Efectele crizei de medicamente

Aproximativ 1.800 de medicamente au dispărut din România în ultimii doi ani, viața a mii de bolnavi fiind în pericol.

Calvarul acestora pare să mai dureze mult și bine, având în vedere că autoritățile nu au identificat încă soluțiile pentru a rezolva situația actuală. În lipsa lor, bolnavii se văd nevoiți să cheltuiască mici averi pentru medicamentele cumpărate din alte țări. În mod cinic, cei care nu-și permit astfel de cheltuieli rămân condamnați la suferință.

Cele mai multe medicamente din cele 1.800 de tratamente sunt pentru diverse boli neurologice. De exemplu, imunoglobulinele, esențiale pentru mulți dintre bolnavi, nu se mai găsesc de mult timp în unele spitale din țară. Cei mai afectați sunt bolnavii de Parkinson, o boală care nu se vindecă, dar care poate fi stăpânită cu ajutorul tratamentului, Madopar fiind unul dintre medicamentele care nu se mai află pe listă. Din cauza scăderii prețurilor medicamentelor, în vara anului 2015, mulți producători refuză să mai aducă în România medicamente esențiale, iar bolnavii se chinuiesc să le găsească înlocuitoare sau să meargă în străinătate să le cumpere pe cele care au dispărut din țară.

Nu toate medicamentele generice sunt eficiente

Cele 1.800 de medicamente dispărute reprezintă de fapt un sfert din numărul total de medicamente de pe piața farmaceutică din România. Afirmația îi aparține lui Dan Zaharescu, director executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), care identifică drept cauză metodologia de calcul a prețului medicamentelor neadaptată la contextul european. „Situația a ajuns pe masa prim-ministrului, au fost discuții legate de ce se întâmplă. Una dintre cauzele principale ale dispariției medicamentelor de pe piață este actuala metodologie de calcul a prețurilor care a fost gândită înainte ca România să intre în UE, adică în anul 2004.

În condițiile în care acum România este stat membru UE, un asemenea mecanism nu ne ajută, trebuie să avem o metodologie de preț adaptată la contextul în care trăim. Din iulie 2015 au dispărut aproximativ 1.800 de medicamente, ceea ce este foarte mult, toate categoriile de pacienți sunt afectate“, explică Dan Zaharescu pentru gds.ro. În ceea ce privește Madoparul, medicament esențial pentru bolnavii de Parkinson, ca și în cazul altor medicamente însă, producătorii și Ministerul Sănătății nu s-au înțeles la preț, bolnavii fiind la mijloc. Deocamdată, bolnavii nu au primit decât promisiuni. Există medicamente înlocuitoare, dar sunt generice, și nu pentru toți pacienții sunt eficiente. Și atunci, drumurile către Bulgaria, de unde poate fi achiziționat Madopar, devin din ce în ce mai dese.

Lipsa imunoglobulinei amenință viața

Lista poate continua: imunoglobuline, Tripeltal și chiar și banalul distonocalm. „Imunoglobulinele sunt medicație care se administrează doar în spital, în cazuri selecționate. Se pot cumpăra, dar sunt scumpe. Sunt o mare necesitate în spitalul nostru. Am făcut solicitări, dar mi s-a spus că nu au fost ofertanți, nu s-au prezentat firme la licitație. Imunoglobulina ne trebuie în special la pacienții care au meningoencefalită sau în miastenie.

Cei cu miastenie chiar au viața pusă în pericol din această cauză. Avem astfel de pacienți, iar în momentul în care unul dintre ei vine în urgență ar trebui să le asigurăm tratamentul. Când nu avem această posibilitate, îi trimitem la alte spitale care au, dar nici acolo nu se găsește permanent“, explică dr. Dorina Iovănescu, șefa Secției de Neurologie de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova. Lipsa medicamentelor afectează și pacienții care suferă de epilepsie.

Madopar lipsește încă din 2015

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) este instituția aflată în subordinea Ministerului Sănătății care dă autorizația medicamentelor ce intră pe piață. „Medicamentul Madopar a plecat de pe piața farmaceutică din decembrie 2015. Acum este o problemă și la antiepileptice, cu Tripeltal.

Alt medicament oncologic de primă linie este în aceeași situație. Distribuitorii fac contract cu un deținător de autorizație de punere pe piață a medicamentului și ei își retrag aceste autorizații, unii temporar, alții definitiv. La imunoglobuline este vorba despre o discontinuitate temporară, dar problema este că nu există pe piață. Motivele pentru care ei își retrag aceste autorizații sunt fie de fabricare, fie de preț, motive comerciale“, declară Anca Crupariu, șefa Departamentului politici şi strategii în cadrul ANMDM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.