Ce mai zice BNR despre cursul de schimb?

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), Dan Suciu, a susținut, marți, că instituția este în continuare atentă la evoluția cursului de schimb, dar nu are „suficiente clarificări – nici legate de buget, nici legate de Ordonanța 114, ca să mai risipim din tensiunea aceasta”.

„Tensiunea s-a mai temperat (în ceea ce privește cursul de schimb – n.red.), dar, în continuare, rămâne o situație care merită toată atenția și beneficiază de toată atenția Băncii Naționale. Asta nu pentru că spune cineva sau altcineva să facem acest lucru, ci pentru că aceasta este treaba noastră. Din păcate, nu avem suficiente clarificări – nici legate de buget, nici legate de Ordonanța 114, ca să mai risipim din tensiunea aceasta. Ulterior (după ce vor veni clarificările – n.red.), depinde ce clarificări vin”, a spus Dan Suciu, într-o emisiune la Realitatea TV.

Cursul de schimb al monedei naționale a scăzut marți la 4,7601, cu 0,06% față de luni, când s-a oprit din perioada de creștere din ultimele trei săptămâni, după ce a atins, vineri, un maxim istoric de 4,7648 lei/euro.

Despre audierea lui Mugur Isărescu în Parlament

Purtătorul de cuvânt al BNR a mai spus marți, că sunt câteva motive din cauza cărora audierea Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, s-ar putea să nu aibă loc săptămâna viitoare.

„Haideți să vedem invitația. Săptămâna viitoare se întâmplă câteva lucruri importante. Poate că nu săptămâna viitoare trebuie să aibă loc această discuție. Nu vreau să împing lucrurile, trebuie să vedem, Consiliul de Administrație decide, nu eu”, a precizat Dan Suciu, marți, în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Băncii centrale a reamintit că, luni, este programată ședința Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială (CNSM).

„Spunea și domnul Tăriceanu că este obligatoriu un dialog Guvern – Banca Națională. Da, va avea loc acest dialog în cadrul acestui Comitet. Este Comitetul care cuprinde în structura sa instituțională trei reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, trei reprezentanți ai Băncii Naționale și trei ai ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară – n.red.). Vom discuta și problemele legate de Ordonanța 114 și toate implicațiile pe care le are această ordonanță. Mi-e greu să anticipiez cum va avea loc discuția, dar acesta este cadrul instituțional al discuției, în care am fi vrut să aibă loc această discuție, inclusiv din decembrie. N-a avut loc, deși pe 17 decembrie, a avut loc acest Comitet, nu ni s-a spus nimic de această ordonanță, apropo de comportamentul loial pe care ni-l solicită Ministerul de Finanțe, și pe 18 decembrie s-a anunțat această ordonanță. Apropo de comunicare și comportament loial. Sigur că suntem dispuși, obligați, nu dispuși în Comitetul de Supraveghere Macroprudențială”, a explicat Suciu.

Reprezentantul BNR a mai susținut că un alt motiv pentru care nu poate avea loc această audiere este acela că săptămâna viitoare are loc și ședința de politică monetară și prezentarea raportului asupra inflației.

„Sunt câteva evenimente în calendarul băncii, care sunt deja prinse, așa că, printre ele, probabil, vom găsi și timpul necesar, dacă Parlamentul, comisiile acestea consideră să avem o discuție aplicată și nu una inventată”, a subliniat Suciu.

De asemenea, întrebat, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a menționat că obligațiile instituției în ceea ce privește bugetul de stat sunt minimale. „Bugetul este responsabilitatea Guvernului. Aici nu avem nimic de comentat”, a completat Suciu.

În ceea ce privește impactul bugetului asupra inflației, care este obligația principală a BNR, Suciu a subliniat că instituția va lua în calcul impactul acestuia, în momentul în care va fi finalizat.

Suciu a explicat, marți, care sunt motivele pentru care Mugur Isărescu nu a spus niciodată dacă își mai dorește sau nu un nou mandat de Guvernator și care sunt condițiile în care vor fi făcute alegerile pentru conducerea BNR, în toamnă.

„Nu, n-a făcut acest anunț. (…) Nu s-a pronunțat niciodată, în legătură cu acest subiect, în mod explicit, așa încât să putem trage o concluzie și nu cred că este cazul să se pronunțe, atâta vreme cât discuția a ajuns acum abia să devină acută, pentru că au apărut aceste tensiuni. Vom vedea dânsul, în momentul în care este cazul să vadă”, a afirmat Dan Suciu, marți, într-o emisiune la Realitatea TV, referitor la afirmația că Mugur Isărescu a declarat că nu va candida.

Purtătorul de cuvânt al BNR a mai spus, zâmbind, că n-are nicio informație, dacă Mugur Isărescu și-ar mai dori sau nu un nou mandat. Născut la 1 august 1949, Mugur Isărescu este Guvernator al BNR din septembrie 1990, cu un an de pauză, în 2000, când a fost premier și când a candidat pentru funcția de președinte al României, având unul dintre cele mai lungi mandate din Europa.

„Aceste chestiuni nu se fac prin anunțuri. Dacă Parlamentul decide o prelungire sau o neprelungire, este atributul Parlamentului. Tot Consiliul (de Administrație al BNR – n.red.) intră în această categorie – au același statut în privința nominalizării, alegerii și a continuării mandatului (…)”, a punctat Suciu.

Mandatul Consiliului de Administrație al BNR și pentru Guvernator se încheie la data de 11 octombrie 2019.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Astia de la BNR au inceput sa se creadă deasupra legilor si a muritorilor de rand, exact ca DNA.

  2. nereusita de a va scuza, in mentalul colectiv BNR devine o institutie ostila in dezacor cu problema reala…

  3. Lasul isarescu nu are curaj sa dea ochii cu comisia parlamentara. Se crede buricul pamantului.

  4. BNR este o institutie a „tradarii Romaniei”, fara nici o legatura in acest moment cu romanii, nimeni nu stie in Romania „unde se afla tezaurul de aur al tarii si cine profita de el, cursul euro-leu este in permanenta in favoarea bancherilor straini” si atunci … de ce „nu este destituita BNR” din toate prerogativele pastrarii „tezaurului Romaniei si a afacerilor dubioase ale cursului valutar ???. Isarescu … este un ipochimen si un membru al masoneriei si in consecinta apara interesele masoneriei straine, delapìdand poporul roman de tot ce are prin toate mijloacele dubioase posibile sub protectia legilor strambe.

  5. Da, un program cam incarcat pentru o persoana de 70 de ani, „consigliata” de alta de 83 de ani. Nu ar fi mai bine sa isi vada de ale lor? Inteleg ca pensia este derizorie pentru cele doua genii, dar ma gandesc ca la varsta asta or fi economisit cate ceva, si-or fi reparat dintii si alte parti, plus ca au sa le scada cheltuielile cu costumele, camasile si cravatele. La vie, Manole!

  6. Pai evident ca existe motive obiective dar si politice ptr deprecierea leului. Intre cele obiective ar fi ca acuma trebuie sa platim furnizorilor in euro toate importurile (cumparaturile) facute de „black friday” si de craciun. Ca in RO nu prea se produce nimic de larg consum, aproape totul este de import ce se plateste in euro. Nici macar energie nu mai avem suficienta, producatorii straini din RO prefera sa exporte, iar RO cumpara de pe piata libera cu euro ptr piata interna. Asta este capitalismul pe care ni l-am dorit, nu?
    Pe de alta parte firmle straine isi duc acasa profitul facut in lei in RO. Toate astea inseamna o cerere enorma de euro.
    La cele politice ar fi inconsecventa in deciziile din domeniul economic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.