Ce se întâmplă cu bolnavii COVID-19 externați la cerere

Direcțiile de Sănătate Publică vor emite decizii în cazul celor peste 4.000 de români care au ieșit din spital la cerere sau au refuzat internarea, ei urmând să fie să stea izolați 14 zile acasă, fie să fie internați dacă simptomele persistă, a declarat, marți, premierul Ludovic Orban.

Orban a declarat, după discuții la Ministerul Sănătății, că au fost stabilite măsuri imediate după ce legea carantinei și izolării a intrat în vigoare.

„S-a discutat despre actele normative subsecvente care trebuie emise în aplicarea legii. Vă dau numai câteva elemente din cadrul discuției. Prima și cea mai importantă problemă este cea legată de cei peste 4.000 de cetățeni români care fie au ieșit la cerere din spital înainte de a fi vindecați, fie au fost diagnosticați pozitiv și nu s-au internat. Pentru aceste cazuri, Direcțiile de Sănătate Publică, în baza unei decizii a ministrului, vor emite decizii care să cuprindă pe de o parte obligativitatea izolării la domiciliu, iar pe de altă parte obligativitatea reevaluării stării de sănătate prin diagnosticare, urmând ca, în cazul în care s-au vindecat, pentru că testul a ieșit negativ, să iasă din izolare, iar în cazul în care sunt pozitivi, dacă sunt asimptomatici, să rămână 14 zile în izolare la domiciliu, sub tratament și supraveghere medicală. Dacă au simptome care necesită internarea, să se dispună prin decizii ale directorilor DSP internarea în spital”, a spus premierul.

În ceea ce privește toate persoanele care fie sunt suspecte de COVID-19 și urmează să fie diagnosticate, pentru ele Direcțiile de Sănătate Publică vor emite deciziile de internare pentru diagnosticare, a spus premierul.

„După diagnosticare, în cazul în care sunt pozitivi, în funcție de recomandarea medicului, se vor putea emite deciziile de tratare în spitale”, a mai spus Orban.

Cazurile retestate de COVID-19 vor fi raportate separat, a mai declarat premierul Ludovic Orban, care a precizat și faptul că, în privința testării, e nevoie de o prioritizare: înainte pacienții, apoi cei care vor să călătorească.

Orban a declarat, după discuțiile de la Ministerul Sănătății, că trebuie emis ordinul privitor la funcționarea centrelor de diagnostic, care să cuprindă obligativitatea noului tip de abordare, potrivit articolului din lege care stabilește schimbarea sistemului de raportare.

„(…) Adică menționarea în mod distinct a cazurilor de persoane care sunt diagnosticate prima oară pozitiv și prezentarea separată a persoanelor care sunt retestate. Bineînțeles, cu diagnosticul pe care îl au, fie pozitiv, fie negativ. Vorbim de schimbarea sistemului de raportare”, a spus Orban.

Premierul a vorbit și de o prioritizare în ceea ce privește testarea.

„Prioritate la testare trebuie să se acordă persoanelor care necesită testarea pe baza protocolului de evaluare și abia după aceea să fie testate persoanele care vor să călătorească (…). De asemenea, să există o diferențiere clară între cei care necesită testarea că au simptome sau că se încadrează în cadrul protocolului de testare și cei care solicită testarea din alte motive”, a mai spus Orban.

Ancheta epidemiologică după confirmarea unui caz pozitiv de coronavirus va dura „cel mai probabil 24 de ore”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Acesta a spus că este nevoie de o întărire a DSP-urilor, mai ales că ancheta epidemiologică va dura „cel mai probabil 24 de ore”.

„Va fi emis un ordin care să stabilească foarte clar procedurile din momentul în care o persoană diagnosticată pozitiv: cum se dispune ancheta epidemiologică, care este timpul de derulare a anchetei epidemiologice, cel mai probabil 24 de ore și măsurile care se dispun privitoare la persoanele care au intrat în contact cu persoana care a fost cu diagnosticată ca fiind infectată cu coronavirus”, a declarat Ludovic Orban.

Discuțiile cu specialiștii din sistemul medical au au vizat și o îmbunătățire a comunicării dintre direcțiile de sănătate publică și spitale și centrele de diagnostic.

De asemenea, s-a luat în discuție întărirea Direcțiilor de Sănătate Publică.

„În lege s-a reintrodus posibilitatea detașării fără acordul conducătorului instituției unde lucrează angajatul și fără acordul angajatului în cazul în care nu se pot ocupa funcții în DSP sau în spitale sau în sistemul de Ambulanță, prin voluntariat. Deci am solicitat fiecărei Direcții de Sănătate Publică să facă o evaluare a necesarului de angajați suplimentari indiferent că sunt medici, asistente medicale sau alte categorii de angajați, astfel încât, utilizând temeiul legal, să putem să completăm efectivele Direcțiilor de Sănătate Publică la nivelul necesar”, a mai spus premierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Deh, nici ca se putea altfel! Pe timp de coro si autolaudatio pentru asazis-a pomana de la UE, a inceput sezonul perchezitior la clanuri cu informarea anterioara a televiziunilor pentru transmisii live! Ce dracu vor sa acopere cu aceste actiuni live pe tv privind perchezitiile? Anii trec dar metehnele raman, sau, lupul isi schimba parul, dar naravul, ba!, asa si cu chemerea televiziunilor pentru live: perchezitii, anchete, arestari, catuse si tot asa! Le-au rapit coro lafaiala scaunarilor de lux la diferite evenimente cu transmisii live si i-au captat politia cu procuratura, tot pentru imagine! De ce nu isi face treaba fiecare entitate fara live pe tv?, ei nu inteleg ca se baga singuri in rahat?! Nici macar atata lucru nu vor sa inteleaga si sa evite?, cetatenii vor finalizari cand e vorba de ilegalitati si nu arestari live, apoi, prin suspendare, au liber la actiuni in continuare! Bre, nu mai procedati in asa hal, vi s-au intins capcane pentru viitoarea distrugere si neincredere in voi si institutia in care munciti!

  2. Foarte simplu ce se intimpla:ii imbolnavesc si pe altii…

  3. Infectatii, cu sau fara simptome, sunt contagiosi si trebuie indepartati din comunitate. Nu trebuie sa fie izolati in apartamente, printre oameni sanatosi. Trebuie izolati in corturi, in hoteluri dedicate, sau in spitale.

  4. Problema trebuie pusa asa: cine este infectat si refuza internarea trebuie sa dovedeasca in mod clar ca va sta in izolare completa, altfel va fi trimis la inchisoare (nu cu amenda aia ridicola), apoi, semneaza ca nu va mai apela la serviciul public de sanatate in caz ca e pe cale „sa dea coltzu” ca starea lui de sanatate se agraveaza. Daca va ajunge la spital va trebui sa suporte din banii lui internarea si tratamentul si va fi trecut la coada in caz de nevoia de a fi intubat sau ventilat mecanic. Oamenii cinstiti si corecti trebuie sa aiba intaietate. Se pare ca in Italia sau Spania aveau intaietate tocmai „bombardierii” si „smecherii” cretini, pe motiv ca „erau tineri”. Oamenii cinstiti si nevinovati au fost asasinati cu premeditare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.