 54.000 mp care include și segment de retail și proiectul rezidențial Up-site din zona Floreasca-Barbu Văcărescu, care va include 270 de apartamente în două clădiri de 14 și 24 de etaje.

Austriecii de la Strabag, foarte activi pe piața de construcții civile și de infrastructură, ridică au în plan proiectul Casa Manu Offices, de 15.000 metri pătrați. Din portofoliul Strabag fac parte Sky Tower, cea mai înaltă clădire de birouri din Bucureşti, şi mai multe proiecte de infrastructură, precum autostrada Deva – Orăştie, modernizarea aeroportului Baia Mare şi a căii ferate Simeria – Vinţu de Jos sau reabilitarea DN6 Craiova – Drobeta-Turnu Severin. Austriecii construiesc Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti pentru Patriarhia Română, şi pasajul de la Mogoşoaia, peste DN1A. Compania austriacă a construit şi noua fabrică de cutii de viteze a Daimler de la Sebeş.

Israelienii de la Hagag au cumpărat Palatul Știrbei de la fiul omului de afaceri Octavian Popescu și intenționează să îl intragreze într-un proiect comun cu fostul sediu Petrom, cumpărat în 2018. Compania dezvoltată de frații Yitzhak și Eido Hagag au la activ peste 50 de proiecte în Israel și de câțiva ani a intrat și pe piața românească, țintind la un moment daat achiziția Africa Israel Investments, companie care deține în România mallul AFI Palace Cotroceni.

În zona investițiilor hoteliere, găsim mai mulți români implicați în proiecte. Este vorba despre familia Olaru, prin Conlux Development, de Mihai Baltac, prin Hofmann Autotech, și Nicolae Dumitru, prin Niro Group. Conlux Development construiește 100 de camere de hote la George Clemenceau, 8-10, Hofmann Autotech 100 de camere la Hotel Palas, iar Niro mai adaugă 50 de camere la Grand Hotel du Boulevard. Însă, companiile străine vin cu un plus suplimentar de camere de hotel în zona Căii Victoria. Lituanieii de la Appex Alliance construiesc Autograph by Marriot Old Town, cu 214 camere, iar familia Dayan din Israel a cumpărat fostul sediu BCR de la Universitate și îl va introduce în circuitul hotelier cu 250 de camere.

Cele mai avansate proiecte sunt hotelul Autograph by Marriott Old Town și proiectele de birouri Millo Offices, Tandem Offices şi Dacia One, având o suprafaţă închiriabilă de circa 40.000 de metri pătraţi.

În ceea ce privește valoarea investițiilor, ținând cont de costurile cu terenurile din zonă, printre cele mai scumpe din București, acestea pot fi estimate la peste 2.000 de euro / mp închiriabil de birouri, respectiv între 100.000 și 150.000 de euro per cameră de hotel cotat la patru sau cinci stele. Astfel, valoarea investițiilor pentru realizarea clădirilor de birouri propuse poate fi estimată la peste 200 de milioane de euro, în timp ce hotelurile ar putea atrage un buget cuprins între 75 și 110 milioane de euro, conform Cushman & Wakefield Echinox.

Cele mai recente investiții finalizate în aceasta zonă sunt hotelul Moxy Old Town de pe strada Doamnei, care dispune de 119 camere, respectiv clădirile de birouri Victoriei 109 și Mendeleev Office 5 cu o suprafață închiriabilă cumulată de peste 10.000 de metri pătrați. Moxy Old Town a fost dezvoltat de Appex Alliance din Lituania, Victoriei 109 de către Hagag din Israel și Mendeleev Office 5 de către Akcent Development, compania lui Alin Niculae, patronul Oscar Downstream.

Calea Victoriei este considerată cea mai reprezentativă arteră comercială a Bucureştiului, atrăgând de-a lungul timpului o serie de branduri vestimentare premium și de lux, precum COS, Hugo Boss sau Gucci, iar în ultimii ani tinde să redevină o zonă de promenadă, în special seara și în weekend, când pot fi mai bine observate cele câteva zeci de palate și clădiri reprezentative care adăpostesc muzee, spaţii culturale sau instituții publice. În plus, Calea Victoriei este o destinație importantă și prin prisma restaurantelor, barurilor și cafenelelor situate în zona Amzei – Ateneu sau Lipscani – Smârdan (Centrul Vechi).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Avem si dezvoltatori romani:Mitica de La Liga,Sandu Arsinel Apopeascai,lautarii lui Gabi Lunca,Ziditorii din Voluntari ai lui tanti Firea y Pandele,etc

  2. Parca era vorba de Bucuresti, capitala Romaniei, da? Ce dracu cauta nume de strazi si nume de firme in alta limba decat romana?! Cumva e deja concesionata capitala dupa modelul „tricolorul romanesc”?! Te uiti in jur in orice oras, la vedere preturi in euro, deja au inlocuit moneda nationala cu straineze, sau, asta la vedere denota faptul ca deja statul roman si tara ca nume nu mai este a cetatenilor romani? Ati concesiobat si amanetat totul, de v-a ramas unica metoda „terorizarea cetatenilor” sa scapati de ei urgent pentru finalizarea etapei cu mult timp in urma semnate?!

  3. Romanii au lipsit ori de cate ori s-a scris istoria lor.In 1989 priveau dupa perdea,in 2018 faceau gratare ,in 2020 inunda supermarketurile cu masti la gura.Eu zic sa nu ne mai miram si altadata sa belim ochii pe cine votam.Daca nu avem,stati acasa vorba mult stimatului si iubitului…

  4. România nu m-ai aparține de trei decenii românilor, românul de rând nu-și mai permite nici să fie chiriaș în propria țară.

  5. nu mai exista.
    Cozile de topor si-au facut datoria cu prisosinta. Au fost matrasiti ai nostrii, curand, va veni si vremea alor lor.
    Sii, ce tara am avut…

  6. Revine primariei obligatia de a veghea asupra renovarilor tuturor cladirilor de valoare ale capitalei pastrandu-se integral vechea arhitectura. Pe timpul unui incult ca Petrov si altii ca el, arhitectii primariei erau exact ca si acestia. Sau poate doar spagari, Bucurestiul a avut mult de suferit din cauza lor.

  7. Păi nu asta a fost ținta SRI pus în faptă prin brațul înarmat DNA? ZERO ( 0 ) capital Românesc în România! Investitorii români sunt corupți, investitorii strâini sunt cinstiți nevoie mare și iubesc România.

  8. Romanii cam lipsesc de peste tot! Noi ne luptam cu fosta securitate, cu ciuma rosie, cu Rusia, cu comunismul , iar altii isi vad de afaceri! Ne meritam soarta de sclaveti ai Europei si nu numai!

  9. Mare spalatorie de bani ! Azi, in Bucuresti, gradul de ocupare al hotelurilor este sub 15%. Multe sunt inchise. Cladirile existente, inchiriate pentru birouri sunt goale. Sclavii au invatat sa lucreze de acasa. Nu mai vin pe plantatie. Atunci de ce se investeste in continuare in spatii de birou si hoteluri ? Ca nu inteleg. Si da, romanii nu prea mai au bani de spalat sau risca sa se pateze mai usor decat Ytzik, Ali sau Franz.

  10. Aiurea! Romanii s-au luptat de 30 de ani cu fantoma comunismului care a fost o diversiune securista. Fosta securitate este mai actuala ca oricand. In primul rand in afaceri necurate.

  11. Alo, Firea !!!!: Calea Victoriei trebuia declarata MONUMENT ISTORIC, calamitate ordinara ce te afli, si orice constructie, INTERZISA! si nu de-acuma, de ani de zile! ce-i cu porcariile de bloace acolo unde-s replici ale castelul de la Versailles (= Muzeul National de Arta), Grand Palais, Petit Palais si l’Opéra Garnier? esti nebuna, cucoana? si bd. Magheru (= bd. Haissmann) Soseaua si Cotroceniul tot monumente istorice trebuiau si trebuie declarate, calamitate ce te afli, cu ministerele „culturii” din România actuala cu tot! @georgel : de acord. Numai ca infractorii de Nastase Adrian si clica au distrus Capitala (si tzara) cu asa-zisa lor „lege” a „restituirilor” (nimanui, unor impostori sau urmasilor alora care-au împins România-n WW2 si colaboratorilor nazismului). Singura nadejde = un cutremur de gradul 12. Pamântul Capialei fiind pe deplin în stare de el.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.