Ce le coace Trump europenilor

Criticii președintelui Trump oscilează între disperare și speranța că nebunia tarifelor va dispărea. Ei presupun că fanfaronade lui Trump se vor încheia atunci când realitatea va demonstra cât de greșite sunt raționamentele sale economice. Însă acești critici nu au fost atenți: fixația lui Trump pentru tarife este parte dintr-un plan foarte solid, dar și foarte riscant”, scrie Yanis Varoufakis.

”Cei care critică politica lui Trump nu înțeleg cum se învârte capitalul pe glob. Ca și berarul care se îmbată cu băutura pe care o face, ei ajung să creadă în propria propagandă – că trăim într-o lume a piețelor concurente în care banul este neutru iar prețurile se ajustează pentru a echilibra cererea cu oferta în toate domeniile. Nesofisticatul Trump are, de fapt, o gândire economică mult mai sofisticată decât a criticilor săi, pentru că înțelege că economia brută, nu productivitatea marginală, este cea care conduce la nivel intern și internațional.

Trebuie să ne întrebăm de ce Trump crede că America este exploatată de restul lumii? Care este viziunea lui despre noua ordine internaționala, cea în care America trebuie să fie ”great again”? Ce intenționează să facă? Doar după ce răspundem la aceste întrebări putem să producem o critică pertinentă a planurilor lui Trump.

 

De ce crede Trump că America a încheiat niște târguri proaste? Marea nemulțumire a lui Trump este că, în vreme ce supremația dolarului asigură puteri uriașe guvernului SUA și clasei conducătoare, străinii se folosesc de dolar într-un mod care garantează declinul Americii. Unii consideră că dolarul este marele privilegiu al Americii, însă el este și marea povară a Americii.

Trump s-a plâns de zeci de ani din cauza declinului industriei americane. ”Dacă nu ai oțel, nu ai țară”, spunea el. Care este vina dolarului? Trump spune că băncile centrale străine nu lasă dolarul să se deprecieze la nivelul potrivit pentru SUA – un nivel la care America să poată crește exporturile și să reducă importurile. Nu este vorba despre vreo conspirație a băncilor centrale ale lumii, ci doar despre faptul că nu există o monedă mai sigură decât dolarul. Este absolut firesc ca europenii și asiaticii să adune în băncile centrale dolarii care vin în țările lor atunci când SUA importa produse de acolo. Nu schimbă dolarii în moneda proprie și astfel reduc cererea pentru moneda proprie și-și ajută exporturile. Munții de dolari care se adună sunt folosiți apoi pentru a cumpăra datoria guvernului SUA și pentru a-i juca pe Wall Street.

Și aici apare problema. Potrivit lui Trump, America importă prea mult pentru că este un cetățean global foarte bun și se simte obligația să le dea străinilor posibilitatea de a-și păstra rezervele în dolari. Pe scurt., producția americana a scăzut pentru că America este un bun samaritean: muncitorii americani și clasa de mijloc suferă pentru ca restul lumii să poată crește.

Însă statutul dolarului asigură și excepționalismul american, care este acceptat și apreciat de același Trump. Faptul că toate băncile centrale cumpără datoria SUA permite Americii să aibă un deficit uriaș, cheltuieli militare uriașe care ar duce la faliment orice alta țară. Fiind valută globală, dolarul îi permite președintelui SUA să sancționeze orice stat și orice cetățean al planetei.

Din perspectiva lui Trump, America se auto-subminează de dragul gloriei geopolitice și al oportunității de a acumula bogății. Bogățiile acestea ajung toate pe Wall Street și îi sărăcesc exact pe cei care l-au votat pe Trump de două ori – americanii care produc oțelul și mașinile de care o țară are nevoie pentru a rămâne viabilă.

 

Nici măcar asta nu este cea mai mare îngrijorare a lui Trump. Coșmarul lui este că hegemonia americană se va încheia. În 1988, când își promova cartea ”Art of the Deal” la Larry Kimg și la Oprah Winfrey, Trump se plângea: ”Suntem o națiune îndatorată. În următorii ani se va întâmpla ceva cu noi, pentru că nu poți să pierzi câte 200 de miliarde de dolari pe an”.  Încă de atunci, Trump era convins că America se apropie de marginea prăpastiei: producția SUA se reduce, cererea globală de dolari crește, iar dolarul va trebui să se aprecieze pentru a ține pasul cu rezervele de care are nevoie restul lumii. Asta nu poate să țină la nesfârșit. Când datoriile SUA vor atinge un anumit punct, străinii se vor panica, vor vinde activele în dolari și vor găsi o altă valuta. Americanii vor fi lăsați singuri în haosul internațional, cu un sector productiv ruinat, cu piețe financiare prăbușite și cu un guvern falit. Speriat de acest scenariu, Trump și-a asumat misiunea de a salva America creând o nouă ordine internațională. Ce vrea Trump să facă în 2025 este să dea lumii reversul șocului Nixon, șocul care a dus la finalul sistemului Bretton Woods și a deschis epoca financiarizării în care trăim acum.

 

Asta nu înțeleg criticii lui. Ei greșesc crezând că Trump se gândește că tarifele vor reduce ele singure deficitul comercial al Americii. Utilitatea lor este dată de capacitatea de a-i forța pe bancherii centrali să reducă dobânzile naționale. Prin urmare, euro, yenul și yuanul se vor apropia de dolar. Asta ar duce la scăderea prețului bunurilor importate în SUA și nu ar afecta buzunarul americanului. Practic, țările supuse tarifelor vor plăti pentru tarifele lui Trump.

Însă aceste taxe sunt doar prima fază a planului. Odată ce tarifele mari vor deveni regula, iar banii străini vor începe să se acumuleze la Trezoreria SUA, Trump va aștepta ca prietenii și dușmanii săi din Europa și Asia să înceapă să strige. Atunci va începe faza a doua a planului: marea negociere.

Spre deosebire de predecesorii săi, de la Carter la Biden, lui Trump nu-i plac întâlnirile multilaterale. El negociază între patru ochi. Modelul său este butucul cu multe spițe al bicicletei, unde niciuna dintre spițe nu poate afecta mult funcționarea roții. În viziunea sa despre lume, Trump este încrezător că poate discuta cu fiecare spiță în parte. Într-o mână cu tarifele și în cealaltă cu amenințarea că America poate lua scutul de securitatea de deasupra unor țări sau îl poate abate împotriva altora, Trump crede că poate îndupleca cele mai multe țări.

Să le înduplece pentru ce? Să-și aprecieze monedele fără să renunțe la activele în dolari pe termen lung. Trump nu se așteaptă doar ca toata spițele (țările) își vor reduce dobânzile, ci va cere și altceva, în funcție de interlocutor. Țărilor asiatice care au multe rezerve în dolari le va cere să vândă o parte din obligațiunile în dolari pe termen scurt, pentru a-și aprecia în acest fel moneda. Țărilor relativ sărace din zona euro, care au o putere de negociere redusă și din cauza sciziunilor interne, Trump le poate cere trei lucruri: să preschimbe obligațiunile americane pe termen lung în unele pe termen foarte lung sau chiar perpetue; va cere ca industria germana să migreze în America; și, firește, le va cere să cumpere mult mai multe arme americane.

 

Vi-l imaginați pe Trump zâmbind la gândul acestei a doua faze a planului său? Când un guvern străin va accepta solicitările lui, va înregistra câte o nouă victorie. Și când vreun guvern recalcitrant va refuza, tarifele vor rămâne în vigoare. Odată ce se va încheia această a doua faza, lumea va fi împărțită în doua tabere. Una va fi sub scutul de securitate al Americii, cu costul unor monede naționale mai puternice, al pierderii fabricilor și al cumpărării forțate a exporturilor SUA, inclusiv arme. Cealaltă va fi apropiată strategic de China si Rusia, însă va rămâne conectată cu SUA prin legături comerciale care vor aduce profit Americii prin intermediul tarifelor obișnuite.

Ca orice plan, acest plan al lui Trump poate să dea greș. Deprecierea dolarului ar putea să nu fie suficientă pentru a anula efectul tarifelor asupra prețului plătit de consumatorii americani. Sau vânzarea dolarilor ar putea fi prea mare pentru a menține dobânzile americane suficient de mici pe termen lung. Însă, dincolo de aceste riscuri gestionabile, planul va fi supus unor încercări pe două fronturi politice.

Prima amenințare politică este interna. Dacă deficitul comercial al SUA va începe să scadă conform planului, banii privați din străinătate nu vor mai curge în valuri pe Wall Street. Brusc, Trump va trebui să-și trădeze fie prietenii finanțiști și moguli imobiliari, fie să trădeze clasa de jos care l-a ales. Între timp se va deschide un al doilea front. Privind țările ca pe spițele unei roți, Trump va constata că a stârnit mari nemulțumiri peste hotare. Beijingul ar putea să transforme BRICS într-un nou Bretton Woods, în care yuanul să aibă rolul de ancoră al dolarului în sistemul original. Se poate ca asta să fie consecința uluitoare a planului lui Trump.”

 

Recomanda 11

17 Comentarii

  1. Cauza profunda a situatiei actuale a SUA este mutarea sectorului de productie industriala in China. Lacomia i-a indemnat pe oamenii de afaceri nu numai din SUA ci din tot vestul colectiv sa profite de 2 lucruri in China: forta de munca ieftina si perspectiva celor 1,4 miliarde de consumatori. Tot ce trebuiau sa faca era sa le asigure un loc de munca si niste bani. Numai ca nu a fost sa fie asa cum si-au planificat, chinezii au invatat si au reusit sa depaseasca statutul de filon uman devenind cel mai spectaculos succes economic si ce mai vreti dumneavoastra. Uitati-va la ce cumparati in mod usual. Chiar daca pe produs scrie conceput in SUA sau Franta sau Germania de cele mai multe ori scrie si „Made in China”. In curand va scrie doar „Made in China” dar vine din urma „Made in India” cu energia si materiile prime din Rusia. Dupa care BRICS va pune cireasa pe tort. Pentru ca SUA si-a pierdut mare parte din forta de munca calificata luandu-se dupa himera ca IA va inlocui omul.

  2. @Divagatie. Domnule draga nu stiu de unde va informati dar eu nu cred ca 12 oua costa 7.55$. Nu am fost de mult in SUA dar prin apropiere, intr-un lant de magazine americane numit Costco, eu cumpar 24 de oua la 7.49$ si salariul minim este de 15$/ora.

  3. Donald le arată țărilor europene niște tarife de-o să ardă la buzunar americanul de rînd. Nu tot așa este cu embargoul UE împotriva Rusiei de ne-au lăsat, pe noi europenii de rînd, mai săraci decît am fost?

  4. Inunzi pagina cu prostii !
    i-a un exemplu de la MISHTEUAX care sune arevaruri stranii … colosal paguboase UE -> „URAGANE LA BERIN!” …ultima etapa = FINALA trumpist-musk-ista ❤️
    (PS: intelectualilor cu IQ falsificat … nu ca IQ~155 al straniului PROPHET-MISHTEAUX „PUTIN va pierde LOCAL pentru a castiga GLOBAL” = USA + RUSSIA decid peste capul UE 😀 … soarta Urkaniei condusa ethnic [vezi „salutul roman” a lui MUSK 😉 !] -> Ce era daca credeati de la inceput in REAL [Q] prophetul mishteaux ? 😉
    ‘(n-ati vazut cum le ante-stia [„ochii pe butelie”🤫😁] PREA punctual, dinainte)
    ❤️✡️❤️
    🤫👽🤔

  5. Articolul da din gard in gard, atat e de superifial si in sti prețios
    Daca Trump mărește taxele vamale/comerciale se întâmpla următoarele :
    1.Veniturile federale cresc,odata cu cresterea taxelor
    2.Profiturile importatorilor scad sau preturile cresc, ca sa se evite scaderea profiturilor
    3.Cresc preturile,apare inflatia
    4.Creste inflatia,scade puterea de cumparare
    5.E stimularea înclinația spre consum și descurajata înclinația spre economisire
    6.Cresc dobanzile bancare
    Observație : in SUA este un excedent de masă monetară mult peste oferta reală de mărfuri, nejustificat de mare,deci SUA isi poate exporta liniștită inflația atat timp cat dolarul joaca rolul, fals astazi, de moneda de rezerva
    Din razboiul comercial cu China din primul mandat a castigat China ,pentru ca SUA nu poate produce nimic la preturi decente ,competitive,pentru ca atat costurile fixe :energie el,combustibil,etc cat si costurile cu mana de lucru sunt prea mari pentru a incuraja reindustrializarea

  6. Aeticolul da din garin gard,e atat de superifial
    Daca Trump mareste taxele vamale/comerciale se intimpla urmatoarele :
    1.Veniturile federale cresc,odata cu cresterea taxelor
    2.Profiturile importatorilor scad sau preturile cresc, ca sa se evite scaderea profiturilor
    3.Cresc preturile,apare inflatia
    4.Creste inflatia,scade puterea de cumparare
    5.E stimularea înclinația spre consum și descurajata înclinația spre economisire
    6.Cresc dobanzile bancare
    Observație : in SUA este un excedent de masă monetară mult peste oferta reală de mărfuri, nejustificat de mare,deci SUA isi poate exporta liniștită inflația atat timp cat dolarul joaca rolul, fals astazi, de moneda de rezerva
    Din razboiul comercial cu China din primul mandat a castigat China ,pentru ca SUA nu poate produce nimic la preturi decente ,competitive,pentru ca atat costurile fixe :energie el,combustibil,etc cat si costurile cu mana de lucru sunt prea mari pentru a incuraja reindustrializarea

  7. Geo-politica economica este un domeniu atit de vast , atit de complex , atit de fin si dinamic incit toti cei care pretind a fi buni cunoscatori trebuie sa accepte ca nu pot predictiona nici macar 1 % din ce se va intimpla in urmatorii 5 ani pe scena politica, economica si militara mondiala .
    Nici chiar TRUMP nu poate pretinde ca poate previziona mai mult de 1% din evenimente .

  8. Pentru domnul Mishteaux. Aurul azi este 2009,8 $ uncia, iar inainte de anul 2000 era 350 de $ uncia…este greu, dar putem acumula Aur in inima noastra ca si lumina dinaintea luminii care se numeste tot AUR la vechii intelepti…

  9. Criticii lui Trump „uita ca Bretton Woods (SUA, îndatorate, însa $ = UNICA moneda de REZERVA BANCARA MONDIALA = tara-ncaseaza dobânzile folosirii lui), e MORT (vinovat: sorosismul sustinut de 1000 de baze militare în lume), moneda de rezerva bancara mondiala e YUAN-ul chinezesc, Rusia cere platile-n în RUBLE si BRICS îsi consacre o moneda proprie.

  10. @Leonas
    Nu mi s-a primit comentariul…de aceea revin in Romania salariul minim este de 2500/22/8 ore deci aprox. 15 lei, 10 oua se vand cu 15,8 lei in supermarket, la ei 12 oua costa 7,55$, iar salariul minim era de 10$/ora asa ca nu-i mai plange, cand la tine e mai greu…

  11. Legea păstrării energiei spune că nimic nu dispare fara urmă și nimic nu apare pur și simplu din nimic. Cineva va săraci ca alții să trăiască mai bine. Americanii papa de zece ori mai mult decât un european din Albania. Așa că cusuți buzunărele, vine Trump.

  12. „@cârcotaș 🛀 AUD ?🤫 spune:
    28 mai 2024 la 18:22
    […]
    Mie mi-e sincer straniu cum putea sti de-acum 4 luni ca acum in mai […]
    ca esalon ajuns nr 2 sa fie la ordin americanesc 😉 (anti_MAGA) canibalizati de esalonul 1 (de azi) !

    […]”

  13. „TATA LOR spune:
    28 mai 2024 la 18:30
    „DUCE cumva USA un RAZBOI ECONOMIC subtern cu UE ?”

    😉
    Ce IQ trebuie sa ai ca sa te doar intrebi nu sa si meditezi pe-acesta thema 😉 ?
    ->
    AUD „cârcotaș”-le 😀 ?
    SHALOM si tie desi tu nu esti de-al meu ! Nu esti din TRIB ! 😐

    😎😎😎 SINCER intre noi … 2-oi necunoscuti … de cati bani are nevoie cineva care VERIFICAT-STIE viitorul ? 😎😎😎

    De ce ante-stia mishteaux acum 4 luni ca in SRI se vor duce lupte canibalizante peste ..exact „4 luni” ?
    Poti raspunde ? Iti dau un indiciu … straniul mishteaux ante.stia si de POGROAME si de GENOCID-ul acre le-a deja urmat ! 😉
    ______
    Observ ca voi desi faza cu „augustul lui TRUMP” nu stiti cu cine aveti ludic-pueril de-aface ! 🙁 [e chiar TATA LOR , breh !]
    (ca mini-micro-dovada la cele laudabile; Cat mai e aurul azi ? :|)”

  14. Aveti dreptate dar apare ceva neprevazut si pentru Trump si pentru cei ce se hranesc cu dolari. BRICS si noile modalitati de plati intre ei. Plus acoperirea valorii monezilor nationale cu aur. Si asta nu o poate sanctiona Trump si aliatii oricat ar vrea. Politica sanctiunilor a mers fata de tari mici sarace si indatorate, cand s-a intins la statele puternice da rateuri si mai mult se intoarce ca un bumerang impotriva celui ce le-a initiat. Deci nu pariati inca.

  15. ”Dacă nu ai oțel, nu ai țară” Iata ce ne-a facut UE, FMI si ”ratia” de otel care aveam dreptul s-o producem. Din mitul otelului din care a fost construit Eiffel la privatizare si falimentarea sidelurgiei de toti binevoitorii care nu aveau nevoie de parteneri ci de sclavi pe plantatiile de sparanghel si capsuni. Ce ne-a adus UE? Beculete si mai nou faina de „…”. Ni s-au inchis CET-urile si ni s-au dat la REMAT de Burduja si Virgil Popescu oamenii omului care a condus Romania Esuata. Cred in Fizica forta-reactie sau in vorba din batrani:”Dupa fapta si rasplata/Fiecare isi gaseste Nasul” si in Concluzie:
    Ceea ce tie nu-ti place altuia/altei tari nu face!!! Ursula CE/UE ca ti se va intoarce

  16. Mda, si mie mi-e teama ca Sua o sa ajunga o putere ban ala ca Rusia… 10 oua la ei =10 $ ma gandesc ca au tiparit prea multi dolari fara acoperire daca nu cumva au bagat rusii dolari falsi, asta doar Banca Americii poate afla. Nu stiu e un contient greoi Sua. Oamenii ne-au atentionat acum tari nucleare precum Franta, Anglia sau conucleare precum Turcia trebuie sa-si asume responsabilitati EuroOtan. Avem bani, avem cercetatori si arme doar bice ne mai trebe si oarecare ceva carice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.