Osteoporoza este o afecţiune a scheletului ce determină apariţia fracturilor osoase spontan sau la traumatisme foarte mici. Potrivit medicilor ortopezi, este greşit considerată o caracteristică doar a vârstei înaintate. În ultimii ani, aceștia au întâlnit tot mai multe cazuri de osteoporoză și la tineri.
Afecţiune caracterizată prin scăderea progresivă a masei osoase, osteoporoza determină fragilizarea oaselor şi creşterea riscului de fracturi. Deşi simptomele bolii se manifestă mai ales după vârsta de 50 de ani și mai mult la femei, boala poate apărea la orice vârstă. Atunci când îi poate afecta şi pe copii şi pe tineri, cauzele sunt de natură hormonală, cum ar fi afecțiuni ale tiroidei sau ale glandelor suprarenale. O altă cauză a osteoporozei ar putea fi medicaţia cu corticosteroizi.
Profilaxia începe din copilărie
„Osteoporoza poate fi întâlnită la copii, sub formă idiopatică juvenilă, precum şi în prezenţa unor afecţiuni sau factori de risc. Cea mai frecventă este totuși osteoporoza postmenopauză, din păcate, depistată tardiv, după apariţia fracturilor“, spune Tiberiu Stan, medic ortoped. Acesta adaugă că, în mod greșit, s-a inoculat ideea potrivit căreia problema se rezolvă prin aport crescut de calciu în alimentaţie, fără să se recurgă la un tratament complet. Acesta este de lungă durată şi necesită supraveghere medicală riguroasă. „Tratamentul are două etape: profilaxia şi tratamentul curativ. Profilaxia începe din copilărie, prin identificarea şi combaterea factorilor de risc, prin igienă alimentară, asigurarea proteinelor, vitaminelor și a mineralelor în alimentație, dar și prin activitate fizică în aer liber, evitarea fumatului, consumului exagerat de alcool şi sedentarismului“, spune medicul Stan.
„Osteoporoza poate fi întâlnită la copii, sub formă idiopatică juvenilă, precum şi în prezenţa unor afecţiuni sau factori de risc. Cea mai frecventă este totuși osteoporoza postmenopauză, din păcate, depistată tardiv, după apariţia fracturilor.“ Tiberiu Stan, medic ortoped
Cum ne păzim de osteoporoză
În stadii incipiente ale bolii, osteoporoza nu prezintă dureri și nici altfel de simptome. „Durerile survin numai după ce, în urma fracturilor sau a tasării vertebrelor, apar unele modificări care slăbesc sistemul osos. Tasarea vertebrelor se poate produce chiar şi după anumite activități simple, precum ridicarea unui obiect uşor. Cele mai frecvente dureri asociate osteoporozei sunt cele de spate“, spune medicul Stan. Pentru a evita afecțiunea, un stil de viață sănătos ar putea să o prevină. „Activitatea fizică regulată, care sporeşte rezistenţa sistemului osos, şi alimentaţia bogată în surse de calciu, suplimente de calciu şi de vitamina D (luate la recomandarea medicului), renunțarea la fumat sunt elementele care ajută la prevenirea bolii“, continuă acesta.
Cea mai indicată metodă de diagnosticare este absorbtiometria duală a energiei cu raze X, investigație prin care se determină densitatea osoasă în coloană, încheieturi și în șold. În urma examinării, putem afla dacă există o scădere a masei osoase (care duce la apariția afecțiunii) și stadiul în care se află boala, fiind astfel diagnosticată în fază precoce.
Nici bărbații nu sunt feriți
Incidenţa osteoporozei este mai mare în rândul femeilor, însă boala îi poate afecta şi pe bărbaţi. Potrivit statisticilor, numărul bărbaților afectați de osteoporoză este la jumătate comparativ cu cel al femeilor, pentru că reprezentanții sexului masculin pierd mai puțin din masa osoasă. În cazul în care boala se află într-un stadiu avansat, osteoporoza necesită tratament imediat pentru a împiedica fracturarea oaselor și pentru a stopa pierderea masei osoase. Unul dintre tratamentele moderne recomandate de medici este vertebroplastia, o operație care constă în injectarea unui ciment special în corpul vertebral, pentru a-i reda rezistența
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.