Primarul UDMR de Satu Mare, cercetat de DNA

Edil șef al municipiului Satu Mare din 2016, Gabor Kereskenyi candidează la alegerile locale din 9 iunie a.c. pentru al treilea mandat de primar în urbea de pe Someș. În perioada 27 iunie-26 septembrie 2023, în ziarul Cotidianul au fost publicate cinci articole, sub titlul generic ,,Primarul UDMR din Satu Mare, acompaniat și telecomandat din pustă”,  în care primarului Kereskenyi i-au fost  aduse, în mod documentat, grave acuzații cu privire la săvârșirea unor potențiale fapte de corupție sau asimilate acestora (luare de mită, abuz în serviciu). În urma și în baza acestor articole, deputatul PSD Daniel Ghiță a adresat ministrului justitiei, Alina Stefania Gorghiu, în ședința Camerei Deputaților din 12 decembrie 2023, o interpelare având ca obiect ,,Sesizarea Parchetului în cazul primarului municipiului Satu Mare”.

Ulterior,  parlamentarul susmenționat a primit la această interpelare un răspuns din care rezultă că procurorul general al României, Alex Rovența,  a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu interpelarea sa și cu articolele publicate de Cotidianul. Reiterăm succint principalele acuzații aduse  primarului UDMR de Satu Mare.

,,Exportarea” hotelului Dacia și subminarea ștrandului municipal

În primul rând, i se impută că ar fi  favorizat o firmă acoperită a serviciului de spionaj ungar (Manevi ZRT Budapesta), precum și firma milionarului maghiar Tamas Leisztinger, cunoscut ca fiind un apropiat al premierului Ungariei, Viktor Orban, în achiziționarea hotelului emblemă al orașului Satu Mare, Dacia, prin neexercitarea dreptului legal de preemțiune. Hotelul Dacia (monument arhitectural unicat în Europa, premiat la expoziția universală de la Viena din 1901, declarat monument istoric categoria 1A) a fost cumpărat în decembrie 2017, după un an de la preluarea mandatului de primar de către Kereskenyi, de la ultimii proprietari români, cu suma de 4 milioane de euro. FIrma ungară Manevi ZRT Budapesta a realizat achiziția sub coordonarea Fundației pentru Protejarea Patrimoniului Construit in Europa Centrală si Estică, care se ocupă de protejarea clădirilor istorice, cu valoare artistică si simbolică pentru istoria Ungariei. Manevi ZRT este companie de stat, care s-a aflat in subordinea Agenției Activelor Statului din Ungaria, iar din 2018 a fost transferată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe de la Budapesta și în administrarea serviciului de spionaj al Ungariei, care, în țara vecină, se află în subordinea ministrului de externe.

În al doilea rând, i se reproșează că ar fi neglijat și ar fi defavorizat Ștrandul Termal din Satu Mare, care se află în proprietatea municipiului, pentru a favoriza ștrandul privat Aquastar, deschis cu 11 ani în urmă. Primarul Kereskenyi nu s-a implicat deloc în modernizarea Ștrandului Termal, după ce, cu trei ani în urmă, a încetat contractul de concesionare încheiat de primărie cu o firmă privată din Negrești Oaș. Nu s-a sinchisit să ajute miile de sătmăreni mai puțin favorizați de soartă, îndeosebi pensionari, care-și tratau afecțiunile de decenii la ștrandul termal din urbe, scopul și interesul său fiind să sprijine noul ștrand termal local, AQUASTAR, care funcționează însă cu apă încălzită. Acest ștrand a fost inaugurat în 2013, fiind construit sub auspiciile Fundației Caritas, care aparține Bisericii Romano-Catolice, și aflându-se în proprietatea și în administrarea firmei Solarex, care are patronat și board maghiar. Edilul șef al Sătmarului este în relații foarte apropiate cu episcopul romano-catolic de Satu Mare, Eugen (Jeno) Schonberger, cu care a derulat mai multe afaceri dubioase (retrocedarea de imobile, pentru care primăria achită chirii substanțiale,, construirea de imobile noi, achiziția  de terenuri).

Achiziție beton pe o firmă de apartament din Budapesta                                         

În al treilea rând, este acuzat că ar fi favorizat o firmă locală de construcții și asfaltări, cu patronat maghiar, Tarr Const din Livada județul Satu Mare, care a prosperat rapid în urma favorizării la licitații și a dobândirii unui monopol municipal asupra principalelor lucrări publice, după care a sprijinit-o să fie preluată de către  o firmă de apartament din Budapesta (Karfotte Capital Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag), în conturile căreia se vor scurge banii     sătmărenilor, reprezentând taxe și impozite locale, precum și fondurile primite de la Guvernul României și de la Uniunea Europeană. Într-o discreție aproape totală, grupul Tarr, care includea și firma Tarr Beton, a fost achiziționat  anul trecut de Fondul de investiții Hodler Capital din Ungaria, care a  pus stăpânire pe multe afaceri și pe suprafețe mari de teren în România. Hodler Capital este un fond de investiții cu creștere rapidă în industria agricolă și alimentară, cu poziții de acționari în peste 25 de companii din Europa. Fondul este condus de către  Kerezsi Miklos, un oligarh apropiat de partidul guvernamental FIDESZ și de premierul ungar Viktor Orban.

Hodler Capital apare ca proprietar a peste 120.000 hectare de teren agricol în țara noastră. In portofoliul grupului se află, printre altele, UBM Feed Romania ,cu sediul in Sânpaul județul Mureș și Crush Distribution, cu sediul in Satu Mare, strada Avram Iancu nr 56 și punct de lucru în satul Petin  din județul Satu Mare , care se ocupă de distribuția de băuturi alcoolice. Printr-o companie de apartament din Budapesta, fondul budapestan a pus stăpânire pe cea mai importantă firmă de construcții din județul Satu Mare, Tarr Const SRL, care a avut în 2022 o cifră de afaceri de 135.234.071 lei ( peste 27 milioane de euro) și un profit de 5.876.492 lei (1.187.170 euro).

Un dar bisericesc de 36 de ari la lacul Cubic

În al patrulea rând, i se impută că, în schimbul unor servicii asigurate Bisericii Romano-Catolice din Satu Mare, constând în retrocedarea unor imobile pentru care Primăria municipiului Satu Mare achită chirii lunare substanțiale, ar fi primit, cu titlu de mită din partea reprezentanților acesteia, o suprafață de teren de 3578 mp, situată în zona lacului Cubic din Satu Mare, care a fost disimulată prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu soția sa. În 2008, când  Kereskenyi era viceprimar și membru în comisia locală de fond funciar, Episcopia Roman-Catolică a primit, prin două titluri de proprietate, două parcele însumând 6.090 mp (una de 3.578 mp și una de 2.512 mp) lângă lacul Cubic din Satu Mare.

În 2010 cele două parcele au fost vândute de către Episcopie firmei  Solarex SRL, proprietara noului ștrand termal din Satu Mare, Aqua Parc, care este cunoscută drept o firmă de casă a Episcopiei și a statului maghiar.

Prețul tranzacției a fost uimitor de ieftin, demn de Cartea Recordurilor:….56.660 lei! În 2017, când Kereskenyi era la primul mandat de primar și știa că vor fi atrase fonduri pentru reabilitarea lacului Cubic din Satu Mare, Solarex a vîndut cu aceeași sumă de 56.650 lei și aceleiași episcopii doar parcela de 3578 mp.  A fost greu de înțeles logica acestor vânzări și cumpărări până în data de 3 iulie 2020, când Noemi Eva Kereskenyi, nimeni alta decât soția primarului Sătmarului, a cumpărat aceeași parcelă de 3578 mp, de la Episcopia Romano-Catolică, cu suma de 65.000 euro.

Pensiune dubioasă cu fonduri europene și mită la valiză

În al cincilea rând , i se impută că ar fi accesat fraudulos fonduri europene în sumă de 138.111 de euro, în și pe numele soției sale, cu care a construit o pensiune agroturistică în localitatea Lazuri, situată în proximitatea municipiului Satu Mare. PFA Noemi Eva Kereskenyi a obținut finanțarea pentru pensiune în 2018, la numai doi ani după preluarea primului mandat de primar.

În al șaselea rând, este acuzat că, în schimbul aprobării unui Plan de Urbanism Zonal (PUZ) și a eliberării unei autorizații de construcție, ar fi primit mită  mascată în sumă de 500.000 de euro, o parte în contul soției și o parte pe teritoriul Ungariei, de la un important investitor imobiliar din Satu Mare, care a achiziționat terenul dobândit de soția sa  în zona lacului Cubic. Investitorul imobiliar este Vasile Pop, proprietarul complexului de evenimente (nunți, cununii. botezuri, zile onomastice, ș.a.) Esedra, care este cunoscut în județul Satu Mare ca fiind unul din cei mai vechi și mai importanți traficanți de țigări ucrainene, precum și un apropiat al multor șefi de instituții locale. Suma  reală a tranzacției este de 500.000 de euro, dar nu este cunoscută încă suma înscrisă în contractul de vânzare-cumpărare deoarece în CF a fost notată doar o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare.

Conform surselor noastre, primarul Kereskenyi a primit o parte din bani în valiză pe teritoriul Ungariei. iar o altă parte prin contul bancar al soției. Încheindu-se o promisiune de vânzare-cumpărare, cumpărătorul poate să facă toate demersurile și să întocmească actele necesare, care par legale, iar din spate primarul Kereskenyi  poate face jocurile pentru aprobarea planului PUZ  zonă de locuințe individuale și colective, precum și  pentru declanșarea etapei de încadrare, in vederea obținerii avizului de mediu. O rudă foarte apropiată a patronului Esedra a afirmat că acesta i s-ar fi plâns că ar fi fost obligat să cumpere terenul în cauză cu o jumătate de milion de euro pentru că altfel nu i-ar fi fost aprobate PUZ-ul și autorizația de construcție pentru proiectul imobiliar preconizat în zonă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Valer Marian 280 Articole
Author

11 Comentarii

 1. procesul astuia, trebuie sa inceapa odata cu a lui Boc de la Cluj.. exact aceleasi fapte a savarsit si mocanu, poate mai multe ! , dar mdeh, Boc este coleg” cu R Bogdan Rolex ..!!!

 2. Aia din serviciile maghiare de spionaj lupta pentru țară lor : ” Oare unde sunt românii , când e iar ucis Viteazul” . Serviciile noastre îi făceau averi lui Dumbrava , Coldea și alți ciaisti din serviciile secrete „românești”.
  Daca doi români mai sunt in cadrul serviciilor secrete românești , ei trebuie să se strângă în numele țări și să acționeze , la rupere . In plus trebuie să înceteze prostituția cu președinți de la pretini și să punem român acum .

 3. Asa na trebuie !
  Daca – pentru interesele PSDNL se mentine votul primarilor intr-un singur tur
  DACA ROMANII DIN sATUmARE ISI IMORASTIE VOTURILE

  Asa se intampla atunci cand
  alegerea primarilor se face intr-un singur tur, ca asa crede PSDNL ca sunt avantajat si de fapt UDMR este cel avantajat pe intreg teritoriul Ardealului si cand
  partidele romanesti se canibalizeaza risipindu-si voturile pentru mai multi candidati fara notorietate,merite si competenta !
  Avem ce meritam !?!

 4. Mai vedeți și alți mafioți din Satu Mare din PNL, PSD , etc
  Și din alte orașe fraților!
  Orașul este pus la punct. Faptele vorbesc.

 5. Dupa nume m-as fi asteptat sa se ocupe si asta tot de cherestea, nu de vanzari frauduloase si spagi.
  [StatmajoriZd la paZit papusoiul CAP-ului, cititor pasionat de clasici asi, popi, dame si valeti]

 6. Pe la Sătmar au adus țipțeri și evrei. Desigur au fost aduși în paguba românilor. Dacă erau pe-acolo maghiari nu aduceau. Așa că primarul vorbitor de maghiară nu prea poate fi maghiar. „În vasta majoritate a istoriei lor, țipțerii au fost foarte loiali coroanei maghiare, inclusiv în cadrul Revoluției maghiare din 1848”. (wiki)
  Cei mai mulți evrei din NY sînt cei de Satmar. Sînt cei pe care i-am durut la chipă de plandemie și-au încins o nuntă cu căteva mii de nuntași.

 7. La post cezura Cotidianul să nu fie scoasă la iveală, deranjată, atinsă imaginea antiromânească a UDMR nici cu un tulipan.

 8. Acest specimen nu este prietenul oparitei katalina de la budapesta cu statuia si ,,imnul,, lui Ferenc?
  Doar pt. aceasta actiune trebuia saltat imediat !!!
  Pai sa vedem ce face psd/ul deoarece extremistii de la udmr NU pot face singuri pragul la Europarlamentare !!!
  Apar din nou voturi prin Vaslui, Teleorman, Galati si toate alea? Se inteleg sa sprijine un primar nou la Satu Mare ori blatuiesc si acolo?

 9. Mă,. de ce ești cutră bre ? Adică acuzații pe PRESUPUSE fapte de corupție..Păi fă o demonstrație clară, nu doar presupuneri și vise, fantezii pe ceva prost ințeles. Sunt convins că nu a incălcat nici o lege. De asemenea e clar că e persecutat.. Are vre-un concurent la scaunul de primar și i se fac scenarii de cercetat la DNA.. Rușinică bre..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.