Ce sindicate mai atacă „revoluția”

Sindicatele din chimie și petrochimie cer abrogarea Ordonanței de urgență de modificare a Codului Fiscal, argumentând că diminuează contribuția angajatorului la 2,25% pentru condiții normale de lucru și crește contribuția angajatului, urmând să scadă salariile tuturor salariaților, potrivit unui comunicat emis luni, citat de Mediafax

Consiliul Federativ al Federației Naționale a Sindicatelor din Chimie-Petrochimie „Lazăr Edeleanu”, care reunește mai multe sindicate, printre care Rompetrol, Michelin și OMV Petrom, a solicitat Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR – Frăția) să facă demersurile necesare pentru ca O.U.G. nr.79/2017 de modificare a Codului Fiscal să fie abrogată, se arată în comunicatul transmis luni.

„Această OUG nu transferă nici o contribuție de la angajator la angajat, așa cum s-a susținut de către Guvern în toată perioada dinaintea adoptării acesteia. Dacă într-adevăr era un transfer, trebuia ca acesta să rezulte din efectul legii, ori, în cuprins nu regăsim acest lucru. De fapt: O.U.G. diminuează contribuția angajatorului la 2,25% pentru condiții normale de lucru și crește contribuția angajatului astfel: de la 16% (CAS si CASS), 16% impozit și 0,5 șomaj (acum), la 35% CAS și CASS și 10% impozit pe venit de la 1 ianuarie 2018”, argumentează sindicaliștii din chimie și petrochimie.

„Prin această modificare a Codului Fiscal scad salariile tuturor salariaților din România”, se arată în comunicat.

„Pentru sistemul privat, statul nu compensează această diminuare, neavând în cuprinsul actului normativ vreo normă prin care angajatorul să fie obligat să majoreze salariul. În aceste condiții, rămâne doar negocierea între angajator și angajat, dacă și în ce procent va majora salariile, pentru a diminua efectul aplicării O.U.G. de modificare a Codului Fiscal”, potrivit federației.

„Dacă Guvernul Boc a scăzut salariile din sistemul bugetar cu 25%, acum Guvernul Tudose a scăzut salariile nete din sistemul privat cu peste 17%, fiind nevoie ca angajatorul să acorde o majorare a salariilor de bază cu 21% (procent calculat inclusiv în simulările prezentate în Comisii de Dialog Social din cadrul Prefecturilor din data de 07.11.2017) ca salariatul să nu piardă la salariul net în urma adoptării O.U.G”, se mai arată în comunicat.

„Suntem pregătiți pentru acțiuni specifice sindicale ca această OUG adoptată de un Guvern social democrat, prin care scad salariile din sistemul privat, să fie abrogată”, se mai arată în comunicat.

Federația Națională a Sindicatelor din Chimie – Petrochimie „Lazăr Edeleanu” are în componență sindicate din Rompetrol, Azomureș, Petrotel Lukoil, Michelin, Chimcomplex Borzești, OMV Petrom, Policolor, Conti Tech, Amplo, Gedeon Richter, Qualicaps România și Iprochim.

Recomanda
Author

8 Comentarii

 1. o mostră de prostie sau reavoinţă incredibilă: în timp ce Petrom a anunţat că va respecta întocmai oug-ul cu pricina, Federația Națională a Sindicatelor din Chimie – Petrochimie, din care face parte şi sindicatul din Petrom, cere imperios abrogarea aceluiaşi oug. Absurdul face ravagii chiar la el acasă…

  • eu le propun sa recurag la cea actiune specifica si unica, la care au apelat i pe vremea bocului: sa danseze dansul pinguinului !

 2. Ce tot amestecați lucrurile cu sindicatele. Chiar nu înțelegeți că aici este vorba despre un joc politic de denigrare a corporațiilor? La Rompetrol s-au investit bani în revitalizarea petrochimiei românești. Sistemele modernizate rămân în țară, chiar dacă kazahii vor renunța la afacerea din România.

 3. Eu nu cred că vor scădea salariile angajaților. Se dorește destabilizarea și haos economic. De aceea se aruncă vina asupra investitorilor străini care au venit aici cu bani.

 4. Se aruncă pisica în curtea celor care chiar au făcut industria asta sa meargă. Până la investițiile KMGI, petrochimia românească era pe butuci.

  • Vorbe ,lozinci!
   Investitia de acolo este o golanie!
   Daca lantul de distributie ar fi fost ale statului roman ,aceste rafinarii privatizate de mult ar fi fost inchise ,caci se putea aduce benzina si motorina din import la mai putin de jumatete pret!
   Asa zisele modernizari de la Rompetrol,OMV nu au dus la scaderea consumurilor asa ca pretul de productie este exagerat de mare!
   Mai mult deocamdata pretul titeiului este cam o treime cit a fost anterior!

 5. Gogosi!
  Toti liderii de sindicat sunt foarte bogati!
  Credeti ca ei mai apara interesul angajatului?
  Nu caci interesul lui este acelasi cu cel al patronului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*