Direcţiile de sănătate publică vor controla toate panourile publicitare care promovează campaniile de informare pe teme de sănătate publică, la solicitarea ministrului Sănătăţii, Florian Bodog. Decizia vine în contextul în care în unele localităţi au fost postate, la sfârşitul anului trecut, panouri publicitare împotriva vaccinării.
„Am solicitat inspectorilor sanitari să verifice şi să sancţioneze, în conformitate cu competenţele lor, promotorii tuturor campaniilor publicitare care vizează sănătatea publică şi care nu au avizul Ministerului Sănătăţii, aşa cum prevede legea. În opinia mea, panourile publicitare anti-vaccinare reprezintă un atentat la sănătatea copiilor noştri. Epidemia de rujeolă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea: medici, autorităţi şi părinţi. Încă o dată fac un apel la raţiune şi responsabilitate. Lipsa vaccinării duce la forme grave ale bolii şi chiar la decesul copiilor. Dacă nu facem ceva să creştem acoperirea vaccinală vom avea mult de suferit şi rujeola e cea mai blândă dintre bolile care pot afecta sănătatea copiilor nevaccinaţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Sancțiuni de până la 25.000 de lei
Conform art 44 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, „campaniile de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică trebuie să fie avizate de Ministerul Sănătăţii”. „Nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind avizarea publicităţii produselor, precum şi a campaniilor de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei, conform HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice”, se arată în comunicat.
La începutul săptămânii, Raed Arafat, secretar de stat MAI a semnalat prezența unui panou publicitar în Brașov, prin care se promova antivaccinarea. Arafat și-a manifestat nemulțumirea pe o pagină de socializare, spunând că Brașovul nu este singurul oraș în care există un astfel de panou. El a catalogat astfel de panorui ca fiind „atentat la sănătatea publică“.
Chiar daca e pe domeniul privat afisarea este supusa unor taxe si cerinte. Reglementarea este prevazuta in Codul fiscal la capitolul impozite si taxe locale.