Poate România să aibă propriul program pentru viitor?

În jurul globului se află peste 4500 de sateliți. Mai precis, la finalul anului 2021 erau 4550. Peste 70 de țări dețin sateliți de telecomunicații, iar România nu se află printre ele. Lista lor poate fi parcursă aici:

Printre națiunile care au proprii sateliți în jurul pământului, în fruntea clasamentului găsim Statele Unite, care deține peste jumătate din sateliții întregii planete (peste 2800). China, puterea tehnologică cu creșterea cea mai importantă din ultimii ani, este pe locul II, cu 467 de sateliți, urmată de către Marea Britanie (349 de sateliți) și Rusia (168 de sateliți). Statele din Uniunea Europeană care dețin proprii sateliți nu sunt puține: Germania are 47, Luxemburgul 40, Franța 31, Spania 24, Italia 21, Olanda 16, Finlanda 15, Belgia, Grecia și Suedia câte 5, Danemarca 4, Cehia 3, Lituania și Slovenia câte 2, iar Austria, Bulgaria, Ungaria, Estonia, câte 1. În total 18 națiuni din UE sunt în acest club select, din care mai fac parte și state precum Kazahstan (6 sateliți), Algeria (5 sateliți), Maroc și Pakistan (câte 3 sateliți), Azerbaidjan, Belarus și Venezuela (câte 2 sateliți), ba chiar și Bangladesh, Ecuador, Kuweit, Laos, Sri Lanka, Sudan, Tunisia, Turkmenistan și chiar Irak.

Mai mult de două treimi dintre sateliții lansați (peste 3000) se găsesc în așa-numita „orbită inferioară a pământului”- low Earth orbit (LEO), 565 se regăsesc pe orbite geo-sincrone/geo-staționare – geosynchronous orbit (GSO)/geostationary orbit (GEO), încă 139 pe „orbita medie a pământului”- medium Earth orbit (MEO) și doar 56 pe „orbita eliptică superioară”- highly elliptical orbit (HEO). Printre cei peste 3000 de sateliți cu orbită LEO, îi regăsim și pe cei deținuți de către cel mai important deținător de astfel de obiecte, Elon Musk, cel care deține rețeaua SpaceX Starlink; printre cei 565 de pe orbitele GSO/GEO (care se învârt cu viteza de rotație a Terrei aflăm sateliți utilizați pentru telecomunicațiile terestre și pentru observarea condițiilor de pe pământ, cu mențiunea că cei GEO parcurg orbite de deasupra ecuatorului, ceea ce îi face să pară ficși pentru un observator terestru. Sateliții cu orbite MEO sunt destinați coordonării  navigației (inclusiv pentru sistemele GPS), iar cei cu orbite HEO pentru comunicații și pentru radio satelitar. Evident că cei care gravitează pe orbite mai depărtate de Terra sunt mai scumpi, mai rari și pot face funcții mai complexe.

Două treimi dintre sateliți (peste 63%) sunt destinați telecomunicațiilor, încă o cincime (22,1%) „observării planetei”, încă 7,8% pentru dezvoltarea tehnologică și doar 0,22% pentru observarea spațiului și 2,3% în scopuri științifice spațiale.

O treime dintre sateliții existenți erau deținuți de către firma lui Elon Musk, iar alte numere importante aparțin diferitelor armate : cea chineză deține 129, cea rusă 125, aviația americană 87, iar Oficiul național american de recunoaștere NRO 63.

Sursa: https://dewesoft.com/blog/every-satellite-orbiting-earth-and-who-owns-them

Acum, poate ne aducem aminte că țara noastră, România, este a 34-a cea mai mare economie a lumii în clasamentul întocmit de Banca Mondială (https://databankfiles.worldbank.org/public/ddpext_download/GDP_PPP.pdf ) și a 35-a cea mai mare economie a lumii în clasamentul întocmit de către FMI (https://www.imf.org/en/Publications/WEO/weo-database/2023/April/weo-report?a=1&c=001,998,&s=NGDPD,PPPGDP,PPPPC,PPPSH,&sy=2020&ey=2028&ssm=0&scsm=1&scc=0&ssd=1&ssc=0&sic=0&sort=country&ds=.&br=1 ). În urma noastră regăsim state precum Elveția , Belgia, Singapore, Norvegia, Suedia, Austria. Ungaria se află la mare distanță (a 53-a economie a lumii), iar de Bulgaria ce să mai vorbim (a 71-a economie a lumii). Economia noastră nu este doar mare, ci a început să fie și performantă, România ajungând pe locul 40 pe glob, în clasamentul Băncii Mondiale  (https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD?most_recent_value_desc=true&year_high_desc=true  )   după indicatorul global PIB/locuitor, PPP (la prețuri comparabile), după noi venind Portugalia (locul 42), Turcia (49), Grecia (50), Rusia (50), Bulgaria 951), etc, iar Ungaria fiind imediat în fața noastră (locul 39).

Cum se face, totuși, că România are o economie atât de performantă și performanțe tehnologice atât de modeste? Nu cumva dezvoltarea economică în viitor va fi, din ce în ce mai pronunțat, legată de accesul la și utilizarea tehnologiilor moderne? Și care sunt acestea? Păi ceea ce numim simplu tehnologie astăzi ascunde de fapt un complex de cunoștințe legate de matematici aplicate, de fizică, de chimia aferentă producerii de materiale noi, de tehnologiile de programare și chiar de aplicații precum inteligența artificială (AI).

Pentru a putea să aibă un loc confortabil în lumea viitoare, o națiune trebuie să fie axată pe ceea ce se numește „economia cunoașterii”, adică pe producția de tehnologie și pe adaptarea acesteia la nevoile de dezvoltare. Atâta timp cât te rezumi doar la producția de bunuri și nu produci tehnologie, ești doar o națiune de mâna a doua. Degeaba vin politicienii noștri cu vorbe mari, precum reziliență și dezvoltare, dacă nu construiesc o capacitate internă de producere de tehnologii moderne.

Economia cunoașterii nu este doar un moft sau o expresie de îngânat pe la diferite conferințe simandicoase, ci este chiar tipul de economie spre care se îndreaptă Occidentul, adică o economie concentrată pe „fabricarea” de tehnologie, care să poată oferi societății o valoare adăugată ridicată, adică prosperitate, bogăție. Din păcate, în țara dosarului cu șină, economia cunoașterii nu este o prioritate, iar index-ul care exprimă adaptarea economiei noastre în acest sens, index calculat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), ultima oară în 2020, ne plasează pe un neonorant loc 52 la nivel mondial. Valoarea indicatorului național de „economie a cunoașterii” pentru România este de 48,5 (locul 52 mondial), în vreme ce alte țări în situația noastră sunt la valoarea 54,3 pentru Polonia (locul 39 global) și 53,9 pentru Ungaria (locul 41 mondial). Înaintea noastră mai sunt Serbia, Croația și Belarus, iar după noi Bulgaria (48,3- locul 54), Ucraina (47,6 – locul 56), Grecia (46,8-locul 59) și Albania (46,5- locul 61). Cu 43,9, Republica Moldova ocupă locul 78, între Panama și Iordania.

Dar ce este indicatorul compozit GKI -global knowledge index? Acesta reprezintă o medie ponderată între următorii indicatori, care evaluează calitatea în domeniile de mai jos:

 • Educația preuniversitară
 • Educația tehnică și vocațională
 • Educația universitară
 • Cercetare-dezvoltare-inovare
 • Tehnologia informației și comunicații (IT&C)
 • Economie
 • Mediu general de validare/promovare  dintr-o țară, modul de stabilire a ierarhiei valorilor, mai general spus.

Cam asta este, dacă vreți, structura cunoașterii într-o societate, descompusă în elementele constituente:

Sursa: https://www.undp.org/sites/g/files/zskgke326/files/publications/UNDP-MBRKnowFoundation-Global-Kowledge-Index-2020-EN.pdf

Iată cum arată prima parte a clasamentului cunoașterii la nivel mondial:

Sursa: https://www.undp.org/sites/g/files/zskgke326/files/publications/UNDP-MBRKnowFoundation-Global-Kowledge-Index-2020-EN.pdf

Hai să vedem cum arată performanța țării noastre, descompusă pe elemente constituente:

sursa: https://www.undp.org/sites/g/files/zskgke326/files/publications/UNDP-MBRKnowFoundation-Global-Kowledge-Index-2020-EN.pdf

Cel mai bine plasat domeniu al educației, pentru noi, rămâne educația universitară (locul 46 în lume), urmat de performanța economiei și de modul de ierarhizare a valorilor (locul 49 în lume), apoi nivelul industriei IT&C (locul 50 în lume), iar cel mai prost stăm la calitatea educației pre-universitare (locul 79 în lume) și la educația tehnică și vocațională (locul 80 în lume). Hai să aruncăm un ochi și pe la vecinii noștri din Estul Europei. Și să începem cu Polonia

Sursa: https://www.undp.org/sites/g/files/zskgke326/files/publications/UNDP-MBRKnowFoundation-Global-Kowledge-Index-2020-EN.pdf

Polonezii excelează la educația pre-universitară (locul 17 global) și au un nivel acceptabil la educația universitară (locul 32 global), și la capitolele „ cercetare-dezvoltare-inovare” și modul de „ierarhizare a valorilor” (locul 38 ). Cel mai prost stau și ei tot la educația tehnică și vocațională, dar aici sunt pe locul 55, nu pe 88 precum suntem noi.

Ungaria acum:

Sursa: https://www.undp.org/sites/g/files/zskgke326/files/publications/UNDP-MBRKnowFoundation-Global-Kowledge-Index-2020-EN.pdf

Aceeași slăbiciune precum noi și polonezii au și ungurii : educația tehnică și vocațională (locul 96 pe glob), iar cel mai bine stau și ei, precum polonezii, la educație pre-universitară (locul 32 în lume). Mai stau neașteptat de bine și la educație universitară (locul 36), la cercetare-dezvoltare-inovare (locul 33) și la economie (locul 36). Nici la industria IT&C nu stau rău ungurii, devansându-ne copios (ei sunt pe locul 41) și nici la modul de ierarhizare a valorilor (locul 42).

În fine, din rațiuni sentimentale dar și pragmatice, să vedem și poziția Republicii Moldova:

Sursa: https://www.undp.org/sites/g/files/zskgke326/files/publications/UNDP-MBRKnowFoundation-Global-Kowledge-Index-2020-EN.pdf

Apare clar și aici tiparul unei catastrofe în educația tehnică și vocațională (locul 95 global), dar și în starea generală a economiei (locul 79), a educației universitare (locul 79) și a modului de ierarhizare a valorilor (locul 79). Nici la cercetare-dezvoltare-inovare nu stau prea bine frații noștri (locul 78) și nici la educația pre-universitară (locul 77). Cel mai bine se plasează la indicatorul legat de industria IT&C (locul 72 mondial).

Toate vulnerabilitățile reieșite din clasamentele de mai sus sunt lucruri știute și mult-discutate la noi, dar le reiau pentru că sunt relevante pentru prețuirea pe care o acordăm noi, ca societate, cunoașterii și pentru  modul în care România se pregătește sau nu pentru statutul de „economie a cunoașterii”.

Primul lucru de la care trebuie să plecăm este faptul că avem cea mai mare rată a abandonului școlar din Uniunea Europeană (15,6%):

Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Early_leavers_from_education_and_training#:~:text=Across%20EU%20Member%20States%2C%20the,the%20share%20was%20below%205%20%25.

A doua vulnerabilitate majoră: avem a treia cea mai mică perioadă școlară pentru un copil care intră azi în școală: doar 14,2 ani în medie:

 

Sursa:  realitateafinanciara.net 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

13 Comentarii

 1. Mă, istețime inutilă..Romania tinde evident inspre dezintegrare, spre dispariție, din inițiativa proprie a politicului tembel..din care și tu faci parte.. Acu te dor sateliții ? De ce ? Te temi de rus, de chinez, de oricine doar să ai alte teme de a te justifica pentru incompetență și caracterul de borfaș.. Deși ai rețete, ai soluții, nu le vrei, doar te-ar costa poate funcția pe care toții o vreți doar in scopuri personale..E cazul să dispăreți, să nu mai plictisiți lumea cu moacele voastre imbecile..

 2. Sateliții artificiali, cu SSI cu tot, sînt măreți dar lipsesc cu desăvîrșire. Sînt o altă minciună ce acoperă furturi mari.
  PS Zilnic, de peste tot în lume, se slobosesc baloane meteorologice ce sclipesc la apusul Soarelului de zici că-s sateliți. Mai țineți minte așa zisul balon de spionaj chinez desupra SUA? Pe lîngă nacela cu tot felul de aparaturi, posibil meteo, avea desfăcute panourile solare precum SSI.

 3. ROMÂNIA -pardon- PROTECTORATUL DEVESELU-MOARE ,MOARE -ȘI-I PLACE -ÎN FRUNTE CU ȘEFII IMPUȘI DE ALȚII ORI ALEȘ CARE TEHNOLOGIEI DIN PROSTIE–BA NU! -PE CINE SĂ ALEGI? CARE TEHNOLOGIE?CARE EDUCAȚIE —

 4. Romania NU are o economie atât de performantă precum se pretinde
  multe date sunt prezentate intentionat exagerate, umflate, false, tocmai ca să dea bine
  dar realitatea în țară e alta…
  De ce nu spune Petrișor câte zeci de Miliarde de Euro Profit realizat în Romania
  sunt scoase din țară anual de către corporatiile-companiile străine ?!

 5. ‘Novicele …’ Peiu se face că nu știe (deși, vorbește mai tot timpul despre acest lucru la o stație tv) faptul că cea mai mare parte a ‘economiei românești’ este deținută de străini, fie că vorbim despre producție, fie că vorbim despre sistemul bancar care repatriază profiturile în țările de origine. Acest lucru nu se va schimba niciodată pentru că, din nefericire, este adevărul gol-goluț. în topic: este ușor a pune pe hărtie un program economic (vezi programul AUR) dar fără a putea garanta că el va fi pus în operă.

 6. Chelului ii lipseste tichia de margaritar!Vorbeste si nea Peiu,ca de la revolta taraneasca din dec. 1989,toti taranii au ajuns boieri in Bucuresti

 7. Hai să vorbim Nimic. Compania Națională Poșta Română S.A. Proprietar: Ministerul COMUNICAȚIILOR și Societății Informaționale 75% și Fondul Proprietatea 25%.
  TEORIE: “Compania Națională Poșta Română S.A. (Poșta Română) este operatorul național de servicii poștale și de curierat din România, furnizor unic de serviciu universal[2] pe întreg teritoriul țării”.
  REALITATE. Scrisoare trimisă în 20 februarie din Sibiu la Dumbrăvița-Timișoara are ștampila poștei Dumbrăvița 28.02.2024, adică au trebuit 8 zile Sibiu-Timișoara și a ajuns în cutia poștală a destinatarului în 22 aprilie. Adică după mai bine de 2 luni. Tot așa au ajuns cardurile de mâncare și energie ale pensionarilor dezmoșteniți de soartă după o viața de muncă. Sigur ne trebuie și e mai necesar să avem sateliți Coreeni, decât obuziere. Dar dacă străinii ordonă ce se face cu banii împrumutații și renegații care guvernează execută suntem unde suntem. În aceeași situație am ajuns și cu Agenția spațială unde în anii 90 eram fruntași grație lui omului de excepție Dumitru Prunariu, dar ne plătind cotizația am fost dați afară. Cei care conduc România Președinție, Guvern, Armată, SRI nu au habar de ce se întâmplă în țara noastră, de care sunt problemele ei în prezent și interesele și nevoile în viitor. Doar declarații iresponsabile de sprijin multilateral și necondiționat (adică indiferent de cum sunt tratați românii) pentru Ucraina.

 8. Nici-o COLONIE nu-si stabileste singura viitorul. De ce ar putea-o face COLONIA AMERICANA numita de nostalgici Romania?!?

 9. Pacat ca oameni ca profesorul Petrisor Peiu nu sunt cooptati pt. a contribui cu expertiza sa la dezvoltarea economiei !!
  Cunoaste economia ca pe buzunarele propii, nu doar pe a noastra, ci si a lumii.
  Oamenii care cu adevarat conteza comenteaza de pe margine, in timp ce la conducerea tarii avem in mare parte amatori. Nu-i loc pt specialisti cu expertiza.

 10. To’arsul Peiu se face ca nu intelege ca ,,economia romaneasca” aflata pe locul 34 in lume nu e deloc romaneasca. Si ca in tara raman doar firimiturile acestei economii aflate pe locul 34. Pe langa asta, politicienii si analistii locali glorifica dependenta – politica, economica, ideologica, militara – a Romaniei de Occident. Cand glorifici orice fel de dependenta inseamna ca ti-ai pierdut gandirea si, evident, practica strategica, adica preocuparea pentru termenul lung pentru securitatea si prosperitatea populatiei. De aia nu poti sa-ti produci nici macar propriile rosii, si de aia dom’ doctor Cirstoiu apare drept candidatul oligarhiei PSD-PNL. Probabil ca primul satelit romanesc va fi lansat de mafia imobiliara locala in interes propriu. Ca imobiliarele sunt printre singurele sectoare in care mai domina capitalul camataresc. Pardon, romanesc.

 11. „Poate”!!
  Romania „poate” sa aiba Milioane de Programe pentru viitor, TOATE vor ramane pe hartie!!!
  Poate, cum sa nu poata, ca doar vedem asta de 34 de ani?!
  Pai, nu?!!

 12. Romania sa incheie o intelegere cu federatia rusa si sa-i lanseze pe lavrov si putin pe orbita joasa, drept primii sateliti romanesti…De la Baikonur desigur! Apoi, satelitul ciolak pentru spionaj si la urma satelitul tip butoi, orban viktor….Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.