CCR, regimul arendei. Lege organică, dar a fost adoptată ca lege ordinară

CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, marţi, că Legea pentru modificarea Codului civil referitoare la regimul arendei este o lege organică, dar a fost adoptată ca lege ordinară.

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii constituţionali, în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, au admis, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 51 de deputaţi, aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi deputaţi neafiliaţi din Camera Deputaţilor, precum şi de către preşedintele României şi a constatat că Legea pentru modificarea Legii 287/2009 privind Codul civil este neconstituţională, în ansamblul său.

„În esenţă, Curtea a reţinut că, prin conţinutul normativ al legii, aceasta este o lege organică, dar a fost adoptată ca lege ordinară, ceea ce contravine dispoziţiilor art.73 alin.(3) lit.m) şi ale art.76 alin.(1) prin raportare la art.147 alin.(4) din Constituţie”, arată instanţa constituţională.

Parlamentari din Forţa Dreptei şi din USR au reclamat la CCR încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la proprietatea privată şi regimul acesteia, a principiului egalităţii în drepturi şi a egalităţii în faţa legii, a principiul libertăţii economice şi a libertăţii contractuale a părţilor, precum şi a principiului referitor la proporţionalitatea reglementărilor care restrâng drepturi fundamentale şi a rigorilor impuse de prevederile Constituţiei referitoare la statul de drept.

Propunerea legislativă instituie o perioadă minimă obligatorie a contractelor de arendă, de şapte ani, condiţie fără de care eventualele contracte urmează să fie declarate ilegale.

„Acest lucru reprezintă o restrângere a exerciţiului dreptului de proprietate, în sensul în care cei care deţin proprietăţi pe care doresc să le dea în arendă nu vor mai putea decide în legătură cu respectiva proprietate, de la an la an, în funcţie de beneficiile obţinute”, au explicat parlamentarii.

Potrivit acestora, este „inadmisibilă” impunerea ca efect al termenului de şapte ani a unui drept de preempţiune pentru achiziţia terenului pe aceeaşi perioadă, precum şi permiterea schimbului de terenuri dintre arendaşi, fără a exista condiţia acordului proprietarului.

„Mai mult decât atât, prin efectul acestei legi, piaţa agricolă va fi blocată în privinţa noilor fermieri care vor dori să ia în arendă terenuri, consecinţa fiind o şi mai mare concentrare a terenurilor agricole în mâinile latifundiarilor roşii”, au indicat USR şi Forţa Dreptei.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a depus la CCR o sesizare privind neconstituţionalitatea actului normativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

  1. Mai ieri era teoria predictivității pentru cel care investește. Am luat în arendă jde hectare, dacă am garanția de 5 sau 7 anii iau împrumut de la bancă, care-mi dă că garantez cu contractele pe5 sau 7 ani, și cumpăr utilaje agricole performante ce le pot plăti în 5 ani. Dacă suprafața arendată fluctuează de la an la an nu te ia banca în serios. Italienii (cel din Pecica cu 1800 ha), elvețieni (unul 800 ha) austrieci, unguri, probabil cetățeni din țările Golfului ce dețin proprietăți de teren de sute și mii de hectare, nu au probleme de acestea. Primesc împrumuturi preferențiale de la statul mamă, subvenția de la statul român și tot beneficiul îl duc în țara lor!!! USR cu PMP cu ajutorul inconștientei sau tot mai antiromânești, sau prostiei CCR, blochează orice inițiativă în favoare românilor. Între între hârtiile adunate în disperare plecatului în 1944 din Basarabia a bunicului soției sunt și contracte de arendă. Contractele acelea de arendă în Regatul România, țara capitalistă “prin noi înșine”, erau pe 25 de ani; din anul 1935 până în anul 1961 domnilor USR-Drulă și PMP-Tomac. Vă scriu că poate nu sunteți ticăloși ci numai ignorați și proști. Doamne ferește de prostul harnic

  2. dar daca vrei sa vinzi cum faci, daca ai contract pe 7 ani? 7 ani? Dar este ”mort” ca numai el se desgraopa la 7 ani. Pt cine e facuta legea? Pt Basescu cu Nana, Buzatu cu altele sau pt strainii din Banat Bihor, etc.? Unii trec si prin necaz le mor parintii, nu au voie sa-si vanda terenul pt ca vrei tu predictibilitate, pt ca vrei tu sa nu existe concurenta, poate vrea altul sa arendeze ai uitat ca suntem in economia de piata? PS N-am teren, dar am logica.

  3. Daca se doreste predictibilitate si concurenta reala, nu-l legi pe proprietar de obligatii din astea , ii faci oferta incat sa te lase sa-i lucrezi pamantul!!! Sa nu inseli proprietarul ca ai investit in lucrari un pret nereal si apoi ca ai cules o cantitate mult mai mica decat cea reala. Vreti predicitibilitate, fiti onesti arendasilor!! Vreti predictibilitate, treziti-va ca traiti intr-o piata care se vrea concurentiala !!!Nu legile paguboase pentru proprietari rezolva problema ferimerilor antreprenori ! Alta e buba.

  4. Era bine să fi avut rude în PSD sau Securitate, din păcate pentru familie mea nu am avut. Din moștenirile din județul Timiș și și județul Sibiu nu am primit nici un petic de pământ din cele pe care a robotit familia, fiindcă era pământ bun. Am primit ce a fost mai prost. Votanții primarilor cu ajutorul Secretarului primăriei-omul SRI, au primit pe bucăți proprietățile mele pe care le-au vândut pe bani mărunți italienilor ce dețin în prezent mii de hectare cu recolte bio exportate în totalitate și profituri uriașe externalizate la Italia. Subvenția de la România. Contract de arendă pe 5 ani precizează că denunțarea contrarului se face din timp până la 30 August ca să nu mai efectueze arendașul lucrările agricole pentru anul ce vine. Cât despre partide am carnet de PNL din 1992 dar după fuziunea cu PDL nu-l mai frecventez.

  5. cica laka cichi cea:
    -asa sint TOATE legile
    pline de raie neconstitutională.

  6. @ Emile. Si vrei tu acum sa faca el afaceri pe pamantul meu, cu bani de la banca din tara de unde a venit el, ca romanul nu are capital, iar Ciolacu se ocupa de asta, adica ca nu cumva sa aibe romanul capital ! Vezi programe si ajutoare de Stat din tarile alea occidentale care au existat acum 50 de ani : Nu cere nimeni pomana de la statul mafiot din Romania, dar scutiri de taxe si o legislatie mai laxa pentru a putea sa adune ceva capital s-ar putea, nu sa inventeze la ordinul stapanilor birocratie si relementari idioate , intr-o tara unde au confiscat pamantul si caii, aia care erau , pentru el taranul era tractorul vremurilor lui ! Astia care au venit cu legile astea sunt copiii si copiile alora care au luat pamantul bunicilor tai, lepre care nu au produs nimic la viata lor, ei se erijeaza in exponentii STATULUI !

  7. Emile, eu inteleg ce vrei tu sa spui, dar tu ai un plan de afaceri, garantii putine, si totul depinde de suprafata pe care te angajezi sa o muncesti… ori nu e treaba proprietarului sa-ti garanteze tie ca nu-l vinde. Vrei sa-ti garanteze ca-l tine in arenda la tine X ani, plateste-l in plus. Garantiile pentru investitiile astea trebuiesc date de agentiile statului. 2 la mana, gunoaiele care au semnat trecerea legii organice ca lege ordinara ar trebui sa raspunda cu functia.. de la cel mai mic consilier juridic pana la ministru si premier

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.