Statul finanțează reconstrucția mamară

Ce pot face femeile care au suferit mastectomii

mamografie-cancer-mamar-san

O operație de mastectomie este o adevărată dramă pentru orice femeie. Aproximativ opt mii de românce diagnosticate cu cancer la sân suferă în fiecare an o operație de mastectomie. După pierderea simbolului feminității, marea majoritate nici nu vor să audă despre o operație de reconstrucție mamară, la care apelează doar 3% din femeile cu mastectomie, deși este gratuită.

Statul alocă din 2014 fonduri pentru endoproteze gratuite, dar lipsa de informare și frica nejustificată le împiedică pe multe să-și recapete bucuria feminității, după ce au suferit o operație de mastectomie. Și deși statul finanțează reconstrucția mamară, se fac tot mai puține operații. Anul trecut, a alocat fonduri pentru 800 de paciente. Nici măcar un sfert din bani nu au fost însă cheltuiți. Astfel, autoritățile s-au văzut nevoite să reducă semnificativ finanțarea. Din această cauză, de anul acesta Casa de Asigurări poate deconta doar 200 de endoproteze mamare gratuite. Operația de reconstrucție, cu implant sau țesut propriu, se poate face numai cu aviz de la medicul oncolog, dacă boala se află sub control și nu necesită radioterapie.

Am suferit mastectomie, dar o să fiu o altă femeie“

Maria a suferit o mastectomie anul trecut, după ce a fost diagnosticată cu cancer de sân în faza a treia. Luna aceasta a decis să apeleze la reconstrucție mamară.„Când afli că ai cancer e ca și cum… nu știu cum să spun… ca și cum s-ar prăbuși lumea. A fost așa de dificil! Îți vine să plângi numai când îți aduci aminte. Mă gândeam că nu o să trec prin asta. Dar am trecut. Ca să fiu sinceră, atunci când pierzi o parte din corp este foarte traumatic. A fost foarte greu și de atunci am acest sentiment că îmi lipsește ceva. Și vreau să fiu normală. Vreau să fiu eu din nou. Așa că atunci când am aflat despre reconstrucție mamară, m-am gândit și am zis că trebuie să încerc. Mi-e puțin teamă, dar sunt nerăbdătoare și îngrijorată în același timp. Nu m-am gândit niciodată că o să ajung în această fază. Ca să fiu sinceră, este puțin ireal. Am primit multe informații de la chirurg, de la anestezist, m-am documentat. Și am decis să o fac. După operație, când totul se va termina, voi fi o femeie diferită. Când e vorba de cancer, nimic nu mai contează. Să mai ai timp să fii cu cei dragi este tot ce îți dorești“, se confesează femeia.

Femeile cu mastectomii nu sunt informate

Multe românce nu știu însă despre această posibilitate. Chirurgii plasticienii sunt nemulțumiți din cauza lipsei de informare a femeilor care ar putea să-și recapete simbolul feminității prin astfel de operații de reconstrucție.

„Rareori se întâmplă ca medicul oncolog, cel de familie sau chiar chirurgul să le spună despre astfel de operații. Am întâlnit femei cărora medicii le spuseseră că reconstrucția de sân le poate da riscul de recidivă de cancer. Lucru total neadevărat. Ca să nu mai spun că dacă boala este în stare incipientă, operația de reconstrucție poate fi făcută imediat după cea de extirpare“, explică Mircea Simionov, medic primar chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă.

Reconstrucția – o victorie și mai mare asupra cancerului

Loredana a rămas fără un sân în urma unei mastectomii, iar în urmă cu opt luni a trecut printr-o operație de reconstrucție mamară. A ales reconstrucția cu țesut propriu.

„Când m-am trezit din operație mi-au zis că totul a decurs bine, am crezut că glumesc. Pentru că eu am crezut că am stat anesteziată 10 minute, dar de fapt operația durase zece ore. Au făcut totul foarte bine. A fost o operație care a reușit și asta a fost tot ce am vrut să aud. Indiferent de cât a durat. Am știut că este o operație dificilă. Am o cicatrice mare pe burtă, despre care mi-au zis înainte, și altele două deasupra sânului și sub el. Dar era parte din mine. Nu e ca și cum aș fi zis: ăsta nu e sânul meu. Au trecut trei ani de când am fost diagnosticată până la această fază.“

Medicul ei explică ce a însemnat această intervenție: „Această operație nu a folosit implanturi. Implică țesut de pe abdomen și ne ajută să reconstruim sânul. Este vorba despre țesutul pacientei. Propria piele, propria grăsime, iar sânul va fi moale. Va fi mai natural decât un implant“.

Lista unităților unde femeile care au suferit mastectomii pot face gratuit operații de reconstrucție mamară

Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri „Steaua“ Bucureşti, Spitalul Militar de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu“ Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan“ Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu“ Bucureşti; Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“ București, Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Spiridon“ Iaşi, Spitalul Clinic Judeţean Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

Citiți și:

Tipurile de cancer care pot fi tratate

Cancerul de col uterin ucide anual 2.000 de femei

Mai multe cazuri de cancer din cauza obezității

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.