Cât timp poți păstra mâncarea în lada frigorifică?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cu toții ne bazăm pe lada frigorifică – de la păstrarea unui pachet de legume congelate până la mese deja pregătite și resturi de prânz ținute pentru sfârșitul săptămânii. Dar când a fost ultima dată când ai săpat în adâncuri și ai efectuat un audit adecvat asupra a ceea ce depozitezi, de fapt, în lada frigorifică?

Acum este un moment bun pentru a arunca o privire. Ți-ar putea salva bani sănătoși din bugetul săptămânal pe mâncare dacă ai alimente care trebuie să fie mâncate. Dacă lada frigorifică are nevoie de decongelare, va fi mult mai ușor și mult mai sigur dacă nu există prea multe în ea.

Cât poți ține mâncăruri în lada frigorifică?

Mâncarea nu poate sta pentru totdeauna în lada frigorifică. Carnea trebuie utilizată în termen de șase luni, iar pâinea durează doar patru până la șase luni. Oricum, mâncarea va fi în siguranță, dar culoarea, aroma și textura vor începe să se deterioreze. Mai jos îți oferim un ghid pentru timpii de depozitare a mâncării într-o ladă frigorifică. Folosește fie instrucțiunile producătorului, fie timpii recomandați de mai jos.

Perioade maxime de stocare a mâncării în lada frigorifică:

Pește

  • Pește alb: 6-8 luni
  • Pește uleios: 3-4 luni
  • Porții de pește: 3-4 luni
  • Crustacee: 2-3 luni

Fructe

  • Fructe în sirop: 9-12 luni
  • Fructe înghețate: 6-8 luni
  • Piure de fructe: 6-8 luni
  • Suc de fructe: 4-6 luni

Legume

  • Legume spălate: 10-12 luni
  • Legume nespălate: 3-4 luni
  • Roșii: 6-8 luni
  • Piure de legume: 6-8 luni

Carne

  • Carne de vacă sau vițel: 4-6 luni
  • Carne de miel: 4-6 luni
  • Carne de porc: 4-6 luni
  • Bacon feliat: 2-3 luni
  • Șuncă: 3-4 luni
  • Pui/curcan: 4-6 luni
  • Rață sau gâscă: 4-6 luni
  • Vânat: 4-6 luni
  • Iepure: 4-6 luni

Mâncare gătită

  • Supe și sosuri: 3 luni
  • Mâncăruri gătite: 4-6 luni
  • Torturi: 4-6 luni
  • Sandvișuri: 2-3 luni
  • Aluat de pâine: 2-3 luni
  • Patiserie: 3-4 luni

Lactate

  • Unt sărat: 3-4 luni
  • Unt nesărat: 6-8 luni
  • Înghețată: 3-4 luni

Obiceiuri bune de înghețare

O ladă frigorifică funcționează mai eficient atunci când este umplută, însă ai grijă să nu o umpli prea mult – aerul trebuie să poată circula ușor pentru a menține temperatura.

Nu depozita niciodată alimente ușor calde în lada frigorifică, deoarece acestea vor provoca o creștere a temperaturii.

Când îngheți cantități mari, utilizează setarea „înghețare rapidă” dacă lada frigorifică are una.

Împachetează și sigilează articolele în pungi etanșe înainte de îngheț, pentru a evita umiditatea sau aerul rece care intră în contact cu alimentele sau aromele încrucișate.

Folosește containere sau caserole pătrate sau dreptunghiulare pentru depozitarea alimentelor – acestea se stivuesc bine și ocupă mai puțin spațiu.

Când îngheți lichidele, lasă puțin spațiu pentru a permite extinderea, deci nu umple containerele chiar până în partea de sus.

Separă produsele alimentare care s-ar putea lipi cu hârtie de copt, folie sau hârtie de congelat.

Etichetează întotdeauna recipientele cu detalii despre conținut, data și cantitatea / numărul de porții.

Ghid de decongelare

Congelarea este doar jumătate din bătălie! Nu distruge mâncarea salvată perfect în procesul de decongelare urmând acești pași:

Nu recongela mâncarea gătită odată ce ai decongelat-o. Alimentele crude dezghețate mai pot fi înghețate încă o dată, numai dacă au fost gătite după decongelare și înainte de înghețare.

Decongelarea trebuie să urmeze instrucțiunile producătorului (dacă sunt disponibile).

Dezghețarea alimentelor congelate trebuie făcută de asemenea cu atenție. Nu lăsa niciodată mâncarea să se dezghețe într-un loc cald (un frigider este ideal>), acoper-o ușor și asigură-te că este dezghețată bine înainte de gătit – gătește mâncarea imediat după decongelare.

Pentru a dezgheța carnea, așaz-o pe o tavă sau pe o farfurie pentru a prinde sucurile care se vor scurge și așaz-o întotdeauna în partea de jos a frigiderului. Bucățile mici trebuie să se dezghețe în aproximativ șase ore, dar îmbinările mari și curcanii pot dura până la 48 de ore.

Carnea care se decongelează în frigider / cuptor cu microunde trebuie acoperită pentru a evita orice contaminare încrucișată.

Pentru a dezgheța într-un cuptor cu microunde: utilizează setările de dezgheț. Acest lucru te va asigura că exteriorul mâncării nu se gătește în timpul decongelării. La intervale de timp, rupe sau mișcă mâncarea, pe măsură ce se dezgheață. Asigură-te că gătești mâncarea imediat.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.