CCR îi „liniștește” pe cei din USR- PNL: „Secția de anchetare a magistraților este…”

Curtea Constituţională a respins miercuri sesizarea USR – PNL privind Ordonanţa de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, astfel că actul normativ este constituţional.

„Obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, obiecţie formulată de un număr de 92 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România” a fost primul punct pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Curţii.

Uniunea Salvaţi România împreună cu Partidul Naţional Liberal au contestat, în decembrie 2018, la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă nr.90/2018 privind înfiinţarea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

Cele două partide au identificat patru motive de neconstituţionalitate în adoptarea ordonanţei.

În primul rând, au considerat că nu sunt întrunite cele trei condiţii obligatorii care justifică adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, respectiv existenţa unei situaţii extraordinare, imposibilitatea amânării reglementării acesteia şi motivarea corespunzătoare a urgenţei.

În al doilea rând, USR atrage atenţia asupra încălcării principiului separaţiei puterilor în stat,prin adoptarea de către Guvern a unui act cu putere de lege fără întrunirea condiţiilor justificative prevăzute de Constituţie şi recunoscute prin jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

În al treilea rând, în contestaţia depusă la CCR USR a atras atenţia asupra încălcării interdicţiei constituţionale de reglementare a regimului instituţiilor fundamentale ale statului prin ordonanţe de urgenţă.

În al patrulea rând, USR şi PNL au reclamat încălcarea obligaţiei constituţionale de respectare a tratatelor şi pactelor internaţionale la care România este parte. Una dintre obligaţiile rezultate din Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană este respectarea recomandărilor MCV, aşa cum a reţinut şi Curtea Constituţională prin Decizia nr. 2/2012. Ori, în cel mai recent raport emis în cadrul MCV, Comisia Europeană a recomandat expres României suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţe subsecvente, precum şi revizuirea legilor justiţiei, ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, precum şi de recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, argumentează cele două partide.

Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. CCR este o instanta politizata! Da o instanta fata de care am putina stima spre deloc. O instanta care din cand in cand mai adauga si la legi substituindu-se parlamentului.
    O institutie care consuma multi bani si care face jocurile pesede!

    • daca ccr accepta toate aberatiile depuse de usr-pnl-pmp-iohannis, atunci este ok si nepolitizata. daca nu, nenorocire. unde a adaugat la lege, cand s-a substituit parlamentului??? iti recomand sa mai lasi informatiile venite pe linie de fb, sau din alte surse specializate in manipulare

  2. Le zice careva și ălora de la CCR că instituții publice constituționale sunt alea de sunt înscrise în Constituție, alte forme de organizare fiind subordonate celor stabilite de Constituție ?

  3. ,,Comunicat de presă

    privind rezultatul alegerilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii

    Astăzi, 12 decembrie 2018, în cadrul şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii, a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Consiliului doamna judecător Lia Savonea, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (proiect de management).”
    ?

  4. din înţelepciunea populară : şo pe iei că mănâncă pui… frica păzeşte pepenii….cui pe cui se scoate….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.