Se schimbă datele despre riscul de infectare

Opt cercetători chinezi au făcut primul şi cel mai amplu studiu legat de cât de contagioase sunt persoanele care au infecţia COVID-19, dar nu au simptome ale bolii.

Ei pus o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. Specialiştii i-au supravegheat atent timp de 5 zile.

După aceea, cele 455 de persoane au fost izolate şi monitorizate cu atenţie. Dintre acestea, doar opt au avut semnele unei infecţii respiratorii, dar niciuna nu a luat virusul SARS-COV-2. Certifică asta testarea PCR, analizele de sânge şi examinarea pulmonară prin tomografie.

Aceste noi date vor schimba cu siguranţă modul în care oamenii se vor raporta la acest virus în viitorul apropiat.

„În momentul în care există un contact prelungit aşa cum se întâmplă în familie sau la locul de muncă, rămâne un risc de a transmite, dar, la nivel de populaţie, atunci când mergem la terase, sau la supermarket, sau în altă parte riscul ca un asimptomatic să transmită este practic foarte, foarte mic, ceea schimbă mult datele problemei pentru că asta înseamnă că, dacă o persoană este asimptomatică şi ne întâlnim cu ea, avem un risc mic de a ne îmbolnăvi, lucru care este diferit faţă de ceea ce ştiam până acum”, explică medicul infecţionist Adrian Marinescu.

Acest studiu ar putea schimba și modul în care se fac internările, iar oamenii se vor gândi dacă le va mai fi teamă când ies din casă.

„Acest studiu ar putea schimba trei elemente în plan practic: persoanele diagnosticate dar asimptomatice cu atât mai mult ar putea să stea acasă, să nu mai fie internate. În al doilea rând nu ar trebui să ne fie teamă în momentul în care ieşim din casă şi venim în contact cu alte persoane, să ne gândim că cei din jur, chiar dacă nu au simptome pot să transmit, riscul e categoric mai mic, în al treilea rând: singurul studiu din România vorbeşte de un procent de 2%, ceea ce înseamnă că 360.000 de români au trecut prin boală. Dacă ne gândim că maximum 20.000 sunt diagnosticaţi, asta înseamnă că, în rest, cei mai mulţi au avut forme asimptomatice. Studiul de faţă cumva ne linişteşte şi ne putem gândi că persoana simptomatică are un risc mic de a ne transmite în momentul în care ne întâlnim cu diverse ocazii”, mai spune Dr. Marinescu.

Studiul cercetătorilor chinezi este indexat de prestigioasa National Library of Medicine şi a fost trimis deja experţilor OMS pentru o reacţie din partea acestora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. cred ca riscul de contaminare este mic si fara sa o spuna chinezii, marea majoritate a cazurilor din Romania au fost „imoortati” si rudele lor sau vorba lui Cristoiu ”au luat din spital” adica au fost infectati nu contaminati, altii sunt doar raportari de analize pozitive ale unor persoane care pana au fost externate au avut mai multe rezultate pozitive, iar acum aflam ca unii decedati devin victeme Covid, chiar daca au murit in padure de inima…

  2. Dio draga nu te lua dupa propagandistii lui Tramp. China este sursa tuturor materiilor prime pentru medicamente si vaccinuri in toata lumea ….Rezista la propaganda !

  3. RASPUNDETI LA INTREBAREA…Cum 2 chinezi turisti in Italia au infectat sute de mii de italieni intr-o luna doua. Dar cum s-a transmis in intreaga lume??? Ca doar chinezii nu ereau familie cu italenii si papuasii din jungla. Cred ca prostii de securisti fac dezinformari.

  4. Ce ticalosi ! Nu are logica, clar!
    Oamenii obisnuiti sunt terorizati cu amenzile si ticalosii care raspandesc zvonuri criminale nu patesc nimic?

  5. cum foarte multi securisti au „investit” in masti si manusi – hop obligativitate absurda de a purta masti si manusi pentru angajati – si-auy triplat investitia. acum ca se deschid terasele si cam toti securistii si-au tras terase si bucati de plaja, isi dau seama ca isi pierd clientii si ca este falimentul aproape cu „programarea” la plaja si terasa si au scos-o repede p-asta. pe bune?

  6. Medicul infecţionist Adrian Marinescu este de acord cu studiul efectuat de chinezi. Plus că „Studiul cercetătorilor chinezi este indexat de prestigioasa National Library of Medicine şi a fost trimis deja experţilor OMS pentru o reacţie din partea acestora”.

  7. de aceea noi romanii din Romania ii recomandam cu caldura si dragoste dr adrian marinescu sa se mute in china alaturi de „colegi” unde sa fie „studiat” prin oms toata viata lui si urmatoarele pe care le va mai avea. succesuri!

  8. Cam dubios experiment- sa pui niste bolnavi cardiaci langa un om testat pozitiv- nu cred! Cine ar permite așa experiment?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.