Legea recursului compensatoriu

Mare eliberare din pușcării: Peste 500 de deţinuţi, într-o singură zi

Update: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţat că joi, în prima zi în care legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

„În cursul zilei de ieri, (…) în baza acestei legi, adăugarea acelor șase zile (…) considerate ca fiind executate, au ieșit din penitenciar 529 de deținuți. Este mult și pentru orice așteptare a mea. Nu credeam că impactul este, va fi atât de mare, dar, sigur, este efectul legii”, a declarat Toader, menționând că informația i-a fost transmisă de directorul ANP, Marian Dobrică.

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate.

„Tot prin adăugarea celor șase zile, în cursul zilei de ieri, au dobândit vocație la liberarea condiționată 3.349 de deținuți. Deci, li s-a împlinit fracția prin ce au executat efectiv și prin ce se consideră efectiv executat de lege prin adăugarea celor șase zile la fiecare 30 de zile executate. Nici la acești 3.349 nu intră cei care oricum ar fi dobândit vocație la liberarea condiționată, ceea ce înseamnă că, pe termen foarte scurt, probabil, comisiile vor fi destul de solicitate, pentru că nu-mi închipui ca vreun deținut să dobândească această vocație și să nu-și exercite acest drept, să nu încerce această așteptare, speranța legitimă pe care o are’, a mai declarat ministrul Justitiei.

Despăgubiri pentru deținuți

Ministrul Justiției a anunțat totodată că Guvernul va stabili cuantumul despăgubirii deținuților care au procese la CEDO și că acestea se vor putea face eșalonat, din bugetul statului. Toader a dat exemplu Ungaria și Italia, unde despăgubirile stabilite au fost la 5 euro/zi, respectiv 8 euro/zi.

„S-au adunat la CEDO cauze, procese de ordinul miilor. Curtea Europeană le-a suspendat, a pronunțat decizia pe loc și noi trebuie să le dăm despăgubiri și lor. (..)Cuantumul nu îl stabilesc eu, eu pot să vă dau două repere: ungurii, într-o decizie similară, pilot, au stabilit cinci euro pe zi de detenție necorespunzătoare, Italia a stabilit opt euro pe zi de detenție necorespunzătoare, și Curtea Europeană a stabilit că sunt despăgubiri echitabile și unele, și altele. Probabil, tot în zona aceasta vom fi și noi, evident, în zona pe care o va decide Guvernul ca proiect de lege, Parlamentul ca decident”, a declarat Tudorel Toader, la o conferință despre drepturile deținuților și condițiile de detenție din România.

Ministrul a adăugat că banii vor proveni din bugetul statului și că aceste plăți for putea fi făcute eșalonat.

„Nu plătește ministerul, plătește bugetul statului. Există o decizie a Curții Europene care spune așa: că statul nu se poate prevala de lipsa fondurilor pentru a justifica neplata obligațiilor stabilite prin hotărâre judecătorească. Prin urmare, statul trebuie să-și îndeplinească această obligație. Dacă suma totală va fi prea mare, statul are posibilitatea să eșaloneze plata despăgubirilor”, a punctat ministrul.

Întrebat despre proiectul privind brățara electronică drept măsură alternativă pentru executarea pedepselor, Toader a spus : „E o formulă care, pe de o parte respectă viața lui privată (a deținutului – n.r), libertatea lui, viața lui socială. E o formulă prin care permite integrarea lui socială, o formulă fără cheltuieli, o modalitate prin care deținutul este aproape de familie, de societatea din care face parte. Avem la Ministerul Justiției constituită o echipă de lucru, care să facă un draft de proiect, ne-am inspirat și din legislația georgiană, și de la alte state, facem un draft de proiect și, după care, vedem logistica – cine va plăti”.

Federaţia Sindicatelor din ANP a susţinut anterior că joi au fost puşi în libertate sute de deţinuţi, iar în perioada următoare vor fi eliberaţi alţi peste o mie, având în vedere intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu. Sindicaliştii spun că nu există un regulament de aplicare a legii.

„O estimare bazată pe informaţiile preluate de la colegii din penitenciare arată că directorii de penitenciare deja şi-au asumat semnarea unor decizii administrative de punere în libertate a peste 300 de deţinuţi. În perioada următoare, estimăm că peste 1000 de deţinuţi vor fi prezentaţi, în plus, în fiecare lună în comisii de liberare condiţionată, ca urmare a aplicarii legii”, transmite Federaţia Sindicatelor ANP.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de lipsa unui regulament de aplicare a legii.

„Legea este aplicată pe răspunderea directorilor de penitenciare care, împreună cu specialiştii din penitenciare implicaţi în acest proces, îşi asumă, practic, riscul unor liberări eronate pentru a evita detenţia ilegală. (..) Modul de calcul al acestor 6 zile considerate ca executate este incert, procedura de punere în libertate nu este clară, apar erori în evidenţa executării pedepselor, iar personalul care gestionează acest proces este insuficient”, susţine Federaţia.

 

 

Modul de calcul al acestor 6 zile considerate ca executate este incert, procedura de punere în libertate nu este clară.  Apar erori în evidenţa executării pedepselor, iar personalul care gestionează acest proces este insuficient”, susţine Federaţia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Mai mare rusinea!
    Ditamai profesionistul, fost Judecator la CCR, Profesor Universitar Tudorel Toader ne spune senin nevoie mare ca „nu se astepta la un Impact atat de mare”!
    Rusine!
    Dle Toader, NU ati stiut sa cereti un studiu de Impact, o socoteala simpla, NU e mare socoteala, asa cum i-au eliberat repede, la fel de repede va puteau spune cat e IMPACTUL!
    Va imaginati ce crede lumea normala si asezata despre o asemenea tara unde Misnitrul Justitiei da drumul la vreo 4000 de puscariasi, LIBERI pe strazi in cateva zile!
    Rusine, Tudorele, nu esti altfel decat politrucul Dragnea sau decat Tariceanu!
    Daca acesti indivizi(multi recidivisti!) vor reveni la vechile metehne, cine Raspunde, dle Tudorel?!

    • Putea sa ceara orice, legea a fost modificata substantial in Parlament asa ca nu conteaza ce a cerut sau nu MJ

    • Si daca nu erau eliberati intr-o singura zi,care era diferenta? Bati si tu campii ca sa nu te plictisesti.

  2. Bucura-te neamule ! Daca mai era vreo indoiala ca Romania a incaput pe mana hotilor , porcaria asta a spulberat-o ! Totul pentru hoti , totul pentru victorie !

  3. Organizati anticipate ! O sa iasa PSD cu 500 %. Hotia salveaza Rumania.

  4. vA AGITATI PENTRU 529 DE PIRNAIASI ELIBERATI IERI SI INCA 3 300 CARE MAI AU DREPTUL LA LIBERARE CONDITIONATA . Pai Ceausescu libera printr-o gratiere 20 – 30 000 si reducea pedepsele la restul ramas . Asa ca nu va mai vaitati . Eu nu zic ,ca-i bine sau rau , eu zic , ca azi situatia se repeta , dar la o scara mult mai mica .
    atita .

  5. vA AGITATI PENTRU 529 DE PIRNAIASI ELIBERATI IERI SI INCA 3 300 CARE MAI AU DREPTUL LA LIBERARE CONDITIONATA . Pai Ceausescu libera printr-o gratiere 20 – 30 000 si reducea pedepsele la restul ramas . Asa ca nu va mai vaitati . Eu nu zic ,ca-i bine sau rau , eu zic , ca azi situatia se repeta , dar la o scara mult mai mica .
    atita .

  6. Nu înțeleg de ce nu cereți scuze deținuților pt că i-ați pedepsit și după nu i-ați pus să-și execute pedeapsa într-un hotel de 5 stele. Ce noroc pe vișidul Tudorel poate asigura viitorul feciorăsului cu o trăsătură de condei pt zeci de ani, în detrimentul justiției românești pt sute de ani. Durerea nației ar trebuii să fie invertebratele care studiază sau aleg să învețe dreptul cu feciorul lu’ toto riina românesc.

  7. Editat toti care ati dat legea sa dati drumul la infractori dupa ce ca polițiștii putini sunt vai capul lor acum nu mai poti umbla pe strada de frica la pușcăriași!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.