Ce s-a ales din ”ordinea internațională bazată pe reguli”

Intrarea armatei Turciei în Siria, pentru a stabili o ”zonă tampon” de 30 de km. lățime, de la Eufrat până la frontiera cu Kurdistanul irakian, a generat o ripostă internațională slabă. La fel și anexarea Crimeii de către Vladimir Putin. Vor fi încurajate în acest fel cuceririle teritoriale? Evenimentele de până acum vin cu o lecție pentru țările care au în vedere asemenea cuceriri: ele reușesc doar dacă nu provoacă un război la scară mare, scrie Leonid Bershidsky pentru Bloomberg.

SUA au înghețat activele ministeror turce al Apărării și Energiei, la fel și activele miniștrilor Apărării, Energiei și Internelor din Turcia. Președintele Donald Trump a mai promis să înceteze negocierile cu Turcia pentru un acord comercial și să mărească tarifele pentru oțelul importat din Turcia. Însă Turcia abia de va simti aceste sancțiuni. Ministerele și oficialii lor nu au active în SUA sau vor putea să se foloseasca nestingherite de activele din SUA prin intermediul altor agenții ale guvernului turc”, scrie Bershidsky.

Cât despre UE, statele membre au căzut de acord să adopte ”poziții naționale ferme în privința exportului de arme către Turcia” – ceea ce nu înseamnă un embargo, ci o recomandare ca țările UE să nu mai vândă arme Ankarei. Este totuși o lovitură. Germania, Franța, Finlanda, Olanda și Suedia au promis deja să nu mai exporte arme în Turcia.

Însă Erdogan poate face față si unui embargo total, pentru că Rusia abia așteaptă să îi vândă și mai multe arme.Sancțiunile împotriva Turciei sunt și mai slabe decât cele impuse Rusiei după ce a anexat Crimeea, în martie 2014.Luna aceasta, SUA și UE au impus restricții de călătorie și au înghețat activele unor ruși implicați în această operațiune, iar europenii au interzis toate afacerile cu Crimeea anexată. Rusiei nu i-a păsat de aceste sancțiuni. Când conflictul a escaladat în estul Ucrainei și a fost doborât avionul de pasageri malaezian, UE a impus noi sancțiuni, la care Rusia a răspuns prin restricționarea importurilor din Europa.

Ca și Putin înainte, Erdogan poate fi liniștit că țara lui nu va fi lovită de sancțiuni care să semene cu cele decise de Consiliul de Securitate ONU împotriva Irakului, după invadarea Kuweitului, în 1990. Acele sancțiuni impuneau un embargo financiar și comercial total.

Lipsa de fermitate a sancțiunilor în cazul Crimeea și Siria subminează ideea unei ”reguli a integrității teritoriale” care s-ar fi consolidat în perioada postbelică. Se consideră că această regulă împotriva cuceririlor militare a stat la baza reducerii tentativelor de cucerire militară din ultimele decenii. Însă ultimele studii arată că este greu de dovedit o legătură între norma integrității teritoriale și reducerea cuceririlor teritoriale.

Dan Altman, de la Georgia State University, arată că natura cuceririlor teritoriale s-a schimbat. El observă că tentativele de cucerire prevalente sunt cele prin care lumea e pusă în fața faptului împlinit și care evită războiul. Aceste cuceriri vizează teritorii mici, în special cele cu populație redusă sau cu zero locuitori, teritorii care nu sunt apărate de o armată. În schimb, statele evită cuceririle care presupun războaie.

Potrivit lui Altman, toate statele care au avut primele nouă tentative de cucerire teritorială soldate cu războaie, până în 1975, au ajuns să piardă teritoriile cucerite. Însă din totalul de 30 de cuceriri din intervalul 1980-2018, statele invadatoare și-au păstrat cucerirea în 15 cazuri. Asta înseamnă că este important pentru cuceritori să evite războiul.

Anexarea Crimeii este, prin urmare, un succes tipic pentru formula de mai sus. A implicat puțină violență, iar Putin a estimat corect că intervenția unui terț va fi foarte slabă. Pe de altă parte, implicarea Rusiei în Estul Ucrainei a fost mai degrabă o eroare de calcul: a dus la un război, iar Rusia speră să înapoieze teritoriile deținute acum de separatiștii pro-ruși dacă va obține un acord de pace avantajos.

În Siria, Erdogan a sperat la un scenariu al faptului împlinit, la fel ca în Crimeea. Însă evoluțiile recente – intervenția armatei siriene de partea forțelor kurde și insistența Rusiei ca Turcia să nu ocupe teritorii – arată ca Erdogan a greșit calculele, la fel cum a făcut Putin în Estul Ucrainei.

Reacția slabă a Vestului nu-l va obliga pe Erdogan să se retragă. Însă posibilitatea izbucnirii unui război îi va zădărnici planurile de a stabili zona tampon de 30 de km în Siria. Ar putea fi nevoit să ajungă la un acord cu Putin și cu dictatorul sirian Bashar al-Assad. Acest acord i-ar putea permite să transfere în nordul Siriei o parte din cei 3,6 milioane de refugiați sirieni din Turcia. Același acord ar putea stabili că Rusia și Siria vor fi responsabile pentru înăbușirea activităților anti-turce de-a lungul frontierei.

Când vine vorba despre cuceriri, nu este limpede dacă a existat vreodată ”o ordine bazată pe reguli”. Putin și Erdogan își asumă mai mute riscuri decât media. Liderii autoritari joacă pe mize mari. Mișcarea din Siria făcută de Erdogan este un pariu – însă nu pentru că ar putea fi judecat pentru violarea vreunei norme importante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Care ordine ?,despre ce ordine vorbesti Marchevici ??,vrei dovezi ? : De ce a fost atacata Serbia si bombardata ?;vezi acuzatia ca Irakul lui Sadam detine arme chimice de distrugere in masa acuzatiile lui Blair si Bush ,au atacat Iracul l-au spinzurat pe Sadam au destabilizat zona si unde-s armele lui Sadam ?,cine plateste distrugerea Irakului ?;vezi Libia bombardata ,Gadafi impuscat Libia destabilizata -haos si azi !!,vinovatii aceeasi ;vezi Siria distrusa ,milioane de refugiati ,cine a inarmat insugentii din Siria ,cine a antrenat si inarmat soldatii asa zisului stat islamic ??.
    Cine a impartit Kurdistanul intre Turcia,Siria si Irak ?? creind precedentul pentru o ura vesnica ?.
    Cei „mari „fac si desfac dupa bunul plac asa zisa ordine internationala ,ONU si-a tocit demult rolul si rostul ,azi americanii nici macar nu-si mai platesc obligatiile,vezi acuzatiile lui Lavrov.
    Turcia cu o armata de 1 milion de soldati cu armament american si rusesc membra NATO joaca la doua capete ,pozitie strategica ,forta economica ,nostalgica dupa vechea putere isi arata coltii.
    Daca a tocat 1 milion de armeni acum vrea sa toace si Kurzii care nu se lasa dominati de turci nici dupa 100 de ani de cand sunt impartiti.
    Regulile ONU au fost si sunt incalcate de cei „mari !!”nu de amaritii care-s bagati in malaxorul politicilor de dominare.

  2. Miroase zdravan a pucioasa… atomica de infern! Atat poate specia umana, progres pana se trezeste exact in fundul prapastiei, abisul black-hole! Oare chiar aceasta specie ciudata n-are niciun Dumnezeu?! Sa fie valabil proverbul ca nimic prin Om, de vreme ce totul este prin Dumnezeu?! Nimic fara Dumnezeu, dar si omul ar trebui sa fie prin Dumnezeu, sa aiba un Dumnezeu! Vlaguite, stocite de tot si religiile acestea, la fel de neputincioase, efemere, ca tot ce este uman! PACAT!

  3. Toate actiunile militare sau economice impotriva tarilor europene sau de pe alte continente in numele unor avantaje de ordin teritorial/economic a unor state care fac parte, cel putin,dintr-o organizatie mondiala(UE,ONU,etc.)NU vor fi sanctionate de staful UE decat in cazul cand unul din principalele state europene membre nu vor fi afectate din p.d.v.teritorial /economic(de ex. numai ocuparea Berlinului de o forta straina,va declansa un val de proteste si actiuni imediate de raspuns simetric.)Daca nu esti in primele 16 state membre ale organizatiei bruxelleze ,sansele de a fi trecut cu vederea sunt maxime…Doar NATO,prin prezenta SUA,ar putea lua pozitie de aparare si sprijin(si acest fapt se poate indeplini daca adeptii lui Soros nu au preluat in custodie si NATO).

  4. Ce s-a ales din ”ordinea internațională bazată pe reguli”? Intrebari decente:
    1. Dar a fost cumva ordine internationala reala?
    2. Care,cand si ce reguli au existat?
    3. Erau obligatorii regulile daca au existat?
    4. Stiati ca fiecare tara si conducator interpreteaza regulamentele si regulile cum vor ei?
    5. Regulile sunt facute pentru a fi incalcate,trump,macron,merkel + destui,sunt perfecti, au respectat legea?
    6. Pentru ce perioada erau regulile?
    Si sunt destule intrebari deranjante! S-a ales praful si pulberea in diversitatea „reguli/regulamente”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.