Care ar fi motivul atacului la Pilonul II

bani-moneda-romania-inflatie

Guvernul PSD-ALDE a promis că de la 1 iulie va crește punctul de pensie de la 1.000 la 1.100 de lei și va mări pensia minimă de la 520 de lei la 640 de lei. Asta înseamnă un efort bugetar de 100 milioane de euro pe lună. Suma aceasta poate fi asigurată dacă se sistează contribuția de 3,75% la Pilonul II la pensie.

În luna ianuarie 2018, în Pilonul II s-au adunat aproape 500 milioane de lei. Adică ceva mai mai mult decât efortul bugetar mai sus menționat. Practic, ca să își securizeze o bună parte din electorat, Guvernul ar putea transfera banii pe care îi vor cotiza viitorii pensionari în buzunarul celor de azi. O atsfel de mișcare a fost explicată prin apariția unui document numit „Programul legislativ al Guvernului pe 2018”, care include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie – 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate. Potrivit documentului, contribuțiile CAS (respectiv contribuțiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuțiilor în perioada 1.07 – 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcționează automat 3,7% către Pilonul II. Astfel, se suspendă contribuțiile la Pilonul II chiar din ziua în care cresc punctul de pensie și pensia minimă. Guvernul are mari probleme cu colectarea veniturilor la buget în condițiile în care cheltuielile statului cresc permanent.

Documentul guvernamental amintit a fost creat de Comisia Națională de Prognoză și a fost respins de mai mulți actori din coaliția de guvernare. „Noi suntem susţinători ai Pilonului 2 de pensii şi nu s-a pus niciun moment problema eliminării lui, dar PNL face campanie de strângere de semnături pentru ceva care nu se desfiinţează. (…). Prin soluţiile pe care le-am adoptat anul acesta şi anul trecut, pot spune că deficitul bugetului de pensii s-a diminuat la jumătate”, a declarat șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a declarat că sistarea Pilonului II ”e o soluție a Comisiei de Prognoză”. „Nu s-a transpus într-o ordonanță de urgență, nici nu se va transpune. Ea trebuie să ajungă la ministerul Muncii, nu sunt de acord cu ea. Nu se va întâmpla.”, a declarat Vasilescu la Antena 3. Președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu, a afirmat luni dimineață că în proiectul transmis a fost o eroare materială, nefiind vorba de suspendare ci de o perioadă în care se poate opta pentru Pilonul II.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

11 Comentarii

    • Corect!
      Iar „eroarea materiala” e o minciuna tip PSD!
      Au vazut Reactile imediate si au dat inapoi!
      Iar seful Comisiei de Prognoza are sarcina ingrata de a lua asupra lui „eroarea materiala”!
      Cum naiba sa fie „eroare materiala”, cand Masura respectiva apare in „Programului legislativ al Guvernului Romaniei pentru anul 2018”?!
      Si e Initiativa Legislativa a Secretariatului General al Guvernului, aflat in Subordinea DIRECTA a Premierului Romaniei?!
      Doamna Vasilica se uita pe ce semneaza?!
      Uite: la „Proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, PRIORITATE Legislativa!
      http://www.mediafax.ro/social/program-legislativ-guvernul-va-suspenda-in-perioada-iulie-decembrie-contributiile-la-pilonul-ii-de-pensii-17222912

      Acum ca e scandal NEAGA TOTI, dar pe furis ii vor da drumul, altfel sistemul de Pensii intra in FALIMENT, daca PROMISIUNILE facute de Dragnea ar intra in aplicare!
      Problema e ca VOTANTII Siguri ai PSD sunt Pensionarii carora Dragnea le-a promis marea cu sarea, acum PSdeii NU au Bani si incearca masuri DISPERATE!

      Acesti Mincinosi IRESPONSABILI arunca Romania in foc fara sa le pese!

  1. E foame mare de bani la psd. Proasta administrare a tarii incepe sa se arate prin aceste miscari. Cat timp tara e condusa de dancila, olguta si valcov trebuie sa ne asteptam la noi taxe si nationalizari. Aceste partide mincinoase trebuie scoase din parlament.

  2. motivul atacului la pilonul II este că toată cloaca politică apără cu colţii pensiile speciale, sacrificând un popor pentru bunăstarea unei găşti de criminali sceleraţi…

    • Extra ! Pe sleau si fara ocolisuri, indiferent de culoarea politica !

  3. Banii pilonului 2 sunt administrati de societati private si garantati de stat? Adica daca la un moment dat banii dispar ,cum au disparut bani cu banci cu tot,statul adica noi trebuie sa despagubim deponentii? E absurd!Cine vrea pensii private i-si asuma un risc, un risc propriu nu un risc al societatii.Pilonul doi este o greseala mare si o invitatie la megatun .El trebuie desfiintat si inlocuit cu pilonul 3 pensia total privata,unde statul nu are ce cauta

    • Da, dar pana una alta o sa dispara in visteria statului, si de acolo la pensionarii de azi. Banii stransi de stat din contributia pentru pensii, pilonul I, sunt bani care se distribuie la pensionarii de azi. Adica ei „dispar” cate pensionari in fiecare luna. Deci sunt banii prin care tinerii activi de azi sustin pensionarii de azi. E vorba de o pensie de solidaritate, in nici un caz bazata pe investitii, deci nu e un sistem „profitabil” pentru ca nu e vorba de investitii pentru pensia din viitor a platitorilor de azi. Daca peste 20-30 de ani se va mari numarul pensionarilor si miscora numarul contributorilor (crestere demografica negativa), cei care azi platesc la stat nu vor mai avea de unde sa ia pensii.
      Banii stransi din pilonul II sunt un fond de investitii, adica bani stransi (obligatoriu) de la cei care azi au venituri, si investiti. NU pot disparea cu banci cu tot, deoarece bancile au depus fond de garantare in banca nationala. Ar putea avea o rentabilitate mai mare sau mai mica, dar nu dispar. Un sistem combinat, asa cum a fost conceput initial, completat cu un asa zis pilon III, adica depuneri/investii particulare benevole, ar fi ideal.
      Cine insa sta sa explice acest lucru ca sa-l inteleaga toata lumea, in situatia in care guvernantii de azi vorbeau nu de mult ca pilonul I e mai „rentabil” (intelege „profitabil”) decat pilonul II.

  4. Contributia la pilonul II trebuia stabilita in afara cotei generale de CAS,atunci banii apartineau cu adevarat contribuabililor.Sumele dirijate catre pilonul II sunt acoperite de la buget, deci este un fel de asistenta sociala.Ca sa fim corecti, banii din pilonul II apartin CAS-ului si trebuie folositi conform principiului intrajutorarii sociale.Deocamdata pilonul II este o fata MORGANA pe care o plang asiduu cei ce administreaza banii, pe comisioane grase. Vad comentatori, analfabeti functional,cu lozinci inepte, izvorate din necunoasterea legislatiei in domeniu.Cei in drept sa emita legi clare pentru a nu mai crea confuzii.

    • Cand a modificat legea pensiilor, statul s-a obligat ca o parte din ce se strange de la cei care iau un salariu in Romania, sa nu fie „dirijate” catre CAS, si de acolo catre pensionarii de azi, ci sa fie „dirijate” catre investitori privati. Asta pentru a securiza viitorii pensionari fata de o eventuala scadere demografica. Atat banii din pilonul I cat si banii din pilonul II apartin de fapt contribuabililor, doar ca pilonul I este folosit ca un fond de solidaritate pentru a plati pensionarii de azi, si cei din pilonul II raman ai contribuabilului, administrati pana la pensie de investitori privati. Acestia ii investesc prin lege cu un grad mic de risc, deci cel mai probabil in titluri de stat. Sigur, ca fiecare poate strange si bani albi pentru zile negre dupa cum il taie capul. Legea este foarte clara in acest sens, doar ca cei de la guvernare creaza confuzii, din disperare si lipsa de fonduri provocate de promisiuni nesustenabile, pomeni, sinecure (asa zisele „pensii speciale”) si proasta guvernare.

  5. Motivul l-am inteles, dar n-am inteles care e atacul?

  6. La care atac te referi Cosmine ! La cel finantat de „administratorii privati” cu „salarii” de milioane de euro platite din Pilonul II, impotriva celor care si-au dat seama de uriasul pericol national al izbucnirii unui nou „Caritas” cu efecte catastrofale pentru milioane de romani, sau de „atacul” pornit de cei care au sesizat uriasa marsavie a „functionarii” Pilonului II de pensii, „administrate privat”. Asta e o noua facatura „liberala” care e pe cale sa nenoroceasca din nou milioane de romani daca autoritatile statului nu se trezesc din somn.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.