Ce ne poate îmbolnăvi de cancer digestiv

Cancerul digestiv este o boală foarte periculoasă, care conform statisticilor, este responsabil pentru cele mai multe decese cauzate de bolile oncologice. Specialiștii gastroenterologi apreciază că stilul de viață este decisiv în declanșarea cancerului digestiv, spunând că unele dintre cele mai grave cauze de îmbolnăvire sunt consumul de carne roșie și Helicobacter Pylori.

„O alimentație dezechilibrată poate fi un factor de risc pentru toate tipurile de cancer gastric și mă refer aici la consumul excesiv de grăsimi saturate, de produse super procesate, de alcool, la insuficiența aportului de fibre. În plus, extrem de periculos pentru sistemul nostru digestiv este excesul de carne roșie. Am constatat la mulți dintre pacienții noștri cu cancere gastrice prezența aceste obiceiuri culinare și, de aceea, recomandăm eliminarea acestora”, spune medicul gastroenterolog Cem Aygün, specialist în endoscopie digestivă în cadrul clinicii Acibadem.

Hecobacter Pylori crește riscul de cancer la stomac

În topul cancerelor digestive diagnosticate de medici sunt cele de colon, pancreas, stomac și esofag. Pe lângă dieta săraca în legume și fructe, fumatul este responsabil pentru riscul crescut de cancer digestiv. Cât privește cancerele de stomac, acestea apar și din cauza unei infecții extrem de răspândite în rândul populației. „Este cunoscut faptul că Helicobacter Pylori crește riscul de cancer de stomac. Prezența acestui microorganism indică un prim risc de cancer de stomac, iar atrofia și metaplazia asociate acestei infecții cresc riscul de boală malignă. Deși știm că celulele sistemului nostru imunitar recunosc și atacă bacteria, acestea nu o pot anihila. Helicobacter Pylori poate trăi în stomacul unei persoane din copilărie și până la vârsta adultă, iar inflamația care se perpetuează ani în șir reprezintă un factor de risc important pentru multe tipuri de cancer care afectează sistemul nostru digestiv”, completează medicul gastroenterolog.

Simptomele afecțiunilor maligne

Helicobacter Pylori se transmite în condițiile unei igiene precare, prin alimente contaminate, prin apă și contact direct cu o persoană infectată. Tratarea infecției cu antibiotice poate reduce cu 40% riscul cancerelor gastrice. Cât privește simptomele afecțiunilor maligne, acestea diferă în funcție de localizarea bolii. Astfel, prezența unui cancer la nivelul sistemului digestiv poate fi semnalată prin dureri, anemie, scăderi rapide în greutate, sângerări intestinale, dureri retrosternale, acumularea de lichid în abdomen și colorarea pielii în galben. Însă multe dintre aceste afecțiuni sunt silențioase în primele stadii de boală, de aceea specialiștii recomandă efecturea regulată a unui set de analize și investigații personalizate.

Programe de screening

„La ora actuală, știm că o treime dintre cancerele gastro-intestinale pot fi prevenite. Cum putem face asta? Cel mai important lucru pe care îl putem face este să aplicăm programe clinice de screening pe scară largă. De exemplu, pentru cancerul colorectal se recomandă testele de sânge anuale, dar și o colonoscopie. De asemenea, există programe clinice și pentru alte tipuri de cancere digestive, dar acestea diferă de la un tip de pacient la altul. Astfel, cancerele de pancreas pot apărea la persoanele care au în familie cazuri cu o astfel de afecțiune malignă. Există și programe de screening pentru cancerele hepatice, destinate persoanelor infectate cu virusurile hepatice B și C și celor care au în familie afecțiuni maligne ale ficatului”, recomandă medicul.

De mare folos în prevenirea cancerelor sistemului digestiv sunt dieta bogată în legume și fructe, reducerea consumului de grăsimi saturate și carne procesată, de sare și alcool. Renunțarea la fumat, alături de menținerea greutății optime și de sport sunt atuuri în plus în controlul riscului de cancer din sfera digestivă.

Citiți și:

Bolnavele de cancer mamar, uitate de autorități

Tot mai mulți tineri mor din cauza cancerului de colon

Leucemia, cel mai frecvent tip de cancer la copii

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.