CE grăbeşte demersurile pentru impozitarea multinaționalelor

Comisia Europeană a propus miercuri o directivă care asigură transpunerea rapidă a acordului internațional privind impozitarea minimă a întreprinderilor multinaționale.

Potrivit unui comunicat al CE, propunerea stabilește modul în care principiile ratei efective de impozitare de 15% vor fi aplicate în practică în cadrul UE. Aceasta include un set comun de norme privind modul de calculare a acestei rate efective de impozitare, astfel încât aceasta să fie aplicată în mod corespunzător și consecvent în întreaga UE.

„Normele propuse se vor aplica oricărui grup mare, atât național, cât și internațional, cu o societate-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE. În cazul în care rata efectivă minimă nu este impusă de țara în care își are sediul o societate supusă unui impozit scăzut, statul membru al societății-mamă trebuie să aplice un impozit complementar. Propunerea asigură, de asemenea, impozitarea efectivă în situațiile în care societatea-mamă este situată în afara UE într-o țară cu un nivel scăzut de impozitare care nu aplică norme echivalente”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, propunerea prevede, de asemenea, anumite excepții. Pentru a reduce impactul asupra grupurilor care desfășoară activități economice reale, întreprinderile vor putea exclude o sumă de venituri egală cu 5% din valoarea activelor corporale și cu 5% din masa salarială. Normele prevăd excluderea unor valori minime ale profitului, pentru a reduce sarcina de asigurare a conformității în situații cu risc scăzut. Aceasta înseamnă că, atunci când profitul și veniturile medii ale unui grup multinațional dintr-o jurisdicție se situează sub anumite praguri minime, venitul respectiv nu este luat în considerare la calcularea ratei.

„În luna octombrie a acestui an, 137 de țări au sprijinit un acord multilateral istoric pentru a transforma impozitarea întreprinderilor la nivel mondial, abordând nedreptățile de lungă durată, dar menținând competitivitatea. Doar două luni mai târziu, facem primul pas pentru a pune capăt uniformizării fiscale la un nivel inferior, care afectează Uniunea Europeană și economiile sale. Directiva pe care o propunem va garanta că noua rată efectivă minimă de impozitare de 15% pentru întreprinderile mari va fi aplicată într-un mod care să fie pe deplin compatibil cu legislația UE. Vom continua cu o a doua directivă în vara viitoare pentru a pune în aplicare celălalt pilon al acordului, privind realocarea drepturilor de impozitare, odată ce convenția multilaterală aferentă va fi semnată. Comisia Europeană a depus eforturi susținute pentru a facilita acest acord și sunt mândru că astăzi ne aflăm în avangarda punerii sale în aplicare la nivel mondial”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

12 Comentarii

  1. Pai, atunci de ce-a stat Dragnea la inchisoare ? Pentru exces de clarviziune ?

  2. PNL se opune cu tarie, doctrinar. Noi ajutam multinationelele si jupuim poolimea.
    Clar?!

  3. o singura solutie, interzicerea supra-nationalelor.

    PS Dragnia a facut puscarie pentru plafonarea preturilor la energie …

  4. Impozitare minima desi profitul e urias?! De fapt, vorba romaneasca „o mana spala pe cealalta dar ambele ascund orori grave”! Doar asa poti dustruge o tara definitiv si o natiune imbolnavita de orori!

  5. Iohanus,Socatzule,pericol mare,pai se poate asa ceva,ce contravine convingerilor si principiilor voastre ” liberale „? Ba,agatati-va
    urgent cate o placarda de gat si dati fuga la Bruxeles la protest.Cu avionul ala care costa 11.500 Euro ora de inchiriere,acum nu stim cat mai costa.Nuu itati sa va luati si cate un drapel cu tricolorul ca sa stie aia dela Comisie ” cine sunteti si ce doriti „. Pe ei baaaaaa.

  6. Asaaaa
    Sa vezi viteza mare și in colonie
    Abia acum vor pune Directiva in practică…
    Altfel, cum sa deranjeze guvernul multinaționalele!?
    Nu se putea….la noi.

  7. …iarăși minciuni!
    C.E. e aghientura corporațiilor amerloce, abuzează de poziția sa și de puterile C.J.U.E., încalcă tratatele de constituire a U.E., încalcă propriile legi privind imigrația, își depășește zilnic atribuțiile și inventează „calea corectă” ce să o urmeze statele constituente, dă directive asupra Drepturilor Omului, impune afaceri de familie ale fîndălaienilor ca politică generală în statele membre, condiționează drepturi de interpretările proprii, etc.!
    U,E, LA GUNOI!
    C.E. LA PUȘCĂRIE! Juncker LA PUȘCĂRIE! Barroso LA PUȘCĂRIE! Cioloș LA PUȘCĂRIE!

  8. @a VOR IMPOZITARE MINIMĂ. Directiva este cu dedicatie pt țările care au impozitări mari. Adică vor să le fie corporatiilor la fel de bine ca-n România unde impozitarea e spre ZERO. Dragnea vroia să urce impozitarea. Si nu era exagerat procentul de 20% comparativ cu 80% Norvegia, 70% Marea Britanie etc la exploatarea resurselor naturale etc.
    Acum, (după îndepărtarea lui Dragnea) impozitarea in România e spre zero. Deci, gratis… Basca mai sunt abonati și la subvenții de stat… Ca-n Rai e in România…:-)

  9. Ma opun ca impozitarea sa se faca de catre UE . UE va strange banii si apoi va conditiona repartizarea lor . Justitia , fiscalitatea trebuie sa fie apanajul national , nici o partajare cu alte institutii sa nu fie permisa. E batalia pe care o duc Polonia si Ungaria impotriva mandarinilor dualismului galo prusac din UE .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.