Campus pentru învăţământ dual, finanțare aprobată

Contractul de finanţare pentru construirea Campusului integrat pentru învăţământul dual – PRODUAL a fost semnat, vineri, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, împreună cu rectorul Sorin Radu.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, proiectul a fost depus în urmă cu un an de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în calitate de lider al parteneriatului, şi de Primăria Municipiului Sibiu, cea care a cumpărat şi a pus la dispoziţie terenul de 20.000 metri pătraţi, aflat pe Calea Dumbrăvii.

Valoarea totală a cererii de finanţare este de aproape 26 milioane euro şi va fi susţinută prin Programul-pilot pentru dezvoltarea consorţiilor integrate pentru învăţământ dual, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)/Pilonul VI: Politici pentru noua generaţie/ Componenta C15: Educaţie/ Reformă.

Construcţia acestui campus are scopul de a asigura educaţia şi formarea profesională în sistem dual prin dezvoltarea de parteneriate cu operatorii economici, pentru a adapta educaţia şi formarea profesională la dinamica pieţei muncii din Sibiu şi din regiune, precizează sursa citată.

”Campusul, dimensionat pentru un număr de 250 de persoane (elevi şi studenţi care vor studia în acelaşi timp), va avea patru corpuri de clădire, fiecare cu o funcţionalitate diferită. Astfel, Corpul A va fi dedicat sălilor de curs şi laboratoarelor; Corpul B va acomoda cantina şi biblioteca; Corpul C – aula şi spaţiul multifuncţional, iar Corpul D va fi un cămin cu o capacitate de 150 de persoane. La nivelul solului se propune realizarea a patru parcări cu un total de 140 de locuri pentru automobile, o zonă cu două locuri de parcare pentru autobuze şi un spaţiu de andocare pentru biciclete. Planul prevede şi amenajarea exterioară a două terenuri de sport, unul de baschet (627 mp) şi unul de volei (360 mp)”, se arată în comunicat.

Iniţiatorul acestui proiect este Consorţiul pentru învăţământ dual PRODUAL, format din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în calitate de lider al parteneriatului, Primăria Municipiului Sibiu, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu, Colegiul Tehnic Energetic Sibiu, Colegiul Economic „George Bariţiu” Sibiu, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu, Colegiul „Şcoala Naţională de Gaz” Mediaş, Liceul Tehnologic Automecanica Mediaş, Continental Automotive Systems S.R.L. Sibiu, Compa SA, Ministerul Educaţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

13 Comentarii

  1. De cand are Sibiul universitate? De profesori nu mai vorbim , tataie Lazar procurorul sef doctor si cei ca el unde predau stiinta lor fare egal?

  2. Unde practică pentru învățământul dual? (De ce nu profesional?) Pozați și ruinele uzinei INDEPENDENȚA! Sibiu birourile Tribunalul Sibiu, Cazangeria e Lidl, și zeci de hale în ruină mai ceva reportaje din Ucraina. Unde e Balanța Sibiu? În locul Uzinei mecanice Mall Promenada. În locul fabricii de bere Trei stejari, în anii 70 una ce mai moderne fabrici din estul Europei numai inox care îmbutelia 5 sticle pe secundă, deșert și o clădire IT. Unde sunt Fabrica de stofe LIBERTATEA! , fabrica de pielărie, Fabrica de biscuiți VICTORIA!, de brânzeturi de excepție lica, în producție încă după 2000, doar geamuri sparte, afișe “De închiriat”. Fabrica de amidon și glucoză Amilon care procesa cartofii din podișul Făgăraș deșert și gropi. Toate în centru cu locuințele în preajmă cu acces la cale ferată cu tradiție, cu specialiști deosebiți Independența a creat echipamente pentru Cernavodă!!! Nici un război termonuclar care ar fi lovit România nu putea fi atât de exhaustiv în distrugerea fabricilor și uzinelor cum s-a întâmplat în România în timp de pace.

  3. spalarea creierilor in abominatii pentru sifonarea banilor nostri SUB CONDITII ABSURDE, ACORDURI SEMNATE IN NUMELE NOSTRU SI PENTRU NOI FARA IMPUTERNICIRE BHAI! NU I-A ALES NIMENI PE TRADATORII ASTIA! VREAU SCOLI DE MESERII SI PROFESIONALE CUM ERAU INAINTE. ATAT. LASATI OAMENII SA MUNCEASCA SI SA INVETE SA MUNCEASCA CU MAINILE SI MINTILE LOR! OTREPE SLUGARNICE, PARAZITI TICALOSI SI CRIMINALI CE SUNTETI! TREZESTE-TE ROMANE ODATA, MAH!

  4. este tot invatamant profesional arondat de universitate, dar i-au dat un nume sofisticat ca sa para. Interesant este cat de ”grijulii” sunt sa investeasca 26 de milioane de euro in Sibiu un orasel. In judetul vecin Mures cat au investit? Numai firmele germane au nevoie de muncitori calificati pe gratis ca profitul stiu sa-l cosmetizez, pardon externalizeze?

    PS raspuns pt Vai de studenti
    Capitalismul a ”scos” din piatra seaca Facultati de Medicina, asa ca si Sibiu are ca doar hartia suporta, desi inainte de ’89 tinerii se inghesuiau in Bucuresti. Prin anii ’80 in Bucuresti se intra cu 8,70, iar in provincie la Cluj spre exemplu cu 6 pe aceleasi subiecte. Acum cand examenul e doar o formalitate nici facultatea nu mai e decat o institutie cum spune Basescu.
    Fiul lui Ciolacu a mers la Constanta o alta ciuperca rasarita peste noapte.

  5. facultate de medicina „privata” unde „studentii”, toti urmasi de „medici” si „profesori”, tatici, unchi, interese, nici macar NU dau pe la scoala! habar n-au de nimic!- TOATE OPERATIILE LOR SUNT CRI-MI-NA-LE BHAI! SA VA FEREASCA SA AJUNGETI PE MASA DE OPERATIE! intai va preia un „medic” in varsta, un shpagar criminal, iar apoi VA TAIE UN ID IO TIZAT DE SCOALA PRVATA MAH, CARE HABAR N-ARE CE FACE! OPERATIE: NECROZA, SPETICEMIE, DECES. OPERATIA REUSITA, PACIENTUL MORT! CEI BUNI AU PLECAT. A RAMAS O MASA DE CRIMINALI SI SHPAGARI BIGPHARMA. foarte putini DOCTORI. unul dintre acesti sfinti doctori este Doctor (cu adevarat) FLAVIA GROSAN! si mai sunt pe lista – cei care au avut curajul sa spuna NU cand este NU!

  6. @Emile: foarte trist. Şi se mai miră cineva de ce tot creşte datoria externă? Pentru că ăsta a fost planul în 97: să distrugă tot ca să devenim consumatori pe datorie. Iar apoi să ne pierdem țara în contul datoriei neplătite.

  7. @ Beneficiarii contractelor de învățământ dual sunt categorii privilegiate sau defavorizate, ?

  8. @ În condițiile în care statul se dovedește așa neeficient administrator al resurselor publice, prin deficitele și datoriile acumulate, de ce ar interveni într-o relație dintre contractanți și forța de muncă, din poziție asemănătoare celei a mediatorilor, avocaților,p entru a facilita o relație contractuală de furnizare de forță de muncă calificată, pe care să o și pregătească, cu restriicții contractuale la libera circulație a forței de muncă asemănătoare oarecum și cu clauzele de reziliere de pe la fotbal, ?

  9. & Dacă e o formă de ”iobăgie educațională”, dacă și ciobanii pot plăti contracte pentru forță de muncă calificată de Ministerul Educației, ?

  10. Învățământ dual, altfel spus o țurcă săsesască! Dacă nu era(editat) de Sibiu la Cotroceni, poate ca banii se investeau cu cap și folos pentru sibieni. În sănătate, în învățământ competitiv nu în escrocherii din care iasă bani din vanzare mascata de diplome, samd…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.