Când ar putea recidiva cancerul de sân

Cancerul de sân poate recidiva după o perioadă de 15 ani de la terminarea cu succes a tratamentului, potrivit BBC, care citează un studiu publicat în New England Journal of Medicine. La femeile cu tumori mari și cu boala deja răspândită la nivelul nodulilor limfatici există risc crescut, de până la 40%, de recidivă. Oamenii de știință de la Universitatea Oxford spun că extinderea tratamentului cu terapie cu hormoni poate reduce riscul de recidivă.

Cercetătorii au analizat evoluția a 63.000 de femei timp de 20 de ani. Toate au avut cea mai cunoscută formă de cancer la sân. Adică, un tip care se alimentează cu estrogen, hormonul care stimulează celulele canceroase să se dezvolte și să se dividă. Fiecare pacientă a primit tratamente cu tamoxifen sau cu inhibitori care blochează efectele estrogenului sau stopează alimentarea hormonului.

Cine riscă recidiva

Deși după cinci ani de tratament boala a intrat în remisie și s-au vindecat, peste aproximativ 15 ani, un număr destul de mare de femei au descoperit că boala s-a răspândit în organism. În unele cazuri chiar și după 20 de ani. Femeile care au avut la început tumori mari, iar cancerul a apucat să se răspândească în patru sau mai mulți noduli limfatici aveau cel mai mare risc de recidivă a bolii în următorii 15 ani, spune studiul. Femeile cu tumori mici sau cu boala în stadiu incipient și care nu s-a răspândit în nodulii limfatici aveau risc de recidivă a bolii în următorii 15 ani de numai 10%.

Tratamente eficiente

Medicii știu de mult timp că cinci ani de tratament cu tamoxifen reduc riscul de recidivă cu o treime în primii cinci ani care urmează încetării tratamentului.

Cercetarea recentă sugerează că o terapie extinsă la 10 ani cu acest hormon poate fi mai eficientă în prevenirea recidivării bolii, dar și a decesului. Dar pot fi și efecte adverse în cazul tratamentelor cu hormoni care pot afecta calitatea vieții pacienților și care îi pot determina să renunțe la terapie. Printre acestea se pot număra simptome de menopauză, osteoporoză, dureri ale încheieturilor și sindromul tunelului carpian.

Citiți și:

Bolnavele de cancer mamar, uitate de autorități

România, țara fără program de screening pentru cancerul la sân

Cine sunt „proștii“ din sănătate?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.