Cât de importantă este încălțămintea pentru picioarele deformate

Slaba circulație, diversele afecțiuni care afectează picioarele, precum și încălțămintea nepotrivită sunt factori de risc care pot conduce la apariția diferitelor probleme la nivelul picioarelor. Aceste probleme, neidentificate și netratate la timp, pot conduce la afectări mai profunde, și, în anumite cazuri, chiar la amputație.

Specialiștii în îngrijirea picioarelor recomandă persoanelor cu probleme la acest nivel să aleagă cu grijă încălțămintea și să ceară sfatul specialiștilor.

Ce presupune o încălțăminte specială?

Încălțămintea este o problemă reală deoarece pacienții nu găsesc sau nu știu să aleagă încălțămintea potrivită pentru problema lor. Există două categorii principale de încălțăminte medicală: încălțămintea prefabricată și încălțămintea fabricată la comandă. Din punctul de vedere al pacientului, încălțămintea medicală trebuie să se potrivească, adică să aibă măsura potrivită, să fie confortabilă, să permită efectuarea activităților zilnice fără să creeze durere sau să contribuie la reducerea nivelului de durere existent și, nu în ultimul rând, să fie, dacă nu frumoasă, cel puțin acceptabilă din punct de vedere al aspectului/design-ului. Din activitatea clinică recentă, rezultă că încălțămintea devine principalul obstacol în implementarea unui tratament conservativ cu orteze pentru picior. Acest lucru se întâmplă în principal pentru că încălțămintea pacienților nu are suficient volum interior pentru a putea introduce o orteză de picior, în cazul fericit în care acoperișul de branț original nu este lipit în interior. Din acest motiv trebuie să explici pacientului ce caracteristici sunt necesare, și de unde se poate cumpăra sau comanda o încălțăminte specială” a declarat dr. inginer Daniel Petcu, tehnician protezist-ortezist, specialist al Asociației de Podiatrie.

Ce spun specialiștii

Din punctul de vedere al specialistului, problemele sunt mai complexe, în sensul că, dispozitivul medical „încălțăminte” își poate atinge scopurile medicale stabilite numai dacă sunt precizate clar, prin prescripție, caracteristicile tehnice necesare pentru îndeplinirea acestora.

La nivel internațional, specialistul în îngrijirea diferitelor probleme ale piciorului este podiatrul, membru esențial al echipei multidisciplinare dedicate îngrijirii piciorului în general și al piciorului diabetic în particular. Podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate (definiția Federației Internaționale a Podiatrilor).

Despre profesia de podiatru

Profesia de podiatriu este reglementată în peste 21 țări, precum SUA, Anglia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Spania, Singapore, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Franța, Danemarca, Finlanda, Elveția, estimându-se că la nivel internațional există peste 100.000 de specialiști în podiatrie.

În România nu există această profesie, însă primii pași legați de podiatrie s-au făcut începând cu anul 2015, când s-a înființat Asociația de Podiatrie.

Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea profesiei de podiatru, alături de informarea și educarea populației, precum și a profesioniștilor (medici, asistenți și fiziokinetoterapeuți) în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor.

Asociația de Podiatrie se bucură de recunoaștere în rândul profesioniștilor internationali implicați în podiatrie la modul general, si, în particular, în domeniul piciorului diabetic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.