Către un Watergate la FBI

Directorul FBI Christopher Wray ar fi fost "şocat" când a citit despre neregulile comise de agenţii săi, spun surse citate de presa americană

Adjunctul directorului FBI și-a prezentat demisia după ce șeful său ar fi fost șocat de neregulile anchetelor agenției federale. Neregulile sunt prezentate într-un raport al congresmanilor republicani, care așteaptă acum doar semnătura președintelui Donald Trump pentru a fi prezentat întregii țări, caz în care nici directorul FBI, Christopher Wray, nu mai poate sta sigur pe scaunul său.

Comitetul pentru controlul serviciilor de informații din Camera Reprezentanților a votat luni pentru publicarea raportului amintit, redactat de congresmanul David Nunes, raport care vorbește despre abuzuri comise de anchetatorii FBI în urmărirea unui membru al echipei lui Trump.

Abuzuri ale anchetatorilor

Potrivit Foxnews, este vorba despre un ordin dat de directorul adjunct al FBI, Andrew McCabe, prin care le cerea agenților să modifice rapoartele pe care le redactau după interogatoriile în cazul implicării Rusiei în alegerile prezidențiale. Potrivit presei, raportul republicanilor mai arată că FBI nu adus argumentele cerute prin lege pentru urmărirea unui asociat al lui Trump și s-a folosit în ancheta sa de informațiile unui fost spion britanic aflat pe ștatele de plată ale familiei Clinton. Agenții FBI se pot face astfel vinovați de obstrucționarea justiției.

Directorul FBI este șocat

Congresmanii i-au permis directorului FBI să citească acest raport într-o încăpere securizată a Congresului, iar unele surse arată că acesta a fost „șocat“. Luni, la o zi după aceasta, directorul FBI a cerut demisia adjunctului său, asupra căruia planau oricum suspiciuni de lipsă de imparțialitate, câtă vreme soția sa candidase din partea Partidului Democrat în statul Virginia și primise donații din partea taberei Clinton. McCabe a făcut parte din grupul liderilor FBI cărora James Comey, fostul șef al agenției, le-a vorbit despre cum președintele i-a cerut să abandoneze ancheta în cazul implicării Rusiei în alegeri. Toți acești șefi FBI, inclusiv directorul Comey, au părăsit instituția. Este semnul că în FBI se face curățenie și că vor cădea și alte capete, susțin jurnaliștii de la FoxNews.

„Masacrul de luni noaptea“

Presa anti-Trump nu vede în aceste mișcări decât o implicare a lui Trump, nu a FBI, în obstrucționarea justiției. The Washington Post scrie că adjunctul McCabe a fost un „paratrăsnet în bătăliile politice“ din jurul anchetei „Russia Gate“, condusă acum de fostul director FBI Robert Mueller.

The New York Times vorbește despre „presiuni venite de mai sus“ pentru ca McCabe să părăsească FBI. Însă întreaga presă liberală consideră că raportul amintit este plin de minciuni și exagerări menite să scape basma curată tabăra Trump.

De partea cealaltă, presa pro-Trump arată că abuzurile menționate în raport pot fi mai mari decât cele comise de autoritățile americane în scandalul Watergate. Carl Bernstein, jurnalistul care a expus corupția din administrația Nixon în anii 1970, arată că demisia forțată a adjunctului directorului FBI seamănă cu „masacrul de sâmbătă noaptea“, atunci când președintele Nixon i-a cerut procurorului general să-l demită pe șeful echipei ce ancheta echipa prezidențială, ceea ce face acum Robert Mueller.

„Mișcarea de rezistență“ ripostează

Cutremurul FBI s-a petrecut chiar în ajunul discursului președintelui Trump privind Starea Uniunii, motiv pentru care rivalii democrați suspectează că totul a fost premeditat. Este drept că nici opoziția nu stă degeaba. Mai mulți actori de la Hollywood au organizat un contraeveniment luni seară: „Starea Uniunii în viziunea Poporului“, un eveniment care a dorit să coalizeze „mișcarea de rezistență“, scrie CNN. „Acestea sunt Statele Unite ale Americii, nu Statele scindate ale Americii“, a spus comicul John Leguizamo. „Democrația este atacată și noi, americanii, trebuie să luptăm pentru ea“, a spus actrița Cynthia Nixon. Publicația The Hill anticipa că „mișcarea de rezistență“ se va face simțită și în timpul discursului prezidențial de marți seară: unii congresmanii democrați vor purta însemnele campaniei #MeeToo împotriva agresiunilor sexuale, iar alții vor boicota evenimentul.

Joe Kennedy, noua stea a democraților?

Tradiționalul răspuns oficial al Partidului Democrat la discursul președintelui Trump va fi oferit de reprezentantul Joe Kennedy III, 37 de ani, nepotul fostului procuror general și candidat prezidențial Robert F. Kennedy, fratele celebrului președinte al SUA. Este o decizie a democraților menită să-l scoată pe tânărul Kennedy în lumina reflectoarelor, de unde și speculațiile privind propulsarea sa cât mai puternică în vederea alegerilor prezidențiale din 2020. Cum discursul Starea Națiunii și răspunsul opoziției au devenit adevărate spectacole televizate, prestația în timpul acestor evenimente poate fi ori o trambulină, ori una care să-l îngroape pe politician. O mișcare stângace sau un discurs neconvingător au anulat până acum șansele a doi democrați pentru nominalizarea la Casa Albă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

5 Comentarii

 1. si noi avem Watergate-ul nostru in care este implicat un domn *Gabi-sri* acesta mergand din scarba la munca, sacrificandu-si viata persoanala, adica umbland la *fetite* fiind in misiune:)))!

 2. Bre oameni buni,stiam de cateva saptamani ca va izbuncni un nou scandal Watergate ,cu mult mai mare decat cel de pe vremea lui Nixon.Am scris despre iminenta acestui scandal acum cateva zile intr-o postarea de-a mea.Numai ca postarea n-a aparut si nu-nteleg de ce!O fi crezut cineva ca-i o stire falsa,ca doar nu-njuram pe nimeni astfel incat sa nu fie publicabila.Oricum Trump asa de tare i-a lovit in statu paralel ca aia sunt in stare de orice ,chiar sa-l elimine fizic numai sa nu-l lase sa guverneze.Se duce o batalie pe viata si pe moarte punandu-se la bataie sume imense de bani numai si numai pt a-l scoate din joc pe Trump.Sper din tot sufletu’sa nu le iasa marsavia,pen’ca daca le iese s-a terminat cu noi,statu’mafiot si #rezistent va pune definitiv stapanire pe Romania pt simplu’motiv ca area finantare comuna cu deep state-ul #rezistent american,sunt oarecum sincronizate.

 3. Inca nu te-ai prins Marcule?! /nici ca deja esti tinta cu „arcu”. Din atata banet cat are dispus la (in)discretie, Secu mai face si economii /n-o sa puna ascultari in case tuturor mocofani. Mai simplu a cunoaste „opinii” este sa pui la dosare „postari”, preluate de-a gata de la Cotidian (macar atat ar putea si Nistorescu recunoaste /dar!, ar deconspira un „secret”, de fapt al lui Polichinelle, „…o paine alba-n casa”).

 4. Nu vă mai faceţi iluzii cu privire la Preşedintele Donald Trump. În spatele dumnealui se află ACEEAŞI Stăpîni din Umbră care „pilotează” şi blamatele servicii secrete – adică „statul paralel”. Veţi „rezista” la unii, pentru a cădea în mrejele altora, de aceeaşi factură – însă identificaţi ca aparţinînd „opoziţiei” -; dar, în realitate, manevraţi de aceeaşi păpuşari oculţi. Doriţi dovezi? Începeţi-vă documentarea cu articolele de mai jos:

  „JEW OWNED TRUMP SERVES ISRAEL & BETRAYS AMERICA” [Notă: lista numelor din josul paginii web se poate verifica!]
  http://www.prabhupada.org.uk/articles1/jew_owned_trump.htm

  „Meet the Jews in Donald Trump’s inner circle”
  https://www.jta.org/2016/11/14/news-opinion/politics/meet-the-jews-in-donald-trumps-inner-circle

  „Does Israel recognize Ivanka Trump as Jewish? It does now. Ivanka Trump converted to Judaism before marrying Jared Kushner, an Orthodox Jew, in 2009.”
  https://www.usatoday.com/story/news/world/2017/02/08/israel-ivanka-trump-jewish/97638832/

  Shalom!

 5. Domnilor, pentru aceia care mai cred in bazaconiile democrației, statului de drept, a Democraților occidentale pure, fara urma de corupție intr-un stat “de drept’. Aflați ca, eroul zilei este amiralul Mike Roberts șeful NSA care, știind ca : nevinovatul, constituționalistul, progresistul Obama a băgat microfoane de supraveghere in Trump Tower, tocmai ca sa discrediteze campania viitorului Președinte Trump, l-a avertizat pe acesta de supravegherea neconstituțională. Atunci, toată campania s-a mutat in New Jersey la proprietatea de golf a lui Trump. Despre ce corupție vorbim/ ? Când fostul Președinte american Obama poate sa înfunde pușcăria împreuna cu șeful de la CIA și FBI pentru încălcarea gravă a Constituției ! Atunci sa vedem cu ce tupeu vor veni unii sa ne dea lecții de “ combatere a corupției”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.