O descoperire care salvează vieți

Medicamente noi împotriva cancerului

mamografie-cancer-mamar-san

Două noi medicamente împotriva cancerului mamar au primit undă verde de la autoritățile din sănătate din Marea Britanie, potrivit BBC. Este vorba despre palbociclib și ribociclib. Oamenii de știință spun că medicamentele încetinesc evoluția cancerului aflat în stadii avansate pentru cel puțin 10 luni și pot întârzia nevoia de chimioterapie.

Aproximativ 8.000 de persoane din Anglia vor avea de acum încolo acces la acest medicament, în timp ce 45.000 de noi diagnostice de cancer la sân sunt date în această țară în fiecare an. Inițial, Palbociclib fusese respins din cauza prețului său foarte ridicat. Dar prețul a fost renegociat. Un tratament cu 21 de capsule costă 2.950 lire sterline, preț care este valabil și pentru o cutie de 63 de tablete cu ribociclib. Diferența între cele două medicamente este că palbociclib este recomandat femeilor în organismul cărora boala a început să se răspândească, în timp ce al doilea medicament poate fi prescris femeilor ce au trecut de menopauză. Potrivit medicilor, tratamentele sunt de o singură pastilă pe zi împreună cu un inhibitor care să blocheze producția de estrogen ce poate alimenta cancerul mamar.

Medicamentul care poate schimba vieți

Vikki Orive, care a primit tratament cu palbocicil timp de doi ani, ca parte a testelor, le-a spus ziariștilor BBC că aprobarea acestor medicamente este o veste minunată. „Este un medicament care poate schimba viața a mii de femei și a milioane din întreaga lume în anii care urmează. Îți provoacă o stare de oboseală, dar se poate controla, pentru că eu primisem doza cea mai mare posibilă. Cine se uita la mine nu putea crede că sunt bolnavă. Am avut o viață bună cu numai câteva efecte secundare.“

Craig Eagle, șeful Departamentului Oncologie de la Pfizer, cel care a lucrat la fabricarea acestui medicament, spune că „tratamentul ajută la controlarea și încetinirea dezvoltării bolii cu până la doi ani, oferind un timp în plus pentru pacienții tineri“. Nicholas Turner, profesor de oncologie moleculară la Institutul Cercetării Cancerului din Londra și consultant medical oncolog la Royal Marsden, spune că noile medicamente sunt „unele dintre cele mai importante realizări pentru femeile cu cancer în stadiu avansat din ultimele două decenii. Aceste medicamente le permit femeilor să ducă o viață normală mai mult timp“.

Citiți și:

Când ar putea recidiva cancerul de sân

Elemente esențiale pentru vindecarea cancerului mamar

Cine sunt „proștii“ din sănătate?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

2 Comentarii

  1. „The Lancet: Pacientii romani nu au acces la servicii medicale din cauza coruptiei.

    Coruptia larg raspandita NU mai reprezinta o noutate pentru Sistemul de Sanatate din Romania, care are cele mai mici cheltuieli (per capita si raportat la PIB) din UE.
    Incepand din anul 2015, 41 de oficiali de rang inalt din sistemul de sanatate si administratori de spitale din Romania au fost trimisi in judecata sau condamnati pentru fapte de coruptie.
    Printre acestia se numara 1 secretar de stat din Ministerul Sanatatii, 4 presedinti si 1 vicepresedinte al CNAS, 4 presedinti de Case Judetene de Asigurari de Sanatate si 15 directori de spitale, arata o analiza semnata de membri ai Observatorului Roman de Sanatate aparuta in The Lancet, cea mai prestigioasa publicatie medicala europeana.

    La 1 septembrie 2017, procurorii DNA au retinut 14 persoane acuzate de coruptie, printre care si presedintele in functie al CNAS, Marian Burcea, si fostul presedinte al CAS din Bucuresti, Lucian-Vasile Bara, intr-un dosar care vizeaza decontarea ilegala a unor servicii fictive de ingrijiri medicale la domiciliu, inclusiv pe baza unor dosare medicale intocmite in fals. Procurorii DNA estimeaza ca bugetul CNAS a fost prejudiciat, in acest fel, cu aproximativ 3 milioane de euro in perioada Ianuarie 2016-August 2017.

    2. CNAS, Acuzata ca intarzie nepermis includerea pe lista tratamentelor compensate a unui nou medicament destinat bolnavilor de cancer.
    „CNAS intarzie nepermis de mult includerea pe lista tratamentelor compensate a unui nou medicament destinat bolnavilor de cancer”, scrie Duminica deputatul USR Tudor Pop, membru in Comisia pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, pe pagina sa de Facebook. El precizeaza ca este vorba despre Pembrolizumab, un medicament care face trecerea de la chimioterapie la imunoterapie, de la un tratament care ataca toate celulele la un tratament tintit, care ataca doar celulele canceroase.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.