Ce fac alte țări în scandalul calității produselor

Prim-miniștrii din țările membre ale Grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) l-au autorizat pe omologul lor slovac Robert Fico să discute joia viitoare cu președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, despre reclamațiile legate de calitatea inferioară a produselor alimentare distribuite de companii occidentale în regiunea lor, transmite agenția ungară de presă MTI, citată de Agerpres.

Premierul slovac a subliniat miercuri, după convorbiri purtate la Budapesta cu colegii săi din acest grup și cu șeful executivului israelian Benjamin Netanyahu, că locuitorii din statele membre ale grupului se simt „cetățeni de categoria a doua” din cauza „calității duble a produselor”, care, în opinia sa, contribuie la răspândirea neîncrederii în Uniunea Europeană (UE).

Fico a ameninţat miercuri după-amiază că va impune restricţii pentru importurile din alte ţări europene, în urma scandalului calităţii alimentelor vândute în ţările central şi est-europene, printre care se numără şi România, care sunt inferioare prin comparaţie cu alimente similare vândute în ţările din vestul Europei, relatează BBC.

”De ce aceeaşi marcă de fish fingers conţine mai mult peşte la vecinii din Austria”, s-a întrebat premierul Fico.

Prim-ministrul ceh Bohuslav Sobotka a apreciat la rândul său că trebuie schimbate regulile la nivel european, pronunțându-se împotriva practicilor unor companii de a furniza produse de calitate diferită între state membre ale UE și subliniind că omologii săi din acest grup sunt de aceeași părere.

Reamintim că Sofia intenționa, încă din martie a.c. să se alăture inițiativei statelor din Grupul Vișegrad de a elabora reglementări care să asigure standarde alimentare uniforme în Uniunea Europeană, pentru ca firmele să nu mai vândă în Europa de Est produse de calitate inferioară celor comercializate în Europa Occidentală, după cum anunța ministrul Agriculturii din Bulgaria, Hristo Bozukov, transmitea Novinite, potrivit Agerpres.

Problema avea să fie dezbătută la Bruxelles, în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit al UE, a explicat Hristo Bozukov, într-un interviu acordat publicației bulgare 24 Chasa.

Acesta a apreciat că procedeul prin care se livrează pe piețele din Europa de Est produse cu mai multă sare, grăsime și îndulcitori artificiali reprezintă „o discriminare”.

„Cred că vom avea succes, deoarece din ce în ce mai multe state se alătură inițiativei”, a declarat Bozukov.

”Problema ‘standardelor duble’ folosite de producătorii de alimente trebuie clarificată și se vor înregistra progrese în acest scop dacă și alte state membre se vor alătura inițiativei statelor din Grupul Vișegrad de a elabora reglementări care să asigure standarde alimentare uniforme în UE”, a afirmat, anterior, ministrul Agriculturii din Ungaria, Sandor Fazekas.

Ridicarea Estului – Vișegrad: favoriți, rebeli şi cruciaţi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.