Câți bani a încasat România de la UE în ultimii șase ani

România are la dispoziție pentru perioada 2014-2020 peste 43 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Aproximativ 31 miliarde de euro sunt alocările pentru FESI, adică PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime. În perioada amintită, România a atras 9,8 miliarde de euro, adică 32% din alocarea UE aferentă FESI, se arată într-un document semnat de Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene. Conform sursei, rata medie a sumelor FESI primite de la CE se situează la aproximativ 35%. În plus, s-au rambursat de către Comisia Europeană aproximativ 6,9 miliarde pentru plăți directe în agricultură.

În ceea ce privește programele operaționale finanțate prin Politica de Coeziune (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică și PO Capital Uman) și prin Fondul Ajutor European pentru cele mai Defavirizate Persoane (PO Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate), stadiul implementării este următorul: numărul contractelor de finanțare semnate cu beneficiarii este de 7.085, totalizând aproximativ 25,8 miliarde de euro, din care 21,1 miliarde de euro contribuție UE (aproximatic 92% din alocarea UE a PO); în cadrul contractelor semnate, autoritățile de management au efectuat plăți către beneficiari în valoare de totală de aproximativ 6 miliarde de euro, din care aproximativ 5,1 miliarde contribuție UE (aproximativ 22% din alocarea UE a PO).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Se vede pe străzile și casele din sate. Drumurile sunt tot mai bune, casele renovate, curțile aranjate, utilaje agricole complexe sunt în curți sau trec pe uliță. Oamenii sunt tot mai bine îmbrăcați. Sigur chinezăriile care se gasesc, dar oraș a reapărut lume elegantă și la țară lume bine înbracată. La tineri frumoși ca întodeauna nu deosebești orașul de țară. Cât despre mașini cu toate țipetele celor ajunși contra mașinilor de mâna doua aduse din Germania, nu mai ai unde să parchezi și orele la de vârf trebuie răbdare. Și cei mai modești și sau tinerii au mașinuța lor cu care se pot bucura de libertatea de mișcare în țară și strâinătate. Că o persoană declarată de stânga, doamna Gabriela Firea a decis să suprataxeze mașinile celor mai săraci asta este răutate plus prostie. Parcă cel cu euro 4 nu și-ar sui dimineața nevasta sau copiii mașină nouă, hibrid cu scaune încălzite și oglinzi ce se derabatează la comandă? Dar o personă de stânga ca doamna Firea zice că în Centru numai lumea bună, maneliștii, dansatoarele de pe postul Taraf, bogații copii ai securiștilor și activiștilor. Săracii mai pe margine. Așa e și în Sibiul doamnei Astrid Fodor cu românii. Serbările lor se fac fie în prăfăria din târgul de vechituri, sau în dosul sălii Transilvania pe fundalul unor mâzgalituri grafiti. Serbările nemțești și ale celelalte neamuri în piața mare din Centrul Sibiului.

  2. Pentru o informare corecta spuneti si cat are de plata, ca probabil este un mic procent ce primeste si unul mare pentru ce da

    • Corect, „stefane” !
      De ce nu au vrut sa acceseze bani europeni ? Pentru ca trebuia sa justifice cheltuielile ! Ori, hotiile nu pot fi justificate.
      Acum, cu trecerea in opozitie, unele ciurucuri ziceau/aproximativ : In opozitie ne simtim ca pestii in apa ! Vai de capul lor, dar mai degraba al celor care i-au votat !

  3. Foarte bine a facut. Putea sa interzica rablele in centrul capitalei dar totusi le-a lasat o posibilitate contra unei taxe. Bucurestiul are o retea de transport public (inclusiv metroul) foarte proprice pentru a deservi centrul. Dar fiecare ar vrea sa ajunga cu masina sa pana in usa magazinului, restaurantului sau biroului unde are vreo treaba. In marile orase americane parcarile din centru sunt descurajante prin tarifele practicate astfel ca cei cu venit subtire apeleaza la transportul public, inclusiv taxi sau mai nou uber. Ies mult mai ieftin iar calatoriile in centrucu masina proprie sunt atfel reduse doar la strictul necesar.

  4. In mare masura banii de care se tot vorbeste au fost bine dijmuiti de „elita de dumping”, de expertii in delapidari cu acte in regula, care paraziteaza Romania. Roata istoriei este deocamdata blocata de acesti mecanici sociali pusi pe o capatuire fara limite.

  5. Ha,ha,ha! „România are la dispoziție pentru perioada 2014-2020 peste 43 miliarde de euro de la Uniunea Europeană”!? Ia vedeti voi si faceti un minuscul calcul: din 2014 cate viloaie tip cazemate s-au construit considerate ca fiind parte din „infrastructura” Romaniei si ce s-a construit din tot planul pentru investitii si calitative reale?

    • Oricine acceseaza fondurile alea si nu e ‘aprobat’ primeste un dosar fabricat personalizat de la soldatelul ieuropii, recte luluta.

  6. Preferam sa ne dea inapoi ce au gabjit in Romania de la Revolutie incoace : industrie, banci, utilitatimsi toate celelate.Si sa nu ne mai dea lectii pe bani multi de la diletanti vanzatori de tara.

  7. … Visuri, Eric, visuri !
    …Toate paradaiturile din tara s-au facut fix cu micimanii din tara/imputitii care se vad macromani, care au fost votati fix de batele din tara !
    Nu-i de mirare ca cei, cat de cat mai luminati la minte, au parasit tara/milioane de romani/nici pe vremea Regulamentului Organic nu s-a intampat asa ceva…
    … Cu tot respectul, nu vreau sa cer celor din afara sa ne raneasca scarbosenia creierului/imbacsit/degeaba.

  8. Corect domnule @Emile, dar atunci intezici accesul la toate mașinile în centru cu excepția celor care aduc marfă, sau taxezi scump rău parcarea în zona centrală, impozitând practic bogații care-și permit, iar restul la metrou.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.