Tratamente decontate la prețuri mult mai mici

Una dintre bolile cronice ale sistemului medical din țara noastră este subevaluarea tratamentelor și operațiilor de către Casa Națională de Asigurări. Astfel, apar situațiile în care pacienții sau rudele lor cumpără medicamente și materiale sanitare pe timpul internării. Uneori, diferența dintre costul real și cel decontat este și de cinci ori mai mare, iar bolnavul suportă consecințele.

Nu puțini sunt cei care au fost nevoiți să cumpere medicamente pe timpul internării lor sau a rudelor. „Soțul meu a fost internat două săptămâni în spital și a trebuit să cumpăr tot. M-au trimis la farmaciile de lângă spital și mi-au spus că fondurile alocate de stat pentru tratarea pacienților sunt insuficiente“, povestește o femeie revoltată de această situație.

Unde este greșeala

Bugetele spitalelor se calculează în funcție de numărul pacienților internați, complexitatea cazurilor și un coeficient stabilit de autorități. Numai că, acest coeficient este subevaluat, astfel că CNAS nu decontează niciodată tratamentele la valoarea reală. „De exemplu, o operație pe care noi o făceam, pneumonectomia simplă, era decontată la aceeași valoare cu pneumonectomia cu rezecție de carenă. Adică, pe lângă plămân mai scoți și o parte din trahee. A doua intervenție este mult mai scumpă, are riscuri mult mai mari“, explică medicul Florin Chirculescu.

CNAS nu are soluții

Şi reprezentanţii spitalelor private se plâng de acelaşi lucru. De exemplu, potrivit Palmed, pentru o analiză pentru tiroidă, statul decontează 20 de lei. Costul real este de 35 de lei. Pentru o endoscopie digestivă, statul plăteşte 370 de lei. Cu 75 de lei mai puţin decât valoarea reală. „Încercăm să introducem o contribuție personală a pacientului. Aceasta înseamnă că pacientul contribuie cu diferența aceasta dintre tariful decontat de CNAS și costul real al investigației. Nu este interzis, dar nici permis. Este la limita legalității. Am angajat și avocați și o să încercăm și în instanță să ne facem dreptate“, explică Cristian Hotoboc, președinte Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private.
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţin că în ultimii ani a crescut valoarea tratamentelor decontate şi că acestea sunt stabilite în urma negocierilor cu Colegiul Medicilor şi cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale. Nu au putut preciza însă când vor găsi bani suficienţi pentru a plăti serviciile medicale la valoarea reală.

370 de lei decontează statul pentru o endoscopie digestivă, cu 75 de lei mai puțin decât valoarea reală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.