Statul nu știe câte paciente sunt în țară

Bolnavele de cancer mamar, uitate de autorități

Statul român nu are un program naţional pentru cancerul de sân şi nici nu ştie câte românce suferă de această boală care ucide anual peste 3 mii de femei. Această boală reprezintă încă principala cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din multe state ale lumii, inclusiv țara noastră. Peste 8.900 de cazuri de cancer la sân sunt diagnosticate în fiecare an în România, 1.800 din acestea fiind în stadiile cele mai avansate ale bolii.

Cancerul mamar este cel mai comun tip de cancer invaziv care afectează femeile din Europa, cu peste 490.000 de noi cazuri diagnosticate în fiecare an și 143.000 de decese. Din fericire, cancerul mamar nu mai este o boală incurabilă, mai ales dacă este descoperită în primele stadii de dezvoltare. Ceea ce este însă revoltător este faptul că, în timp ce în străinătate se folosesc terapii inovatoare, la noi lipsesc uneori și medicamentele clasice. Din această cauză multe paciente se simt deznădăjduite, singure în fața suferinței și renunță la tratament și, astfel, implict, renunță la viață.

Tratamentele inovative pentru cancer mamar nu sunt decontate

Oamenii de știință fac numeroase teste și studii pentru a ajuta cât mai mult bolnavele de cancer la sân să treacă peste boală, iar aceasta să fie cât mai ușor de tratat. Testele ajută la descoperirea timpurie a celulelor maligne, iar tratamentele inovative la vindecare. Speranța de viață crește mai ales pentru pacientele diagnosticate din timp. Asta nu se întâmplă însă și în țara noastră. Tratamentele inovative nu se aplică, iar terapiile folosite sunt cele clasice, pentru care, de multe ori, statul nu asigură fondurile necesare. Astfel, cifrele vorbesc de la sine. Dacă în UE rata de supraviețuire în caz de cancer de col uterin, ovarian și de sân este de 69,4%, în România aceasta nu depășește 60%, potrivit studiului „Afecțiuni oncologice feminine în România“, al Coaliției pentru Sănătatea Femeii.

„Există cel puțin două medicamente care se folosesc în Europa și care nu sunt rambursate în România“, spune Dragoș Median, medic oncolog. Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, spune că au fost pacienți care au renunțat la terapie. „Erau supărați că nu au venit medicamentele, că nu s-au făcut achiziții sau pentru că nu au fost introduse pe lista de decontate“, explică Cezar Irimia.

Ministerul nu a dezvoltat un program de screening pentru cancer mamar

Mai grav este însă că autoritățile din țara noastră nici nu au habar de numărul exact de bolnave de cancer mamar. La nivel naţional nu există o bază de date cu numărul de românce diagnosticate cu cancer la sân. 9.000 de cazuri noi de cancer la sân sunt diagnosticate în fiecare an în țara noastră, iar aproape 3.000 nu au șanse de salvare, pentru că au fost diagnosticate în ultima fază. Ministerul Sănătății nu a dezvoltat până acum un program național de screening, astfel încât pacientele să fie diagnosticate la timp și să aibă o șansă în lupta cu boala. Pentru multe dintre ele, salvarea există peste graniță, în străinătate, unde tratamentele inovative sunt accesibile bolnavelor. „Sunt multe medicamente pe care bolnavele și le cumpătă din Ungaria sau Bulgaria. Cele care au bani“, spune Irimia.

Semne ale cancerului la sân

Boala poate fi tratată, dacă este descoperită din timp. Medicii spun că semnele pot fi recunoscute uşor. Primele pe listă sunt pliurile, adică modificări ale texturii pielii de pe sâni şi din jurul lor. Apoi gropițele, adică un aspect de coajă de portocală. Urmează îngroşarea ţesutului mamar sau apariţia unor gâlme subcutanate, apariţia unei iritaţii în zonă, un mamelon care nu poate fi tras spre exterior, vene care au devenit vizibile pe sâni şi umflarea axilei. Medicii le recomandă femeilor care au unele din aceste simptome să facă un test de sânge şi o ecografie sau mamografie. Aceste analize pot confirma existenţa bolii sau le pot linişti, dacă nu au probleme.

Citiți și:

O mamă a aflat de la pruncul ei că are cancer mamar

Cancerul, depistat în numai 10 secunde

Tipurile de cancer care pot fi tratate

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.