Câţi musulmani mai suportă Germania?

„Nu vreau ca ţara nepoţilor şi strănepoţilor mei să fie predominant musulmană sau turcă sau ca araba să fie vorbită în zone extinse, ca femeile sa poarte văl islamic şi ca ritmul fiecărei zile să fie dat de chemările muezinilor. Dacă vreau să văd aşa ceva pot să-mi petrec vacanţa în Orient”.

„Turcii cuceresc Germania asa cum au făcut kosovarii în Kosovo: prin rata mare a natalităţii. Nu m-ar fi deranjat însă dacă ar fi fost evrei din Europa de Est cu un IQ cu 15% mai mare decât al populaţiei germane”.

„Un număr mare de arabi şi turci din Berlin nu sunt buni decât la vânzarea fructelor şi a legumelor”.

„Nu trebuie să respect pe cineva care trăieşte din banii statului dar nu recunoaşte statul, nu face suficient pentru educaţia copiilor şi aduce pe lume în mod constant fetiţe cu văl musulman pe cap”.

„Toţi evreii au anumite gene, toţi bascii au anumite gene care îi deosebesc de restul lumii”.

Întreaga presă germană comentează reacţiile produse de aceste afirmaţii, multe făcând parte din volumul „Germania se autodistruge” a cărui teza este că imigranţii musulmani sunt o ameninţare pentru echilibrul cultural al Europei, dar care nu oferă o soluţie adevăratei probleme a îmbătrânirii populaţiei Germaniei. În Germania locuiesc circa două milioane de etnici turci, cei sosiţi în anii ’50-’60 şi descendenţii lor, care au ajutat la avântul economiei germane. Ei nu au dreptul la cetăţenia germană, ci doar copiii lor, născuţi după 1990. Germania interzice dubla cetăţenie, tinerii născuţi din părinţi turci în Germania trebuind să aleagă între cetăţenia turcă şi cea germană, până la vârsta de 23 de ani.

Autorul volumului, dar şi a altor declaraţii provocatoare, cu tentă rasistă, este social-democratul Thilo Sarrazin, membru in Consiliul director al Bundesbank. Deşi numele său aduce aminte de denumirea generică pentru arabii din bazinul Mediterane în Evul Mediu, politicianul german atacă dur refuzul musulmanilor de a adopta modul de viaţă occidental. Liderii Partidului Social-Democrat, acum în opoziţie, au l-au ameninţat pe Sarrazin cu demiterea, însă acesta a declarat, duminică, că va lua cu el în mormânt calitatea de membru. Partidele politice germane condamnă la unison poziţia lui Sarrazin, în timp ce bloggerii par entuziasmaţi de opiniile sale, scrie „Der Spiegel”.

Thilo Sarrazin, 65 de ani, provine din familia unui medic şi a unor proprietari de terenuri din Prusia şi a fost ministru de Finanţe al landului Berlin. Ascendenţa sa îi determină pe cei de la „Der Spiegel” să facă o paralelă între declaraţiile sale rasiste şi antisemitismul german din secolul al XIX-lea. Pe de altă parte, presa germană nu contestă faptul evident că musulmanii din Germnia sunt atraşi de ideile islamiste. Numărul acestora a crescut cu aproape 10% faţă de 2007, ajungând la 36.270 de persoane. Cu toate acestea, grupurile islamiste nu au condamnat creştinismul şi nici nu s-au înregistrat crime comise în numele propriei religii.

Publicaţiile germane atrag atenţia asupra unui adevăr care doare: nivelul educaţiei etnicilor turci din Germania este îngrijorător de redus, ceea ce limitează posibilitatea integrării acestei mari minorităţi. Presa subliniază că teama germanilor faţă de influxul de musulmani nu este justificată. Începând din 1973, fosta RFG a închis graniţele pentru lucrătorii din Turcia, permiţând doar reunirea familiilor celor deja aflaţi în ţară. Şi numărul azilanţilor musulmani s-a redus, ajungând la doar 233 în urma cu un an. Cei mai mulţi imigranţi provin din Bulgaria şi România (peste 10.000 în 2008), pentru că, în calitate de cetăţeni europeni, aceştia nu pot fi împiedicaţi să vină în Germania.

Nu în ultimul rând, volumul lui Sarrazin poate avea un efect invers faţă de cel vizat de autor. Germania are nevoie de imigranţi. Chiar şi cu un influx anual de 200.000 de persoane, populaţia ţării va scădea cu 12 milioane de locuitori până în 2050, scrie „Der Spiegel”, adăugând că la actuala rata a natalităţii, peste 40 de ani vârsta medie a germanilor va fi de 60 de ani, iar 15% dintre ei vor avea peste 80 de ani, mulţi dintre octogenari urmând să fie senili.

Rata natalităţii în Germania a scăzut de la 2,5 copii pentru o femeie în anii ’60 la 1,4 în prezent. Păstrând proporţiile, „Der Spiegel” compară situaţia cu cea a Chinei, unde politica de reducere a natalităţii riscă să arunce ţara într-o gravă criză demografică, în următoarele decenii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.