Carla del Ponte: Probe suficiente pentru condamnarea lui Assad

Comisia ONU de anchetă privind Siria a strâns suficiente probe pentru ca președintele sirian Bashar al-Assad să fie condamnat pentru crime de război, a declarat Carla del Ponte, membră importantă a comisiei, citată de Reuters, preluată de Agerpres.

Del Ponte, care a anchetat crime de război comise în Rwanda și fosta Iugoslavie, a anunțat săptămâna trecută că va renunța la a mai face parte din Comisia ONU de anchetă privind Siria, în contextul în care activitatea acestei structuri nu este continuată de Consiliul de Securitate prin crearea unui tribunal special pentru Siria care să condamne criminalii de război. Ea nu a precizat însă data când va părăsi funcția actuală.

Într-un interviu acordat publicației elvețiene Sonntag Zeitung, Carla del Ponte a fost întrebată dacă există suficiente dovezi pentru ca Bashar al-Assad să fie condamnat pentru crime de război. ”Da, sunt convinsă că acesta este cazul. Iată de ce situația este atât de frustrantă. Munca de pregătire a fost făcută. În pofida acestui lucru, nu există niciun procuror și niciun tribunal” special pentru Siria, a răspuns ea.

Carla Del Ponte, fost procuror general al Elveției, s-a alăturat în septembrie 2012 Comisiei ONU de anchetă privind Siria, structură formată din trei membri. Comisia a strâns probe despre atacuri cu arme chimice, genocidul împotriva comunității Yazidi din Irak și bombardamente asupra convoaielor umanitare din Siria.

Comisia ONU de anchetă privind Siria a fost creată în august 2011 și a raportat constant despre cazurile de încălcare a drepturilor omului, dar apelurile sale la respectarea dreptului internațional au rămas fără ecou.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.