Ce trebuie să ştii când cumperi jucării pentru bebeluşi

Pe lângă distracţie, jucăriile pentru bebeluşi trebuie să îndeplinească un rol şi în dezvoltarea micuţului. Acestea trebuie să-l ajute să-şi dezvolte simţurile şi să-i stimuleze creierul. Roxana Cozubaş, medic oftamolog, ne învaţă pe blogul ei ce trebuie să ştim atunci când cumpărăm o jucărie.

Achiziţionarea unei simple jucării pentru bebeluşi bagă în ceaţă mulţi părinţi. Asta deoarece trebuie să ţină cont de mai multe caracteristici pe care aceasta trebuie să le aibă: să se adapteze personalităţii micuţului, să-l ţină curios şi să nu-l plictisească sau să contribuie la dezvoltarea simţurilor. Jucăriile sunt împărţite pe categorii de vârstă, cu caracteristici adaptate în acest sens. Ele sunt necesare încă din primele zile de viaţă şi au rol în dezvoltarea micuţilor.

Spre exemplu, la naştere, copilul are o vedere înceţoşată şi aceasta i se dezvoltă până pe la vârsta de 7-8 ani. Astfel, jucăriile pentru bebeluşi ar trebui să-l ajute să-şi dezvolte vederea. Până la vârsta de 6 luni, este recomandat să cumpăraţi jucării pentru bebeluşi menite să-i stimuleze percepţia luminii: carusel pentru pătuţ, jucării mari şi luminoase, diverse seturi pe care cel mic să le poată atinge stând pe spate. După această vârstă, apar primii dinţişori, astfel că este nevoie de un alt tip de jucării pentru bebeluşi. Până aproape de vârsta de un an şi 6 luni este nevoie de jucării pentru dentiţie, însă este recomandat să apelaţi doar la comercianţii cunoscuţi, deoarece pe piaţă există o serie de produse contrafăcute care pot pune în pericol siguranţa prichindelului. Mai ales că cel mic are tendinţa de a le explora prin introducerea lor în guriţă.

Tot după vârsta de un şi jumătate este recomandat să introduceţi şi jucăriile pentru baie. Magazinele de profil au în ofertă o serie de jucării pentru bebeluşi care îndeplinesc cerinţele pentru fiecare categorie de vârstă. De asemenea, în jurul acestei vârste este recomandat să cumpăraţi jucării pentru bebeluşi sub formă de figurine, obiecte ce pot fi aruncate sau potrivite între ele.

După vârsta de trei ani, copilul începe să recunoască mai multe nuanţe de culori, începe să deseneze şi chiar să scrie. Este indicat ca jucăriile să se concentreze pe dezvoltarea coordonării mână-ochi şi pot fi introduse şi puzzle-uri simple.

Câteva caracteristici de care trebuie să ţineţi cont atunci când cumpăraţi jucarii pentru bebeluşi:

– Siguranţa. Este cel mai important dintre criterii. Evitaţi obiectele ascuţite, care pot fi înghiţite sau îl pot răni usor. De asemenea, fiţi atenţi la vopsele, material etc., pentru ca acestea să nu fie toxice.

– Categoria de vârstă. Este indicat să folosiţi jucării adaptate pentru fiecare segment de vârstă. Astfel, jucăria îşi va îndeplini rolul pentru care a fost fabricată.

– Dacă aveţi copii de vârste diferite, nu este indicat să le amestecaţi jucăriile.

– Echipamentul de protecţie. Sunt jucării care necesită măsuri speciale de protecţie. Este recomandat să respectaţi indicaţiile.

– Să fie educative. Pe lângă distracţie, jucăriile pentru bebeluşi trebuie să stimuleze şi simţurile celui mic, în funcţie de vârsta şi nevoile acestuia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.