CCR: „Starea de alertă”, constituţională, dar cu condiții

UPDATE Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că dispoziţiile art.4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind starea de alertă sunt constituţionale, în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale, care pot fi limitate doar prin lege.

Cu alte cuvinte, orice afectare a drepturilor și libertăților poate fi făcută exclusiv prin lege adoptată de Parlament.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis:

1. Cu unanimitate de voturi, a respins excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.2 lit.f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

2. Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale.

În motivarea soluției pronunțate, Curtea, în mod similar considerentelor pe care s-a întemeiat Decizia nr.152 din 6 mai 2020 privind starea de urgență, a statuat că actul normativ care restrânge/afectează drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor sau instituții fundamentale ale statului cade în sfera interdicției prevăzute de art.115 alin.(6) din Constituție, astfel că, respectând cadrul constituțional rezultat ca urmare a revizuirii Legii fundamentale din anul 2003, o reglementare cu un atare obiect nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului”, arată CCCR într-un comunicat.

Curtea Constituțională a analizat miercuri sesizarea Avocatului Popurului referitoare la „starea de alertă”.

Avocatul Poporului a sesizat, în 6 mai, Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

19 Comentarii

  1. Ultima speranta a romanilor pentru LIBERTATE SI RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI RAMANE AVOCATUL POPORULUI SI CCR. RESPINGETI ACEASTA NEMERNICIE A DICTATURII STRANUTULUI SI A MASTILOR, A INTERDICTIEI DE A MUNCI, DE A CALATORI, A TRAUMATIZARII COPIILOR, PENTRU DISTRUGEREA ECONOMIEI ROMANIEI SI IMPOTENTA ECONOMIEI ROMANIEI. ROMANIA TREZESTE-TE !

  2. Dr.si libertatile fundamentale nu pot fi lasate la indemana si discretia adm. publice,mai precis a lui ISU A lui ARafat!.Desi OUG/26.aprilie 2004 prevedea la art.4 alin (2)ca ” Pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz” prin Lg.15/28/02/2005 de aprobare,ulterioara,s-a modificat si s-a prevazut in loc ,ca „(2) Pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră.”Acesta modificare prin Lg.15/28/02/2005 privind „luarea oricaror masuri”este neconstitutionala atat privind starea d eurgenta cat si starea de alerta,pe aceasta baza D.195 privind este neconstitutional si persista intrebarea de ce Parlamentul nu a l-a atacat la CCR!Av.Pop prin sesizarea sa, vrea sa preintampine mentinerea restrangerii dr.si lib.ciuntite de IOHANNIS si in timpul asa zisei „stari de alerta prin luarea oricaror masuri”Doar terorismul si forta majora justifica starea de urgenta si alerta.Or, covidul declarat in burta de Iohannis ca „stare de urgenta „si acum”alerta”,nu justifica riscuri si amenintari la Securitatea Nationala ,dovada faptul ca Iohannis a initiat,efectuat operatiunea Sparanghelul prin livrare de forta de munca -sclava-care este in curs de desfasurare ampla.In tara este interzisa munca si redresarea ec.,cetatenii tinuti in „lagare”.Suspendat ,IOhannis!Demisia ARAFAT,L.Orban,MOTIUNE DE CENZURA CONTRA GUV>!

  3. Cand este neclar viitorul, CCR este cu guvernul. Este normal, ei nu sunt medici iar riscul de a fi scosi vinovati de hastagisti este cam mare pentru linistea lor.

  4. Intr-o tara normala presedintele era deja suspendat si guvernul demis! Ce vor astia sa faca e nazism! Ar trebui sa iesim in strada rapid. Vad ca deontologii si rezistentii tac si se ascund,oare de ce?

  5. Mare comedie! Deja pe alte forumuri berbecii care acum cateva zile dadeau de pamant cu CCR si Dorneanu, acum ii aproba. Zi-le hashtagisti!

  6. Decizia CCR a dat dreptate Avocatului Poporului care s-a referit la incompetenta Administratiei in legiferari si cu precadere acelea care restrang drepturi si libertati cetatenesti, de aceea nu inteleg bucuria unora si supararea altora.
    A dat o Decizie epocala, una care nu o sa permita nici in viitor securistilor sa ingradeasca aceste drepturi si libertati
    folosindu-se de conjuncturi. De ce credeti ca securistii s-au adresat Parlamentului pentru rezolvarea problemei stiind ca
    controlandu-l pot rezolva problema ingradirii pe aceasta cale…

  7. Pentru toata prostimea de Pinilei.S-a judecat o ordonanta din 2004.
    Nu s-a judecat ordonanta Lucovidului.Ordonanta din 2004 care se refera la starea de alerta este constitutionala.Ordonanta n-are nici in clin nici in mineca cu ce vrea sa faca gubernul Lucovidului.Lucovidul poate sa dea o ordonanta de urgenta pe stare de alerta dar nu are voie sa incalce drepturi si libertati.
    Dreptul de a te misca liber, dreptul la manifestari politice,la libertate religioasa,la intruniri cu mai mult de 3 persoane nu poate fi incalcat prin ordonanta de urgenta pe care ar putea s-o dea Lucovid incepind de vineri.
    Iar au luat un dus rece Malai Mare si Lucovid si Vela Vuvuzela.

  8. Are perfecta dreptate „Corector”
    Daca citesti cu atentie si rationament decizia CCR este clar si fara echivoc, nu se pot restrange drepturi si libertati printr-o ordonanta data de Lucovid si malai mare!

  9. Le-a luat … ‘jucăria’, căt de curând ‘o nouă ieșire’ a ‘premierului din umbră’ !

  10. unde-i lucovid cel perfid, să-l dau afară din partid? o fi la vila lac, pe el să mă ..c …

  11. CCR esteo institutie NECONSTITUTIONALA pentru ca nu respecta principiul fundamental al Constitutiei: nimeni nu este mai presus de lege. Fara respectarea acestui principiu fundamental, CCR format prin masinatiuni politice subterane din juristi diletanti in marea lor majoritate in materie de Drept Constitutional si fata de care nu exista cai de atatc sau sanctionare. Asadar CCR este un fel de stat dictatorial intr-un stat denumit democratic si care adauga fara rusine la lege dupa bunul plac sau in functie interese rezultate de negocieiri secrete in WC-urile institutiei, fara consectinte punitive pentru actele lor. Deci CCR ete mai presus de lege, sfidand Constitutia. Sau mai sintetic, Constitutia s-a transformat in CCR, CCR este insasi Constitutia.

  12. @Corector, ce ai patit? Sau ai furat nick-ul adevaratului Corector. Treaba ta este sa critici PSD, sa faci raspunzator PSD-ul ptr brambureala noastra ! Ce drepturi? Aici vorbim de Presedinte si Partid. Nimic, nicio lege nu poate ingradi vointa, LIBERTATEA LOR de-a face ce doresc cu Romania si romanii, clar?
    N-ai de lucru? Uite iti dau eu tema. Stii ca nu am vrut niciodata, nu vrem nici acuma sa majoram punctul de pensie ptr ca clientela noastra, securistii, cei cu salarii si pensii speciale, producatorii straini de armament, multinationalele (subventii de stat) au nevoie de acei bani. Ia fa bine si convinge-i ca ce bine le va fi daca vor deveni si mai saraci iar ai nostrii si mai bogati iar ptr asta ar trebui sa ne si voteze in continuare!

  13. @Max
    Sper sa nu ma insel dar am senzatia ca tu esti securistul. Orice institutie trebuie sa poarte raspunderea faptelor sale. Daca nu, asta e dictatura iubita de securisti ca tine.

  14. O singură observație. Atât KWI cât și guvernul României au jurat la investire că respectă Constituția țării. Unii au mai pus mâna și pe Biblie la jurământ. Văd că nu prea valorează mult acest jurământ. Este foarte trist. Eu nu cred că nu știau aceste lucruri și la momentul primei ordonanțe militare. De altfel după părerea mea noțiunea de ordonanță militară este absolut absurdă în situația dată. Mai ales că nu s-a apelat la militari din prima fază și nici nu suntem în război. Sau suntem? Eu cred că s-a tras de niște legi la modul grosolan, am violat practic legislația după pofta unora.

  15. Cur tea îndeamnă la anarhie, dezordine ,boală și moarte ! Cine se află de fapt în spatele ( ! ) Cur ții ??

  16. Aseara l-an auzit pe minstrul sanatatii raspunzand la intrebarea:
    – poate pleca omul la sinaia sai valea prahovei dupa modelul cantari in piata? Raspunsul a fost socant:”doar daca ai casa in zona”! Cum adica bre, doar daca …”? In concluzie, ordonantele se respecta si se aplica „DOAR DACA”? Nu cumva si cetateanul este obligat „doar daca” are sau nu, poate sau nu, stie sau nu, intelege sau nu, si putem continua! Ce inseamna sa fii parsiv ca guvernul meu,…doar daca??! Eheheeee! Si cica acesle ordonante au la baza seriozitatea si discernamantul sau se respecta ordonantele de toata lumea, doar daca!

  17. „Smarandache”, de cate ori sa-ti mai repet ca esti chiar mai talamb decat Talambul Suprem din Deal? Ciecum cis, circum cis, dar intotdeauna mai ramane ceva dupa aceasta operatiune, dar in cazul tau constat ca treaba e radicala…Tu nu-mi citesti explicatiile si ale celorlalti cititori normali? Ce scrie turcitule in Constitutie? De ce nu ne spui odata ce vrei tu sa se schimbe in Constitutie si daca tot o dai cu ciuma rosie si „Nea Nelu”, de ce o accepti, de ce nu vrei alta forma de stat?
    Tu vorbesti, bara gladina in salvari, de securisti?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.