Australia ar putea deveni una dintre primele țări care vor introduce un nou program de screening cervical care ar putea să scadă numărul pacientelor cu această boală și care necesită mai puține teste, potrivit The New Scientist.
De la 1 decembrie, femeile din Australia vor putea trece de la testul Papanicolau, care se face o dată la doi ani, la un test HPV efectuat o dată la cinci ani. Se estimează că noul test ar putea să scadă riscul de a face cancer de col uterin cu până la 22 de procente, pentru că depistează boala într-un stadiu incipient. Olanda a fost prima țară care a trecut la acest program de screening în luna ianuarie. Marea Britanie și Noua Zeelandă au anunțat că urmează să adopte și ele programul, iar Italia și Suedia au supus proiectul dezbaterii publice. Femeile din SUA plătesc pentru un test HPV, dar nu există un program organizat de screening, potrivit sursei citate.
Un alt fel de test
Față de testul Papanicolau, care caută schimbări anormale ale celulelor cervixului și care ar putea duce la cancer, testul HPV depistează papilomavirusul transmis sexual care poate duce la 99% din aceste anormalități. Noul test poate fi făcut o dată la cinci ani, pentru că durează mai mulți ani, de obicei 10 sau mai mult, pentru ca papilomavirusul să cauzeze cancerul. În comparație cu testul Papanicolau, pentru programul de screening HPV este nevoie de o mostră din celulele recoltate din cervix cu o perie specială. Dacă proba este pozitivă la HPV, pacienta va fi monitorizată pentru orice schimbări celulare anormale care ar putea fi tratate înainte de a deveni, eventual, canceroase.
Citiți și:
Tipurile de cancer care pot fi tratate
Depistat devreme, cancerul de col – vindecabil 95%
probabil au murit toţi cei care aveau cancer şi erau înregistraţi sau nu îi mai înregistrează,ca în România, deci doar o falsă statistică. că altfel e păcat să dai speranţe gratuite oamenilor necăjiţi. e ca şi cum ai spune că s-a eradicat gripa vara.