Cum a reușit Australia să scadă numărul cazurilor de cancer

Australia ar putea deveni una dintre primele țări care vor introduce un nou program de screening cervical care ar putea să scadă numărul pacientelor cu această boală și care necesită mai puține teste, potrivit The New Scientist.

De la 1 decembrie, femeile din Australia vor putea trece de la testul Papanicolau, care se face o dată la doi ani, la un test HPV efectuat o dată la cinci ani. Se estimează că noul test ar putea să scadă riscul de a face cancer de col uterin cu până la 22 de procente, pentru că depistează boala într-un stadiu incipient. Olanda a fost prima țară care a trecut la acest program de screening în luna ianuarie. Marea Britanie și Noua Zeelandă au anunțat că urmează să adopte și ele programul, iar Italia și Suedia au supus proiectul dezbaterii publice. Femeile din SUA plătesc pentru un test HPV, dar nu există un program organizat de screening, potrivit sursei citate.

Un alt fel de test

Față de testul Papanicolau, care caută schimbări anormale ale celulelor cervixului și care ar putea duce la cancer, testul HPV depistează papilomavirusul transmis sexual care poate duce la 99% din aceste anormalități. Noul test poate fi făcut o dată la cinci ani, pentru că durează mai mulți ani, de obicei 10 sau mai mult, pentru ca papilomavirusul să cauzeze cancerul. În comparație cu testul Papanicolau, pentru programul de screening HPV este nevoie de o mostră din celulele recoltate din cervix cu o perie specială. Dacă proba este pozitivă la HPV, pacienta va fi monitorizată pentru orice schimbări celulare anormale care ar putea fi tratate înainte de a deveni, eventual, canceroase.

Citiți și:

Boli grave fără simptome

Tipurile de cancer care pot fi tratate

Depistat devreme, cancerul de col – vindecabil 95%

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

  1. probabil au murit toţi cei care aveau cancer şi erau înregistraţi sau nu îi mai înregistrează,ca în România, deci doar o falsă statistică. că altfel e păcat să dai speranţe gratuite oamenilor necăjiţi. e ca şi cum ai spune că s-a eradicat gripa vara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.