Ce trebuie să căutați atunci când cumpărați un cuptor nou

Aveți nevoie de puțin ajutor pentru a alege cel mai bun cuptor pentru bucătăria dvs.? Citiți ghidul nostru pentru a explora diferitele tipuri de cuptoare, pentru a înțelege ce le face pe fiecare dintre ele atât de grozave și pentru a afla care cuptor va funcționa cel mai bine pentru dvs. și pentru casa dvs.

Înainte de a vă putea alege următorul cuptor, este o idee bună să aflați exact ce este/face un cuptor. Un cuptor este doar camera care folosește fie gaz, fie electricitate pentru a coace, a frige și a găti mâncarea. Acesta nu folosește arzătoare externe. Un aragaz (sau o plită de gătit) este un aparat de gătit separat care nu are un cuptor. Acesta folosește elemente de gătit pentru a încălzi și găti direct alimentele folosind fie electricitate, fie gaz.

Aragazul este prevăzut cu butoane de control și este de obicei încastrat în blatul de bucătărie sau într-o insulă de gătit. Un aragaz însă este combinația dintre o plită și un cuptor alimentat cu gaz, electricitate sau o combinație a celor două.

Cum să alegeți cel mai bun cuptor

Atunci când vă alegeți modelul preferat, veți dori să luați în considerare ce tip de cuptor vă va oferi cele mai bune caracteristici.

Atunci când explorați diferite tipuri de cuptoare, va trebui mai întâi să luați în considerare stilul dvs. de viață și ce mediu de gătit vi se potrivește cel mai bine. Sunteți un bucătar amator care are nevoie de un aragaz cu setări de căldură variate și eficiente? Sunteți un brutar de casă care are nevoie de un cuptor mare care să coacă uniform și consistent? Vă place să preparați mese mici sau petreceți cât mai puțin timp posibil în bucătărie? Sau aveți nevoie în mod regulat să produceți cantități mari de mâncare pentru divertisment și întâlniri de familie? Răspunsurile la fiecare dintre aceste întrebări vă vor ajuta să alegeți cel mai bun cuptor pentru casa dumneavoastră.

Odată ce știți care sunt intențiile dvs. pentru noul dvs. cuptor, puteți intra în elementele de bază și puteți lua în considerare ce tip de combustibil preferați. Tipurile de combustibil electric, pe gaz și combinat se pretează fiecare în funcție de utilizarea principală pe care o veți da cuptorului în sine.

Cuptor pe gaz

Cotate ca fiind unul dintre cele mai populare tipuri de cuptoare existente, cuptoarele pe gaz sunt alimentate fie cu gaz natural, fie cu propan lichid. Ambele tipuri de combustibil au un rating specific Btu (unitate termică britanică) care determină cantitatea de conținut energetic pe care o are fiecare combustibil, care la rândul său determină cât de puternic este aparatul. Un cuptor cu gaz limitează cantitatea de căldură folosită la gătit, astfel încât este util dacă aveți nevoie de un anumit rating Btu pentru felurile de mâncare pe care intenționați să le gătiți. Un aragaz cu gaz folosește o flacără deschisă care este protejată de un grătar pe care vă așezați vasele de gătit, în loc să le puneți direct pe flacără.

Avantaje: Oferind un control mai mare asupra temperaturii, în special pe aragaz, aragazurile cu gaz sunt preferate de bucătarii profesioniști. Flacăra instantanee înseamnă că nu trebuie să cheltuiți energie electrică în timp ce așteptați ca plita să se încălzească. Un cuptor pe gaz are o perioadă de preîncălzire mai scurtă, economisind nu numai energie, ci și timp. Cuptoarele pe gaz produc o căldură umedă care oprește gătitul aproape imediat ce cuptorul este oprit. Cuptoarele pe gaz sunt mai fiabile și durează mai mult decât un cuptor electric ieftin și pot fi folosite chiar și în cazul în care rămâneți fără curent electric. Alegeți gazul natural pentru o sursă de combustibil mai accesibilă și propanul pentru o flacără mai rapidă.

Dezavantaje: Un aragaz pe gaz costă mai mult decât un aragaz electric, mai ales dacă nu aveți deja o conductă de gaz în bucătărie. Va trebui să vă instalați aragazul de către un inginer care să se asigure că totul este în conformitate. Cuptoarele pe gaz sunt predispuse la puncte fierbinți (buzunare de aer cald sau rece din cauza încălzirii inegale), așa că asigurați-vă că rotiți vasul pentru a preveni arderea pe alocuri. Flacăra deschisă a gazului reprezintă un pericol de ardere și mulți oameni se tem de explozia rezervorului de gaz (deși acesta este un eveniment neobișnuit). Gazul natural este o resursă neregenerabilă care produce gaze cu efect de seră. Trecerea la propan poate fi o mișcare costisitoare în sine, mai ales dacă trebuie să vă modernizați aparatele electrocasnice pentru a fi potrivite pentru o configurație cu propan.

Cuptor electric

Un cuptor electric ieftin este alimentat exclusiv cu energie electrică.

Avantaje: Cuptoarele electrice sunt cele mai bune cuptoare pentru brutarii pasionați, deoarece se încălzesc uniform. Cuptoarele electrice sunt adesea mai accesibile, în special pentru că nu aveți nevoie de o conductă de gaz, așa cum ar fi cazul unui cuptor pe gaz. Mulți oameni preferă un cuptor electric ieftin pentru că nu prezintă riscul unei scurgeri de gaz.

Dezavantaje: Cuptoarele electrice sunt, de obicei, mai fierbinți în partea de sus decât în partea de jos, așa că asigurați-vă că folosiți grătarul din mijloc atunci când coaceți. Din nefericire, atât aragazul, cât și un cuptor electric ieftin durează mai mult timp pentru a se încălzi și răci, ceea ce determină riscul de arsuri și risipește energia. Cuptoarele electrice au adesea nevoie de întreținere și prezintă pericolul unui incendiu electric.

Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. aragas si cuptor pe gaz, cel mai simplu si mai ieftin este si cel mai bun. cu cat mai lipsit de „senzori” cu atat mai trainic si mai eficient. Recomand!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.